8.12.2011

Ääntä on, voimaa puuttuu

Elämme nyt muka jännittäviä aikoja, koska on taas alkanut "ratkaiseva" EU-kokous, missä myös euromaiden velkakriisi selätetään. Päätelmien teko nyt on tietty ennenaikaista, mutta sen voi jo sanoa, että ääntä noissa kokouksissa riittää, mutta voimaa puuttuu. 


Tämä taitaa jo valmiiksi "markkinoita" eli suursijoittajia haukotuttaa. Ongelmaisia suurpankkeja sentään rauhoiteltiin  sen verran, että EKP lupasi niille pitkää kolmen vuoden vippiä. Pankkimies viimeisen päälle on tuo Mario Draghi. Kautta Teutatuksen ja Goldman Sachsin!


Tuosta tulikin mieleen maanosan kovin peluri eli Kreikka. Kreikkalaisten pitäisi tukipakettien ehtojen mukaan yksityistää valtion omaisuutta 50 miljardin euron edestä vuoteen 2015 mennessä. Homma etenee hienosti  helleenien tyyliin, sillä tähän asti ei ole vielä yksityistetty yhtään mitään. Ei edes yhtä yleisövessaa rautatieasemalla. Kuka hitto sitä nyt ilkeäisi kenkätä isänmaansa omaisuutta joillekin ketkupankkiireille pilahinnalla?


Osuin tänän sattumoisin joillekin Kreikan militaarisivuille. On muuten krekuilla hirmuinen arsenaali. Uuttakin rautaa ja joka aselajissa. Ei sieltä mitään vakuuksia väkisin oteta. (Intrigööri on vielä itsenäisyyspäivän tunnelmissa, mutta nousee pian pois poterosta.)


Omanarvontunnon puutosta potevassa Suomessa monet sasi-stupelot ja muut ovat aina hysteerisenä hopottamassa sitä, miten meidän nyt käy siellä Prysselissä, jos emme ole heti valmiit "kantamaan lisää vastuuta". Jokin on tainnut päästä unohtumaan. Suomella on kyllä paljon velkaa ja vastuita toisten veloista, mutta olemme silti vielä euroraamien sisällä. Suomi on euromaista hoitanut talouttaan jopa parhaiten, sillä pankkitoiminnan polttopiste Luxemburg on kaupunkivaltio.


Miksi Jyrki Katainen ei voisi vain iloisesti ilmoittaa eurokeisarien hovin laahuksenkantajille, että hei, tämä ei meille käy? Suomi ON noudattanut yhteisesti sovittuja rahaliiton kriteereitä, velkaa ja vajeita EI OLE liikaa. Te muut ette ole siihen edes pyrkineet. Mitä se semmonen peli on?  Suomi ei antautunut edes Stalinin mahtiarmeijan edessä. No tuon viimeisen sanomisen voisi  jättää pikkutuntien kädenvääntöön baaritiskillä.


Kylmä totuus on, että lähes koko euroalue sen veturia Saksaa myöten on veloissa korvia myöten, niin euromaat kuin muutkin EU-maat. Suomi on siinä sopassa vasta kaulaan asti. Suomi pärjäisi itsekseenkin, jos olisi pakko.


Kyllä Välimeren maissa ihmisillä on lehmän hermot ja parempi asenne koko tähän maailman menoon. Tiukkapipoinen Suomi sopii yhteiseen europöytään kuin muikkukukko. Tai hapansilakka. Siksi meitä yleensä viisaammat ruotsalaiset jäivätkin eurosta pois. He korjaavat hyödyt, mutta ei haittoja. 


Ei voi mittään, mutta kun ajattelee, mitä kaikkea nyt on Euroopassa suunniteltu pienten maiden päiden menoksi ja hymyssä suin, vastaavaa pitää hakea 30-luvun lopulta. Silloin Itävallan ja Tsekkien rajapuomit nostettiin saksalaisten paraatimarssin edestä suosiolla. Pian kaadettiin rajapuomit muuallakin. Vain Sveitsi jätettiin itsenäiseksi, sillä johonkin se Euroopasta revitty ryöstösaalis piti piilottaa. 


Itsepäiset britit jäivät silloisen "Euroopan tuhatvuotisen valtakunnan" ulkopuolelle, kuten he taitavat tehdä nytkin. Silloin noin 70 vuotta sitten britit pelastivat Euroopan hirmuvallalta! Näin on.


Tänään oli sentään mukava kuulla, että Suomessa on vielä olemassa oma perustuslaki ja sitä jopa aiotaan noudattaa. Euroalueen poliitikot ovat jo pitkään osoittaneet sen, ettei heillä ole aikomustakaan mihinkään oikeaan velkakriisinhallintaan. Kriisi on vain keino liittovaltioon pakottamiseksi. Pakkovaltaa halutaan ihan avoimesti, vain piikkilanka vielä puuttuu, mutta onhan sitäkin natolaisilla jemmassa, vaikka Kreikan rannoilta Nuorgamiin tai jopa Nordkappiin asti.


* * *

Ei kommentteja: