24.3.2016

Munaa pukkaa

Intrigööri kävi äsken lähikaupassa, koska ei nuhaisena jaksanut marssia pitemmälle hehtaarimarkettiin. Pääsiäisen alla munahyllyllä piti jäädä oikein miettimään, mitä sorttia valitsisi. 

Siellä oli ainakin vapaan kanan munia, tavismunia ja halpismunia, oli kai luomuakin. Valitsin kaupan oman merkkiset halpismunat.

Ihanalta kassaneidolta kysyin, jotta mistä se kana tietää, minkälaista munaa pitää milloinkin änkiä, vapaamunaa, luomumunaa, pIrkkamunaa vai ehkä k-menumunaa? Neito ei tiennyt asiasta sen enempää kuin minäkään. 

Onneksi sentään kana tietää. Kana onkin mainettaan paljon viisaampi tipu, se on tutkittu juttu!

***
Kotona munatietoutta piti heti hankkia internetin ihmelootasta. Suomessa on kuulema neljä munantuotantomuotoa, luomu, ulkomuna - free range, vapaa ja virike. Kaupallisia nimikkeitä on kai kymmeniä. Lisäksi munilla on tarkat laatu- ja kokoluokitukset.

Vapaa kananmuna on kotoisin lattiakanaloista, joissa kanat pääsevät liikkumaan. Vapailla kanoilla on mm. omat munintapesät ja nukkumaorret. Ulkokanat asuvat myös lattiakanalassa ja ne pääsevät ulos läpi vuoden.

Ulkona kana saa pasteerailla katoksen alla tai aidatulla laitumella. Sellainen on jo melko vapaata elämää, mutta ei ihan, sillä lenkkipoluilla tai metsissä ei ole toistaiseksi tullut vastaan yhtään vapaata kanaa. Metsäkanalintuja siellä kyllä lehahtelee makuuksilta lentoon.

Ennen maalla oli vain vapaita kanaloita. Missään ei oltu niin julmia, että kanat olisi pantu häkkiin. Siellä niitä kanoja kotkotteli ja kuoputteli kesäisin ulkorakennusten luona ja pihoilla vapaina ja kai iloisina, koska ne saivat seurustella muidenkin kotieläinten kanssa.

Kananmuna on kunnon evästä, siitä löytyy lähes kaikkia tärkeitä vitamiineja, paitsi C-vitamiinia.  Lisäksi munasta saa foolihappoa, fosforia, rautaa ja seleeniä. Kana on kovis, sillä se pukkaa melkein yhden munan päivässä. Hyvä muna, parempi mieli! 

Mukavaa pääsiäistä!

***

Ei kommentteja: