14.11.2019

Ahistaako yltiövihreys?

Tätä uimaripoikaa ei vihermönjä pelota.

"Ilmastonmuutos aiheuttaa lapsille elinikäisen terveysriskin", kertoo Iltalehti. Ja jatkaa: "Ilmastonmuutos uhkaa aiheuttaa vahinkoa kokonaisen sukupolven terveydelle". Tuommoiset uhkakuvat löytyvät (taas jostain) tuoreesta raportista. 

Puhutaan myös ilmastopelottelusta, mikä ei voi olla hyvästä lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Aikuisiakin nuo ilmastoasiat askarruttavat, mutta varttuneemmat eivät sentään odota mualimanloppua heti huomenna, ellei tehdä nyt justiinsa sitä ja tätä.

Ilmastomuutos on täällä tänään, mutta on se ollut eilenkin ja 100.000 vuotta sitten. Ilmastonmuutoksia tulee olemaan niin kauan kuin Telluksella ilimoja piisaa. Ihmisen vaikutus ilmastoon on nykyisin kiistatonta, sillä vaikutuksia on, ainakin pahiten saastuttavissa maissa ja kaupungeissa, joissa ulkona liikkuessa tarvitaan hengityssuojaimia.

Hiilestä eli hiilidioksistahan sitä eniten väännetään. En ala tässä vääntämään, sillä vaikka olisin intialainen veturinkuljettaja tai joku muu korkeimman tason ilmastoguru, aina riittäisi erimielisiä ja hanttiin laittajia. Liekö niin, että vasta aika ja toivottavasti uusi tekniikka tuovat kunnollisia ratkaisuja ilmasto-ongelmiin?

***
Ilmastojuttujen ohella aloin pähkäillä Rinteen hallitusta ja vihreiden vaikutuksia sen toimintaan. Esimakua uusista viherministereistä on jo saatu, monenlaista outoa äännähtelyä kuuluu toki myös punkkupuolueiden taholta. 

Valkkaripuolueiden haukku kyllä kuuluu oppositiosta, mutta sillähän ei liene suurta vaikutusta, ellei pientä peljästystä lasketa. Aikahan on rajallinen, hallitusvastuussakin. Näin on, vaikka jotkut sanovat, ettei aikaa ole oikeasti olemassa, se on vain jokin sosiaalinen konstruktio, kuten ihmisellä sukupuoli ja kanalla hampaat.

Sitä minä vain, että terhakoilta vihreiltä ministereiltä voi odottaa vielä monenlaista, sillä nyt on tuossakin puolueessa taottava, kun hallituksen hiilivalkea on kuumana. Poliittinen ilmasto se vasta vaihteleekin. Tämän päivän tulevaisuus-puolue saattaa olla huomenna mätä kukko tai rupukasvis.

En suinkaan ole seurannut, enkä seuraile vihreiden sisäpiiristä tihkuvia vuotoja, vaikka varsinkin Vinon eli nuorten kannanotot saattaisivat olla kiinnostavia. Viimeisin oma seurantapostauskin on jo vuosia vanha.

Sellaisia juttuja on vihreiden puoluekokouksissa ainakin käsitelty myönteisesti kuin eutanasia ja sterilisaatio. Hautarauhaakin on haluttu rikkoa ja Suomen lipun häpäisy sallia. Uskonnon harjoittamistakin on haluttu ehkäistä, ainakin tämän kotimaisen kaavan mukaan.

Moniavioisuuskin olisi kuulema sallittava. En ole varma, tarkoittiko tuo  esityksessä sukupuolineutraalia avioitumista vai jotain muuta. Linkki postaukseen vuodelta 2014.

On siellä vihreillä varmasti monta mielenkiiintoista aietta hautumassa. Nythän heillä on poliittisessa hanskassa sisä-, ulko- ympäristö ja ilmastoasioita. Kuunnellaan ainakin Ohisaloa!

***
Kannattaisiko ministeri Haaviston ehkä Mikkosella vahvistettuna tai ilman käväistä onnittelemassa uutta ilmaston pelastajaa Vladimir Putinia? Venäjä on myös ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen.

Venäjällä on jo käynnistetty ja rakennetaan ensimmäisiä isompia tuulipuistoja. Rakentamassa on mm. Fortum, joka kehittää Venäjällä myös aurinkovoimaa.



***




***

Vielä vähän omia mussutuksia:

Suomelle on langetettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa EIT:ssä enemmän tuomioita kuin muille Pohjoismaille yhdessä. Valitukset ja tuomiot ovat koskeneet pääosin suomalaisia ihmisiä.

Nyt irakilaisen turvapaikanhakijan (seuraavaa kohtaa korjattu:) saama kielteinen päätös, palaaminen kotimaahansa, sekä sitä seurannut väkivaltainen kuolema johti EIT:n tuomioon ja sai kaksi ministeriä pomppaamaan kiivaina esiin kuin pirut laatikosta. Siitä voi tehdä omat päätelmänsä asioiden ja ihmisten tärkeysjärjestyksestä noissa puolueissa. 

Väkivaltaista kuolemaa ei soisi kenellekään. Valitettavasti Suomeen  tulleet turvapaikanhakijat ovat useimmiten kotoisin äärimmäisen väkivaltaisista ja osin sotatilassa olevista maista, joihin palaamiseen tai sinne palauttamiseen liittyy aina iso riski.

Sekin on suomalaisille melkoinen riski, jos ketään kielteisen turvapäätöksen saanutta ei voisi palauttaa mihinkään lähtömaahan. Toisaalta osa Suomesta turvapaikan saaneista ihmisistä käy lomailemassa entisessä kotimaassaan tai lähettää sinne lapsiaan väliaikaisesti sukulaisten huostaan.

Pari linkkiä EIT:n tiimoilta: Wikipedia ja Ihmisoikeuskeskus.

Ei kommentteja: