3.11.2019

Ruotsissa on kaikki paremmin?

Nettilehtien jutuissa kehutaan usein ja hartaasti, miten hienosti ruotsalaisilla pyyhkii, meihin jästeihin suomalaisiin verrattuna. Keskimäärin länsinaapurissa on kuulema paljon vauraampia ja ehkä muutenkin parempia ihmisiä kuin meillä tsuhna-ugrilassa. Saattaa olla, että tavikset siellä lahen takana osaavat nohevammin sijoitella osakkeisiin, yms.

Ensi keskiviikkona 6. marraskuuta meillä vietetään ruotsalaisuuden päivää. Juhlapäivällä halutaan korostaa suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa. Iltalehti julkaisikin hyvissä ajoin ruotsalaisuustestin, millä voi  testata, asuuko sisälläsi pieni tai iso ruåtsalainen.

Suomessa asuvilla ihmisillä ja vaikka mistä kaukaa saapuneilla uussuomettujilla on kumminkin ollut aina oikeus käyttää omia kieliään, joita on kymmeniä erilaisia, eikä siitä joudu syrjityksi. Täällä hommaillaan kaikille tulkkeja, jos vain pystytään. Hyvin kalliiksi sekin tulee, mutta mitäpä tuosta, koska avoimet rajat ja ihmisoikeudet, jne.

Pientä kummeksuntaa meitillä on kyllä herättänyt, jotta mikä nyppii mukavia Ollea, Agnesia, Hugoa, Ceciliaa ja Tagea niin paljon, että joka yö pitää räjäytellä paikkoja, poltella autoja ja ammuskella? Rikollisjengejäkin on siellä pian suhteessa yhtä paljon kuin jossain Meksikossa tai Trumppilassa?

Viha, se jostain kumman syystä syntynyt, lienee patoutunut niin, että se itsestään palaa ja räjähtelee. Vihastusta kun ei voi nykyisin purkaa vaarattomasti edes nk. vanhan ajan vihakirjoittelulla?

Suomalaisilla politiikoilla ei kyllä yleensä tunnu olevan huolen häivää, sillä he viettävät aina onnen päivää suuren ja mahtavan EU-unionin ihanassa suojeluksessa.

Monilla meistä medborgareista saattaa kuitenkin olla hermo herkässä, jos omilla tai naapurin nurkilla alkaa oudosti paukkaa ja palaa. Meillähän jäpistään kiivaasti jo uudenvuoden ilotulitteistakin! Vai onko niin, ettei tuokaan murhe koske lainkaan Suomea, eikä täällä asuvia immeisiä? 

Linkki räjäytyksistä. Toinen linkki tässä ja kolmas tuossa. Uusia räjähtäviä  uudisia pukkaa, harva se päivä.

MTV uutiset 5.11: Räjäyttelijät käyttävät puhelimia kaukolaukaisimina kuin terroristit.

***

Ruåtsalaiset ne osaavat pitää lystiä!

Lystit ovat kuitenkin vähissä, jos ja kun yhteiskunta
romahtaa, kuten kävi mm. Syyriassa.

***

Ei kommentteja: