22.8.2016

Tarzanin vuokraoksa Suomi-viidakossa

Tarzanin perhekin saattaa tipahtaa
vuokraoksaltaan, 
jos viidakon laki
vuokrankorotuksissa jatkuu

ja asumistukia saksitaan.
Meillä Sääntö-Suomen hirmuisen tukiviidakon vuokralais-tarzaneilla alkaa pikkuhiljaa olla sukkela olo. Vuokrien nousu on kuin hyökyaalto rannikolla, mutta älyttömän viisaiden "talousoppineiden" mielestä vuokrasääntely olisi itsestään perkeleestä.

Siitä samasta sarvipäästä on lähtöisin tilanne, jolloin vuokra ja lisukkeet vievät pian puolet ihmisen niukoista kuukausituloista, vaikka asumistukea saisikin. Semmoisiakin tilanteita on. Vuokrien noususta ja asumistukirahojen riittävyydestä on huolissaan jopa kelamamma Hyssälä, jonka mielestä köyhempienkin pitäisi asua jossakin.

Hyssälä väläytti vuokrien sääntelyä ja asuntosijoittajien kuoro älähti. Jälkimmäisten mielestä kysymys olisi vuokrien jäädyttämisestä, jolloin ne "pakolliset" korotukset eivät luonnistuisi. Intrigöörin mielestä vuokrien tasoa voitaisiin järkevässä sääntelyssä katsoa vuosittain, sen useammin asuntojen vuokraajat eivät yleensäkään nosta hintojaan, vaikka varmaan mieli tekisi.

***
Pienemmät vuokranantajat, joilla voi olla moniakin asuntoja, ovat kyllä tyytyneet jo kauan melko matalaan, mutta tasaisen varmaan tuottotasoon. Isot vuokratalofirmat ovat mm. antaneet vanhojen vuokralaisten tasailla erilaisten uudistaloprojektiensa korkeita kustannuksia. Siitäkin yleinen vuokrien jyrkähkö nousu johtuu? Entä erilaiset valtion rahoitukset? Vaikea sanoa, pitäisi varmaan käyttää enemmän aikaa tämmöisenkin pikku postauksen taustoitukseen.

Vuosi sitten maamme päätöstelijöiden vatuloitavana oli eläkeläisten asumistukien leikkaaminen, jolloin moni vanhempi ihminen pelkäsi joutuvansa ulkoruokintaan tai täällä toimivien kansainvälistenkin pisnespirujen huutolaiseksi, johonkin kalliiseen koppiin säilytykseen. Kasvavilla paikkakunnilla ei edullisia vuokria ole, eikä vuokrien laskua hevin tapahdu hiipuvillakaan kulmilla.

Toimeentulotuki tulee vastaan vuokrissa kenellä tulee. Konstit alkavat jo monessa kerrostalon ruokakunnassa olla vähissä. Maassamuutto halvemmille kylille olisi yksi mahdollisuus, mutta sitä ei kukaan tue, hyvä jos salliikaan, sillä kunnat eivät ole kiinnostuneita vähäväkisestä kotimaisesta lisäporukasta. Ulkomaisiakin maahantulijoita kovasti vaaditaan kunnissa hyysättäväksi ja onhan se tietysti eksoottisempaa.

Uusien edullisempien vuokra-asuntojen laajempi rakentaminen on toistaiseksi lähinnä poliitikkojen leipäläppää, josta Kalle Isokallio tänään blogissaan hyvin kirjoittaa. Ehkä meillä vain puhutaan paskaa niin kauan, että julkiset ja yksityisetkin velat kilahtavat viimeiseen tappiin? Osalla porukasta menee aina hienosti, mitäpä siitä ruikuttavasta rupusakista! 

***
Käppyröitä vuokrien noususta, lähde Tilastokeskus:


***

Ps. Suomalaisessa tukiviidakossa tuetaan suunnilleen kaikkea mikä liikkuu tai on edes olevinaan jotenkin ekologista tai vihreää. 

En nyt tässä tarkoita kepun nuorisotalosäätiössäkin kunnostautuneen Kaikkosen läpilöysää läppää eli ehdotusta eduskuntaryhmälleen jostain neljän tonnin tuesta sähköauton ostajille.

Suomessa on jopa puupohjaisten biopolttoaineiden rajua ylitarjontaa. Silti Suomi maksaa "vihertukea" mm. venäläiselle puuhakkeelle, joka syö tärkeän kotimaisen vientisektorin pöydässä, erityisesti Itä-Suomessa. 

Linkki sahureiden edusmiehen kirjoitukseen.

Nollalinja vuokrien korotuksiin, Hannele Pokka.

***


Ei kommentteja: