19.3.2016

Kaikki valot päälle, Earth Hour!


Ilmastorealismia -blogin pitäjä muistaa tapansa mukaan vuosittaista ja tänä iltana vietettävää Maantunti -tapahtumaa eli Earth Houria. Postaus tuo mielestäni tuommoiseen valojen sammutteluun hyviä toisenlaisia näkökulmia, joten linkitän siihen.

Onhan iltaan klo 20.30 - 21.30 vielä vähän aikaa ja lukea voi mihin aikaan vain, jos kotona on sähkövalot eli vikineissä virtaa riittää.

Ilmastorealismia -blogi muistuttaa, että noin 1,3 miljardia ihmistä on joka päivä ja joka tunti vailla sähköliittymää, kunnollista valaistusta, kylmäketjun ruokahygieniaa, sekä sähköisiä apuvälineitä, kuten esimerkiksi ilmanvaihtoa, televisiota ja nettiä.

Pakollista "maan tuntia" viettää vielä paljon suurempi joukko ihmisiä, jotka saavat sähköä vain osan ajasta, koska sähköntuotanto heidän kotiseuduillaan ei salli enempää. Tasainen sähkö töpselistä ei todellakaan kuulu miljardien ihmisten päivittäiseen elämään.

Intrigööri kampanjoi kämpässään illalla ilmastonmuutoksen puolesta, heh, laittamalla ihan kaikki valot päälle. Ikävä kyllä kaikki valopisteet ovat jo nk. hassisia tai ledejä, joten valojen sytyttely vaikuttaa nostattavasti lähinnä omaan mielentilaan, eikä sähkölaskuun.

***
Koska tässä blogissa on joskus ollut tapana pistellä julki huonoa huumoria, sitä tyhjää parempaa, jatkan samalla linjalla: 

Pienellä kylällä, jossakin Savon sydänmailla, asui talossaan korkealla mäellä kuuro pariskunta. Kyläläiset tiesivät iltaisin, koska pariskunnalla oli perheriita. Silloin talosta syttyivät ja sammuivat valot vähän väliä, vaikka siellä ei ollut edes pieniä lapsia valoja räpsyttelemässä. Toinen puolisoista halusi kai viittoa jotain kärkevää ja toinen räppäsi valot pois, jne. 

Suomessa on ollut aina  tasaiset sähköt, siitä pitäen kuin viimeisetkin asutut kylät sähköistettiin, joskus 70-luvulla. Katkoksia tulee vain lumesta tai myrskyistä johtuen. No, olihan tuo edellinen jo melko huono vitsi.

Mutta tämä ei ole vitsi: Joskus kultaisella seitkytluvulla tein jutun sokeasta pariskunnasta joka asui mökissään pienellä kylällä Etelä-Savossa. Mökki lienee paikoillaan vieläkin.

Pariskunta oli adoptoinut  pojan, silloin jo kouluikäisen, joka myös autteli vanhempiaan arjen askareissa. Kolmikko ei vaikuttanut ollenkaan riitaisalta, eikä lainkaan valitellut elämän pikku hankaluuksia.

Seitkytluvulla sitä tehtiin monenlaista jännää, mikä ei ole nykyisin tapana, eikä ole edes mahdollista. Tehtiin hullunpuoleisia juttujakin hullunpuoleisista ihmisistä lehdykäisiin, sellaisia jotka nykyisin jo nolottaisivat, jos vanhoja muistelisi. Minäkin olin siinä vähän mukana. Siellähän ne tarinat pysyvät lehtiarkistojen kätköissä, kaikkea ei varmaankaan koskaan laiteta digimuisteihin, koska se maksaisi liikaa.

Kuitenkin silloin 1970- luvulla Suomi kasvoi ja kehittyi, sähköistyikin syrjäisiä kyliä myöten. Kylillä pidettiin valojuhlia, sellaisissakin tuli oltua mukana. Tärkeästä teknisestä edistyksestä oltiin silloin ja myöhemminkin iloisia, eikä ainakaan sammuteltu valoja turhan kouhotuksen takia. 

4 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Sen verran olen vastarannan kiiski, että kaikki valot on jo päällä. Sähkölämmitteisessä asunnossa se on lämmityssähköstä pois, eli ei maksa oikeastaan mitään.

intrigööri kirjoitti...

Ilmasto saastuu vähäsen jo siitä, kun miljardi hyvinvoivaa ihmistä käryttää yhtä aikaa kynttilöitä? Kynttilät ovat ylellisyystuotteita, ei niitä sähköttömän maailman savimajoissa paljoa poltella.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Pffhh. Unohdin koko asian, joten meidän huushollissamme ei tehty mitään tavallisesta poikkeavaa. Eipä tuollainen tyhjänpäiväinen hössötys olisi mitään huomiota ansainnutkaan.

intrigööri kirjoitti...

Earth Hour onkin nyt Death Hour, Belgiassa ja kohta muuallakin. Oikeauskoiset kommentoijat ovat jo kertoneet, että islamilainen terrorismi onkin pelkästään rasistien vika. Nyt se sitten tiedetään.