11.12.2011

Kiinalaista luottoluokitusta

Intrigööri luottaa enää vain kiinalaiseen A-luokan luottoluokittajaan Dadong Global Credit Ratingiin. Miksikö? No siksi, että kiinalaisilla arviomiehillä ei ole varaa erehtyä, sillä siitä voisi seurata heille jotain ikävämpää kuin vain kenkää kakattimeen. Saunan taakse Kiinassa ei viedä, mutta jotain sinne päin.


Amerikkalaiset ikivanhat ja liikaa lihoneet luottoluokitusfirmat Standard & Poors ja Moodys, sekä amerikkalais-ranskalainen Fitch ovat tämän blogin rankingissa B-ryhmässä ja tarkkailussa, heh. 

Siispä tässä lyhyt katsaus Dadongin marras-joulukuisiin luokituksiin, mitkä hiukan poikkeavat noiden isojen B-ryhmän luokittajien merkinnöistä: 

Suomen luokitus on Dadongin listauksessa 6. joulukuuta vielä se kuuluisa AAA, mutta Suomesta tehty maininta on negatiivinen! (Muutkin luokittajat antavat Suomelle AAA:n, kahdella niistä maininta on vakaa ja S&P:llä negatiivinen.) 


Kiinan luottoluokitus Dadongissa on sattumoisin AAA ja vakaa. 


Ruotsi on saanut AA+ merkinnän ja maininnan vakaa, ihan kuin Tanskakin. Hollanti 
on sekin AA+ ja vakaa. Islannin merkintä on BB-, mutta se on vakaa! Rikas Norja on tietty AAA ja vakaa, kuten myös Sveitsi ja Luxemburg.  Eestillä on vain yksi A, mutta vakaa. 


Saksalla on kiinalaisten listauksessa AA+ ja maininta vakaa, samoin Itävallalla. Ranska parka on saanut vain pelkän + merkinnän maininnalla negatiivinen, samoin kuin Belgia ja Britannia. Huh sentään!


USA:lla on vain yksi iso A ja maininta negatiivinen. Ihan samoin on käynyt Espanjalle. Italialla on BBB- luokitus ja negatiivinen. Talouden mahtimaista Japanin merkintä on AA- ja vakaa.


Unkarin merkintä on BBB- ja negatiivinen. Tsekillä on kiinalaisella listalla pelkkä +, mutta vakaa. (Slovakia piti hakea muualta, merkintä on + ja maininta vakaa tai negatiivinen. Slovenia on AA- ja negatiivinen.)


Euroalueen tukipaketteja saaneista nk. kriisimaista Kreikka on kiinalaisten listauksessa C ja negatiivinen, Irlanti on BBB vakaa ja Portugali BB+ ja  negatiivinen.


Maailmassa näyttää olevan myös 63 YK:n jäsenvaltiota, joilla ei ole lainkaan huolta luottoluokituksista. Niissä maissa ei ministereiden ainakaan tarvitse ravata ympäri ämpäri kehuskelemassa kotivaltionsa luokituksilla.


Tämähän on tietysti vain iltaista ajankulua. En pysty kunnolla tulkitsemaan luottoluokituksia, enkä ala opetella. Jos listaukset kiinnostavat,  pistän linkin:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_credit_rating


* * *
Ps. Minusta Yle julkaisi illalla oudon uutisen, minkä mukaan Suomessa on varauduttu suuren eurooppalaisen pankin kaatumiseen. Eikö semmoiseen tulisi näinä ankeina aikoina aina varautua? Herää kysymys, että onko kaatumassa jokin tietty pankki tai pankkiryhmä, mikä heiluttelisi isommin myös suomalaisia?
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/12/suomessa_on_varauduttu_suuren_eurooppalaispankin_kaatumiseen_3094625.html


* * *

Ei kommentteja: