Tuhansiakin euroja maksavat kamelit ovat
Somaliassa kovaa perinteistä valuuttaa.
Valkoiset kamelit lienevät halutuimpia.
Kauan sitten Suomi oli paljolti tunkkaista Impivaaraa, melkein kehitysmaa, kuten nykyisin jotkut jästikäiset ajattelevat. Presidentit olivat Kekkosia. Silloin uutisoitiin melko usein, jotta presidentti Kekkonen matkustaa Neuvostoliittoon, milloin mihinkin siellä jättiläismaassa. Isännät olivat aina korkeinta poliittista tasoa.
Irvileuat kehittivät tuosta viittomatkin. Kekkonen viitottiin vetäisemällä kämmenellä pään yli, pressahan oli tunnettu kiiltävästä kaljustaan ja toisaalta isoista välkkyvistä silmälaseistaan. Neuvostoliittoa tarkoittava viittoma oli toinen vetäisy, etusormella kurkun poikki. Niin pahasti asiat eivät oikeasti olleet, sillä Kekkonen palasi itäiseltä matkoiltaan joskus hyvinkin iloisissa tunnelmissa.
***
Somaliassa asiat ovat olleet kauan pahasti ja sotaisesti sekaisin. Erilaiset sisäiset ja ulkoiset valtapiirit ovat taistelleet verisesti ja yrittäneet jakaa maata, joskus jopa kymmeniä vuosia kerrallaan. Kehumista Somalian oloissa ei ole vieläkään.
Al-Shabaab -terroristit ovat sekä toisten somalien että naapurimaiden kimpussa. Etiopian ja Kenian armeijoiden tunkeutumiset Somaliaan ovat lisänneet yhteenottoja. Edelleenkin pommi-iskut ovat yleisiä, myös pääkaupunki Mogadishussa.
Suomi on yksi somalidiasporan isoista vastaanottajamaista. Oleskelulupia Suomesta ja toisaalta perheiden yhdistämisiä haetaan jatkuvasti. Kaikille ei tietenkään myönnetä oleskelulupaa, mutta kaikkia evättyjä hakijoita ei voida palauttaa, koska maiden välillä ei ole sopimusta ihmisten palauttamisesta.
***
Seuran jutussa kerrotaan, että viimeisen vuoden aikana Suomi teki somalialaisten oleskeluluvista yli 3600 päätöstä, joista hyvin huomattava osa oli myönteisiä, mutta kielteisiä päätöksiäkin tehtiin liki 700.
Karkotus- ja käännytyspäätöksiä tehtiin samana aikana vain 80 kertaa. Hylsyjen taustalla on torjuva turvapaikkapäätös tai hakijan rikollisuus. Pakkopalautuksia jää usein tekemättä tai viivästyy siksikin, että päätöksistä valitetaan usein ja toistuvasti.
Tähän mennessä ainoa suomalainen ministeritason vierailu tai piipahdus Somaliaan tehtiin vuonna 2013. Silloiset ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) viipyivät viiden tunnin ajan Mogadishussa osana kiertomatkaansa Afrikan sarvessa.
Sisäministeri Ohisalo ei taida olla pelokasta sorttia, jos hän aikoo toteuttaa työmatkansa. Vierailun tarkempi ajankohta on tietenkin salainen ja sen pitää pysyä pimennossa, koska terroristitkin takuulla kiinnostuvat asiasta.
Setäpappana tekisi mieli sanoa nuorelle ministerille, että älä mene! Tapaamisia ja neuvotteluja somalihallinnon kanssa voisi järjestää muuallakin.
Voisinhan minäkin tulla sinne Helsinki-Vantaalle ja nousta koneeseen. Saattaisin kimmota sopivalla hetkellä koneessa seisomaan ja huudella tuhmia, mutta ettehän te päästä meikää edes lähtöselvitykseen.
Linkki Seuran juttuun.
***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti