10.12.2011

Korppikotkat kuuntelevat

EU:n tilanne on asiantuntijoiden mielestä sekava. Niin on. Intrigöörin mielestä koko EU on hyvin kohelo ja huonosti johdettu viritelmä, missä ylimitoitettu byrokratia on tallomassa kokonaan jalkoihinsa vanhan ja arvokkaan eurooppalaisen demokratian. Nyt vain korjataan takavuosien löperön talousvalvonnan virheitä, eikä tyyli ole paljoa parantunut.


Kuten tunnettua, EU on vuosien varrella kunnostautunut erityisesti maatalouspolitiikassa. Ainakin pohjoisempien jäsenmaiden maajussit ovat olleet kauan erityisessä syynissä ja höykytyksessä. Tirektiivejä pukkaa vai oliko ne digestiivejä? Pankkiirit kuitenkin vievät EU-maiden poliitikkoja kuin pässejä autoon.


Suomalaisten EU-touhojen mielestä on muka ristiriitaista, että Suomi sallii määräenemmistön päätökset kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä, mutta ei hyväksyisi sitä vielä keskentekoisessa Euroopan pysyvässä vakautusvälineessä EVM:ssä.


Ei Suomi toimi mitenkään ristiriitaisesti. IMF ja EVM saattavat kyllä tulevaisuudessa toimia yhdensuuntaisesti, mutta ne ovat silti ihan erilaisia suurvippaamoita. Kertaanpa tässä pikkuisen, itselleni ja tämän poliittis-humoristisen blogin arvovaltaisille lukijoille:


International Monetary Fund on 1944 perustettu YK:n toimielin. Tämä IMF valvoo maailmanlaajuista rahoitusjärjestelmää vahtimalla eri maiden vaihtokursseja ja maksutaseita, sekä jakaa pyydettäessä osaamista ja antaa taloudellista apua, yms. IMF:n jäsenmaita on 185, joukossa on Suomi vuodesta 1948 lähtien. 


IMF on maailmanlaajuinen laitos, minkä toiminta tosin hiljattain tiivistyi yhteen hotellihuoneeseen kuin mustaan aukkoon, kai ex-pääjohtajan pippelileikkeihin. Brysselissä päätettiin eilen, että EU eli Euroopan keskuspankki EKP kasvattaa IMF:n pääomaa 200 miljardilla eurolla. Suomen eli Suomen Pankin osuus tästä on noin 3,8 miljardia euroa. (Hra K. Sasin mukaan tämäkin Suomen IMF-osuus pitäisi lainata valtion piikkiin, jostakin. Niin kai sitten, mutta eiköhän tästä kuulla pian lisää.)


EVM ja hurlumhei


EVM on Euroopan pysyvä vakautusmekanismi eli yksityinen Luxemburgiin perustettava pankki. EVM:n oli alunperin määrä korvata väliaikainen vakausväline EVVR, missä Suomi on jo mukana isolla takaussiivulla, 14 miljardia + ne korot. Viikonlopun EU-ottelussa jäi ainakin meille kotikatsomoissa epäselväksi, pelataanko vakautusliigassa jatkossa ehkä kahdella joukkueella. Eikö pysyvä systeemi korvaisikaan väliaikaista. Ja miksi ei? 


Yksityisen pankin tapaan EVM pyrkinee tekemään voittoa ja se saa sijoittaa varojaan miten haluaa. EVM:n pääomaksi on kaavailtu 500 miljardia euroa. Epäselväksi jää vielä sekin, mikä Suomen osuus olisi tästä pääomittamisesta. Vai onko se oikea termi, sillä Suomi ei voi pääomittaa näin suuria asioita muuten kuin ottamalla itse lisää velkaa jostakin ja antamalla manit bois epämääräisten lupausten varassa.


Hyvin vaaralliseksi EVM:n tekee mm. Suomen kannalta se, että tiettävästi laitos toimisi jo periaatteellisesti demokraattisen kontrollin ja lainsäädännön ulkopuolella. Suoran vaikuttamisen mahdollisuus jäisi röyhkeiden suunnitelmien mukaan raskaasti velkaisille Saksalle ja Ranskalle, sekä hirmuvelkareppu Italialle. EVM:n julkitulleisiin suunnitelmiin kuuluu mm. diktatoorisia piirteitä henkilöstön syytesuojineen ja vaikenemisvelvoteineen.


Jos Suomi lähtisi vastoin omaa perustuslakiaan mukaan tähän outoon EVM-pankkiin ja hyväksyisi määräenemmistöpäätökset, joutuisimme täysin toisten armoille. EVM voisi jatkossa nyhtää valtion budjetista itselleen lisää pääomia miten haluaisi. Valitusoikeutta ei olisi. Jos olisikin, oikeusistuimien, komission tai neuvoston kautta, se olisi liian pitkä tie, kun huonot olisivat jo housussa. Kyllä meidän kaikkien on syötävä joka päivä, niin muodoin ei pahimpia velkamaitakaan saa imeä kuiviin jonkin ylikansallisen talouskurin nimissä.


Kummallisuuksiin kuuluisi sekin, ettei EVM:n omaisuutta voisi takavarikoida, eikä sen kirjanpitoa saisi kukaan tarkistaa. Mitä sitten olisivat ne paljon puhutut sanktiot jäsenmaille, ne kamalat rangaistukset talouskurin rikkomisesta? 


Tässäkin on pakko huomattaa, että Suomi on vasta velkaantumassa hunnigolle. Suomi ei ole vielä rikkonut sovittua talouskuria, kuten lähes kaikki muut EU- ja euromaat. Sepä niistä "sitoutumuksista" ja niiden noudattamisesta. Solidarisuus on hieno periaate, jos ei joudu alvariinsa maksajaksi.


Se maksaa, jolta saadaan


Arvatenkin kaikista EU-maista ei enää olisi EVM-osuuksiensa maksajiksi, joten ne rahat perittäisiin pakolla muilta muilta, niiden budjeteista. Vielä jotenkin luottokelpoinen Suomi joutuisi nopeasti samanlaiseen pääsemättömään velkasuohon, missä Euroopan pahimmat kriisimaat nyt rämpivät. 


EVM:n aiottu pääoma, 500 miljardia, ei riittäisi alkuunkaan pelastamaan tuhansien miljardien velkalastissa uivia euromaita tai muita EU-maita. Jonkin sortin pelastuksen voisi tuoda vain Euroopan keskuspankki taikomalla rahaa ns. setelirahoituksella. Sen pituinen se.


Kerrataan vielä vähän näitä kansainvälisen rahoitusmaailman organisaatioita. IMF:n lisäksi suuri toimija ja YK:n toimielin on Maailmanpankki, johon kuuluvat Kansainvälinen jälleenrakennus- ja kehittämispankki IBRD (187 jäsenvaltiota), sekä Kansainvälinen kehitysjärjestö IDA (170 jäsenvaltiota). Näiden laitosten päämajat sijaitsevat Washington DC:ssä Yhdysvalloissa.  


Maailman kauppajärjestö WTO on kauppapoliittista yhteistyötä touhuava hallitusten välinen kansainvälinen järjestö, jonka pesä sijaitsee Genevessä Sveitsissä. WTO korvasi vuonna 1995 edeltäjänsä GATT-järjestön. Jäseniä WTO:ssa on 153 ja nämä edustavat yhdessä yli 95 prosenttia maailman kaupasta. Venäjä lienee tulossa uudeksi jäsenmaaksi ensi vuonna, ellei siellä ei tehdä vaihteeksi uutta vallankumousta?


* * *
Nyt on pakko kehua vvm Jutta Urpilaista ja kaikkia, jotka pitävät pienen suomalaisen kansallisvaltion puolia tässä mylläkässä! Kukapa tietää, miten tämä kaikki päättyy, mutta kaikessa ei ole periksi annettu. Kreikan vakuuksista jää lopulta käteen vain mainetta sisukkaasta väännöstä. Toivottavasti nyt pärjätään paremmin.


Onhan niitä Suomessa kestetty järisyttäviä koettelemuksia, kuten nälänhätiä, sotia ja niiden seurauksia, sekä loppunsa edessä olevat EU ja euroliitto, sekä Halosen presidenttikausi.


Mutta mikä ihmeellinen tsaarinpelko ja sosialismivirus näihin nykyisiin kokoomuslaisiin on iskenyt? Pidin ennen kokoomuslaisia järkevinä ja isänmaallisina ihmisinä. Annetaan nyt olla ne veivit, joilla taas aiotte uittaa meidät ehdoitta mukaan kaikkeen, mitä kaksipäinen kotka tai eurokeisari Merkozy käskee! Sellainen kotka voi olla hienon höyhenpuvun alla korppikotkan sukua, kuten Venäjällä.


* * *

Ei kommentteja: