26.12.2011

Tervetuloa pakkasukko!


Tapani painuu maillensa ja alkaa viikko vasten vuodenvaihdetta. Joulupukki muoreineen ja tonttuineen saatellaan talvilomalle. Vastuun talven taitteen juhlinnasta ottaa Pakkasukko pikku apulaisensa, Pakkastytön kanssa.


Pakkasukon juhlakausi on Suomen matkailussa venäläisten aikaa. Lappi sai onneksi lunta ja saa taas ottaa vastaan tuhannet lomalaiset naapuristamme.


Venäläiset ovat aina hartaampia juhlijoita kuin jäyhät suomalaiset. Venäläiset voivat viettää kolmea jouluakin: Joulua länsimaiseen tapaan, pakkasukon päiviä vuoden vaihtuessa ja vielä ortodoksista joulujuhlaa loppiaisena.


Venäläisittäin läntisen joulun aika oli viimeksi myös suurten miekkareiden aikaa. Pakkasukoilla oli kaduilla poliisien virkapuvut ja mielenosoittajilta tuli jyrkkiä terveisiä vallanpitäjille. 


Katujen täyttyminen mielenosoittajista nostatti muistoja noin 20 vuoden takaa, jolloin Neuvostoliitto romahti kaikkien yllätykseksi. Vähiten siitä eivät olleet yllättyneitä suomalaiset, jotka seurasivat sydän syrjällään myös Baltian maiden vapautumista. 

***
Nyt vuoden 2012 tullessa näyttäisi siltä, että Venäjän uusien rautaisten hallitsijoiden valta-asemat hieman tutisevat. Tilanne pakottaa Kremlissä ehkä moniinkin myönnytyksiin kansalaisille, toivottavasti.


Arabikevät ehti lopulta syksyksi myös meidän itäiseen suurvaltanaapuriimme tuoden ikäänkuin kevään talven keskelle. Taaskin joudumme toteamaan, että ei se koske suomalaisia. Suomi selättää ja raivaa tieltänsä pelottomien johtajiensa avulla aina kaikki uhkat kuin hakkapeliitat muinoin. 

Se ei vaan koske meitä, mikään ei koske meitä, vaikka kaikkialla naapureissa hillutaankin. Suomi on sisäisesti suurvalta, mutta roikuu jostain syystä koko ajan kiinni äiti-unionin helmoissa.


Sanoihan presidentti Urkki aikoinaan toveri pääsihteeri kenraali Nikitalle, että vaikka koko muu maailma muuttuisi kommunistiseksi, Suomi jatkaa nykyisellä tiellään. Nikita taisi olla sitä mieltä, että Suomesta saa sitten elävän museon kapitalismille.


Nykyiset valtaherramme Brysselissä eivät jätä suomalaisia ulkoilmamuseon hoitajiksi. Me kannamme vastuuta, jotta lajitoverit Välimeren rannoilla voivat jatkaa heille lajityypillistä elämää. Edessämme lienee melkoinen elämäntapojen ja -asenteiden muutos. 

Miksi mekin emme voisi ottaa vähän rennommin? Huispa näistä talouskureista ja kurimuksista! Ja itsenäisyydestä. Ai, mutta sehän meni jo!


Siltikin, methän laitetaan pelko pois. Rohkeasti vain uutta vuotta päin. Oikein hyvää vuotta 2012 kaikille tässäkin blogissa poikenneille!

***
Lisäyslinkki vuodelta 2016, Pakkasukko ja joulupukki Niiralassa.

Ei kommentteja: