2.12.2016

Pahan vallassa?


Joitakin vuosia sitten julkisteltiin Vatikaanin uusi linjaus, minkä myötä pahojen henkien manaamisessa siirryttiin uuteen aikakauteen. Nykyinen paavi ottaa manaamisen vakavasti, koska hän on tuonut ikiaikaisen eksorkismin nykyaikaan aktivoimalla maailmanlaajuisen manaajapappien verkoston International Association of Exorcistsin


Samalla Vatikaanissa siirryttiin etätöihin eli myös kaukomanaukseen pahojen henkien tai demonien manaamisessa pois riivattujen ihmisparkojen kimpusta. Pahojen henkien karkottaminen eli eksorkismi on katolisen kirkon vanhimpia perinteitä.

Pahan tai pahojen henkien manaamista pois on muuallakin harrastettu, läpi tunnetun historian. Shamanismi eri muodoissaan on elävää elämää monin paikoin pallollamme ja niissä piireissä pirujen pois ajaminen ihmisestä on tuttua puuhaa. Myös buddhalaiset ja islamilaiset tuntevat paholaisensa ja nähtävästi myös niiden pois häätämisen keinot.

Suosittu paavi Franciscus on virallisesti hyväksynyt manaamisen osaksi katolisen kirkon toimintaa. Manaamista harjoittaa mm. pappien yhteisö, mihin kuuluu noin 300 pappia 30 eri maasta. Uutta asiassa on, että paavin kirkolla on nykyisin puhelinpalvelu ja Skype-tili, sekä Facebook sivut mm. demonien kaukomanausta varten. 

Vanha kehno ilkeine apureineen ei ole enää missään turvassa ja joutunee poistumaan riivatuista ihmisistä jo väkevien etäloitsujen pakottamana.


Fransiskus Assisilainen häätämässä demoneja Arezzosta.
***

Suomessakin on edelleen katolisen kirkon manaaja, joka ei tiettävästi halua toiminnalleen julkisuutta. No, ehkä hän pystyy auttamaan kärsiviä ihmisiä, joten pois pilkka meistä. Katolinen kirkko ymmärtää myös ihmisten mielenterveyden häiriöt ja päättelee ( oman tiedotuksensa mukaan ) aina erikseen, tarvitaanko lääkäriä vai kirkollisia toimia.

Suomen Ortodoksinen kirkko tuntee eksorkismin, joskin pahan manaaminen lienee siellä hyvin harvinaista. Suomen ev.lut. valtakirkkohan ei ehkä häätäisi itse sarvipäätäkään, vaan tarjoaisi sille kirkosta turvapaikkaa, kuten muillekin paperittomille oudoille tulijoille.

***
Katolisen kirkon ja samalla maailman kuuluisin manaaja Gabriele Amorth poistui 91-vuotiaana keskuudestamme syyskuussa 2016. Hän piti vuonna 1973 suurta kohua ja joissakin katolisissa maissa hysteriaa aiheuttanutta Manaaja -elokuvaa hyvänä, joskin hieman liioiteltuna kuvauksena siitä, mitä eksorkismi todella tarkoittaa. 

Sodassa Amorth hääti maallisia pahoja osallistumalla vastarintaliikkeeseen Mussolinin hallintoa ja saksalaismiehitystä vastaan. Kirkollisella urallaan hänet nimitettiin aikoinaan Vatikaanin päämanaajaksi, paholaista tai saatanaa torjumaan. Toisin sanoen katolinen kirkko paavin johdolla piti Amorthia tehtäväänsä kyvykkäimpänä ja erityisen pyhänä henkilönä.


***
Intrigööri suhtautuu katolisen kirkon riitteihin asiaankuuluvalla kunnioituksella. Netflixissä on ( oli ainakin syksyllä 2018 ) dokumentti Amorthin suorittamasta todellisesta manauksesta. Toinen dokumentin katsoneista lääkäristä kertoi haastattelussa suorittaneensa urallaan 5000 aivoleikkausta, eikä hän ollut nähnyt potilaissaan vastaavaa tilaa tai oireita kuin ko. demonien riivaamaksi sanotulla henkilöllä. 

Toinen lääkäri totesi, ettei tällaiseen (riivattuun) tilaan törmää silloin, jos henkilöllä ei ole uskonnollista taustaa. Uskonto, jonka ihminen omaksuu ja ne asiat, joihin hän uskoo, muuttavat aivoja. Hän sanoi, että papilla tai rabbilla olisi hyvinkin asialle eri selitys. Ihmisen ymmärrykselle on hänen mukaansa olemassa raja ja todellinen raja on vielä senkin takana. Lääkäri olisi valmis sijoittamaan selittämättömän rajan taakse olennon, jota voi sanoa jumalaksi.

Dokumentissa on enemmänkin lääkärien keskustelua asiasta. Huijauksena manaamista ei pidetty. Kaiken taustalla sanottiin olevan hoidettavan ihmisen ja hänen läheistensä luja usko oikeana pitämäänsä asiaan. Vastaavia ilmiöitä eli demonisena riivauksena pidettyjä tilanteita löytyy eri puolilta maailmaa, eri uskontojen piiristä. 

Myös psykiatrisella hoidoilla ja lääkkeillä tietenkin autetaan ihmisiä hyvin monenlaisissa tilanteissa. Luonnolliset syyt, fyysiset ja psykologiset, pitää karsia pois ennen kuin mennään  yliluonnolliseen. Yksi haastatelluista lääketieteen ammattilaisista sanoi, että taivaan ja maan piirissä on kaikenlaista ihmeellistä, asioita, joita emme voi hallita. Universumissa on paljon pahaa, mutta myös hyvää.

***
Toivottavasti henkiparannuksesta tai muista kaukohoidoista ei oteta oppia suomalaisessa maatakaatavassa sote-uudistuksessa. Sillä parempi on yksi hoitaja potilaan punkan ääressä kuin kymmenen hoitsua luurissa.

Ei voine suositella, että ankarankaan joulusiivouksen yhteydessä pöllytettäisiin myös kaikki henkiolennot, kotitontut ja mennikäiset pihalle. Papit kyllä siunaavat koteja, mutta täytyisi olla melko vakava paikka, jos kotiinsa joutuisi kutsumaan manaajan. Sellainenkin mahdollisuus on, ainakin katolisen kirkon jäsenillä. Se on vakava juttu, uskonnollisessa Italiassa manaaminen on hyvinkin yleinen ilmiö.

Lajitoverimme syvässä Afrikassa, nuo elämäntapojen moniosaajat, ovat hoitaneet tämänkin asian käytännöllisesti. Perinteiset afrikkalaiset majat ovat pyöreitä siksi, etteivät pirut pesisi nurkissa. Shamaanit ja voodoopapit voivat keskittyä enempi muihin töihin kuin pahojen henkien hätistämiseen pois asunnoista.

Aasiassakin on alan osaamista, sillä taivaasta! laskeutuvat pirut yrittävät liukua talon katon harjalta alas, mutta ne pomppaavat perinteisiltä kiveriltä räystäiltä takaisin ylös, eivätkä pääse talon ovelle koputtelemaan tai kylän raitille kuotoilemaan. Aasiassa demonit eivät siis möyri ihmisten ilmoille jostain maan alta, kuten länsimaissa, vaan ne liitelevät alas jostain taivaalta. Ovelien kattojen ansiosta niistä pahiksista tulee hyppyripiruja.***

(Ps. Alkuperäinen postaus hävisi ja kommentit ikävä kyllä katosivat. Sittemmin tätä on osin täydennetty em. dokumentin pohjalta.)


***

Ei kommentteja: