13.12.2011

Lappu tukiluukulle!

Tukiluukku kiinni, joulun jälkeenkin!
Suomen pitäisi nyt lopulta laittaa lappu tukiluukulle ja naulata se oveen kiinni kuin Luther teki teeseilleen. Muuten meistä ei pian ole edes itsemme tukijoiksi. Vai ovatko eurouskovaiset sitä mieltä, että kriisi selätetään, koska kaikilla on niin mieli hellä ja hyvä tahto?


Armottoman talouskurin nimissä meidät näivetetään henkihieveriin, kuten nyt tehdään Kreikalle ja Portugalille. Pankkien pelastustalkoot pysäyttävät sisämarkkinat, mitkä toimiessaan pitäisivät maanosan pystyssä ehkäisten myös massatyöttömyyttä.


Suomen kannattaa pitää kiinni alaviitteestään ja kaataa koko EVM-suunnitelma, ellei yksimielisyyttä hyväksytä päätösten pohjaksi. Suomi on jo taannut 14 miljardia korkoineen väliaikaiselle vakausrahastolle ERVV:lle. Sen takuun voisi siirtää pysyvän rahaston EVM:n käyttöön, mutta ei yhtään enempää. Sen ja jo annettujen tukilainojen & takausten pitää riittää. 


Kyllä siinäkin on jo hirveesti liikaa, koska pieni Suomi on noudattanut sopimuksia, eikä näiltä näkymin tarvitse tukipaketteja. Takaus ei ole koskaan vain muodollisuus, jos olisi, takauksia ei tarvittaisi. Mutta Euroopan ahneiden tuhlareiden ja pelureiden (lue: valtioiden ja pankkien)  järvessä ei ole rantoja.


Kreikan takuus-vakuus-vääntö menee hukkaan, anteeksi vain Jutta, mutta se ei maata kaada. Entisen Suomen Pankin (nykyisin EKP:n sivukonttorin) vastuista ja valtion niihin liittyvistä vastuista (IMF, ym. ) ei vanha kehnokaan ota selvää. Tai ne päättäjinä hääräävät vanhat kehnot eivät meille kerro.

Kreikassa kaatuu yrityksiä kuin heinää. Tukimiljardit valuvat pohjattomaan kaivoon:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201112108119

Ja kaatuu siellä ihmisiäkin, lisäys 19.12:
http://www.talouselama.fi/uutiset/talouskriisin+seuraus+kreikan+itsemurhat+euroopan+pohjilta+euroopan+huipulle/a742858?s=r&wtm=talouselama/-19122011&

Toista se on meillä Suomessa. Rahaa on heitellä vaikka mihin ja vaikka miljardisotalla. Ministerit ja kanisterit kiitävät joka viikko maailmalla keksimässä, miten valtio voisi vielä velkaantua lisää. Ainoa suomalaisten omistama kaivoskin jossain korpikainuussa pitäisi sulkea. Eikä valtionyhtiö saisi tehdä kauppaa maailman rikkaimman öljymaan kanssa. Ja ilmastokokouksestakin käytiin hakemassa suomalaisille lisää maksettavaa...


http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/12/suomelta_lisaa_rahaa_maailmanpankille_ja_euroopan_neuvoston_kehityspankille_3107258.html


Itsenäisyys liipaisimella 


Nyt on kysymys niin isosta asiasta Suomen kannalta kuin vain olla voi: Hypätäänkö kokonaan jalaksilta EU:n rekeen vai työnnetäänkö omaa mummopotkuria siihen suuntaan kuin itse haluamme? Heittäydymmekö selällemme ja heilutamme häntää? Vai nousemmeko ylös ja jatkamme murinaa?


Viikonloppuna puhuttiin, että EVM:n pääoma olisi noin 500 miljardia (järkkyjä summia sinänsä nämä miljardit). Tuo ei kuitenkaan tule riittämään, ehkä piankin tarvitaan lisää, jopa tuplatakuita, eikä kaikista jäsenmaista enää oikein ole takaajiksi. Suomen vastuut kasvavat kuin lumipallo alamäessä. Tukirahaston vivutuksiakaan herrat eivät ole unohtaneet. 


Päivän tiedotteista selvisi sekin, että Italian ja Espanjan joutuessa ehkä tukipakettien saajiksi, ne eivät voisi enää toimia väliaikaisen tai pysyvän rahaston takaajina. Suomen takausvastuut siis vain kasvaisivat. 


Jos olisin tuhma, arvelisin, että koska Suomi on itse vähiten velkaantuneita euromaita, yhä useampien dominoiden kaatuessa olisimme lopulta takaamassa kaikkia muita, paitsi Luxemburgia. Luxemburgiin sen EVM-pankinkin pitäisi sijoittua. Suomella olisi lopulta ainakin 500 miljardin takausvastuut + korot. (Reipasta tekonaurua!)


Talouskuri on hyvä asia ja sitä Suomikin sisäisesti tarvitsee. EU:n säästötoimet pitäisi kuitenkin tehdä järkevästi, ettei samalla pysäytetä laajoja sisämarkkinoita ja kaikkien tulevaisuutta. Vahvaa talouskasvua ei ole näkyvissä, meitä odottaa ainakin yhden vuosikymmenen mittainen kitkuttelu ja selviytymiskurssi.


EU:n talouskurin rautasaappaan alla joudutaan luopumaan monista asioista, kuten mm. ylettömän kalliiksi tulevista ilmastopoliittisista haaveista, mittavasta kehitysavusta,   kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta, yms, yms. Tulevaisuudessa ei enää riitä se tutuksi tullut hokema, että Suomi on "sitoutunut" siihen tuohon ja sillä sipuli. Vihreätkin taitavat olla ehdoitta EU:n kannalla, koska uskovat saavansa tavoitteensa paremmin läpi, kun kansallinen änkyröinti loppuu. Se on väärä luulo.


Näyttää siltä, että Suomi on vahvasti "sitoutumassa" vain siihen, että se menettää kokonaan itsenäisen päätösvaltansa kansallisten asioidensa hoitamisessa. Miten voisimme ikinä luottaa siihen, että koko maanosan poliitikot yhdessä hoitaisivat Suomenkin asiat paremmin kuin me itse? Suomalaisia on todellakin vain yksi prosentti eurooppalaisista, vaikka talousalueena painoarvomme onkin vähän isompi.


Aina vain hullummaksi mennee. Suomalaisten vielä nyt suurista eläkerahastoista aiotaan Ylen mukaan "vapauttaa" yhä isompi osa riskisijoittajien ja pörssipelurien pelipöytiin. Aietta ei jarruta edes hyvin epävarma maailmanlaajuinen taloustilanne. Eläkerahapeliä perustellaan toki hienoin sanankääntein. Jos ja kun käy huonosti, hienohelmaiset selittäjät häipyvät heti hiljaa takavasemmalle. 


Meloni on oikeassa


Perussuomalaisten päämelonipää Timo kirjoitti siitä, miten suomalaisten vieraille ja törsääville maille antamat tuet ja takaukset saattavat jo lähivuosina ylittää valtion velan, mikä on jo lähes 80 miljardia euroa. Soini on taas oikeassa. Onneksi Suomessa on tullut kaapeista pois monia muitakin oikeassa olijoita ja lisää pukkaa. (Meitä tusinablogin pitäjiä ei tietenkään lasketa.)


Toivottavasti kepulaisten ikioma millamagia Mari ei persuvihaa kihistessään ( syyllistä kevään vaalitappiolle etsittäessä riittäisi oman puolueen peiliin katsominen ) aja puoluettaan taas kerran pettäjän tielle. On varmaan lystiä lääryillä yhtä aikaa oppositiossa ja hallituksessa. Mutta sitä  tehden kepusta jää jäljelle vain se maaseudun kukkaisrahasto vai mikä se oli?


Intrigööri pelkää sitä, ettei Olli Rehnillä ja kumppaneilla edes ole mitään oikeaa euron pelastussuunnitelmaa. Täytyyhän Ollin ja kaksipäisen keisari Merkozyn hyvin ymmärtää, etteivät tähänastiset tukitoimet riitä alkuunkaan pelastamaan koko nykyistä euroaluetta. Taustalla ovat vain halu rakentaa liittovaltiota talouskurin ja pankkien pönkittämisen varjolla  vähän kerrallaan.


Keskuspankin eli EKP:n setelirahoitus käynnistetään vasta sitten, kun kaikki rahaliiton jäsenmaat ovat alistuneet samaan velkaorjuuteen? Silloin jo sinettiä vaille oleva Euroopan liittovaltio voitaisiin julistaa fanfaarien ja aidon shampanjan kera jossain huippukokouksessa. Selevää eurohitleröintiä! Suomalaisille köyhille annettaisiin silloin varmaan nätti sinitähtinen saunapefletti, rasia rusinoita ja leipäkortti, jolla saa hiivaa ja jauhoja, mutta ei sokeria.

Euroopan Liittovaltio oli kaunis ajatus, kun kylmä sota päättyi 20 vuotta sitten ilman pelättyä ydinsotaa. Saksakin sitten kalliisti yhdistyi. Suomi nousi omasta lamakuopastaan. Nousi ja näki, kuinka vaatekaapin kokoinen körmy, Mooses, könysi puhujapönttöön ja villitsi demarit. 

Punaruusujen ja toisaalta ruiskukkien terälehtien sataessa Suomi marssitettiin kiltisti EU:n jäseneksi. Eurohymnit ja enkelikuorot soivat. Aurinkokin paistoi lämpimämmin. Suuret eurooppalaiset Johtajat, Kohl ja Mitterand vannoivat käsi kädessä ikuista rauhaa ja ystävyyttä. Taustalla vampyyripankkiirit jo hieroivat rähmäkäpäliään.

Tänään ajatus koko alueen kattavan liittovaltion syntymisestä tuntuu kyllä kaukaiselta. Paluu takaisin kauppa- ja tulliliittoon tuntuisi oikealta tieltä. 


Mutta kukapa  tietää? Ihme kyllä muut euromaat ja useimmat EU-maat tuntuvat olevan jo nyt valmiita mihin vain, kunhan joku vain takailee velkoja. Samalla siinä turvataan  poliitikkojen ja virkamieseliitin oma makoisa elämä. Miten sattuukaan?

EU:ssa ei ole demokratiasta olemassa edes kunnon kulisseja. Parlamentti on pelkkä maailman kallein juorukerho. EU salailee kaikessa ja vaatii sitoutumaan keskeneräisiin, epämääräisiin ja jopa laittoman oloisiin toimiin ja toimielimiin. 


Merkozyn mafia on Euroopan vaarallisin järjestö, koska se edustaa samalla myös finanssivampyyreita. Italialaisia alan ammattilaisia en tässä yhteydessä mainitse, vaikka heillekin on varattu edustajansa euron pelastustalkoiden päätöspöydissä.


* * *

Ei kommentteja: