17.7.2012

Hyvästi A-luokassa olo!

Ei vara tieltä kaada.
Intrigööri hyvästelee kaipauksella monien täyteläisesti tirisevien vuosien jälkeen A-luokan makkarat, jotka katoavat kauppojen kylmätiskeistä ainakin jo ensi kesään mennessä. A-luokan makkaroiden kielto on yksi naula lisää pienen itsenäisen Suomen arkkuun. EU vie vähitellen meiltä kaiken, mikä on ollut joskus meille (monille) tärkeää ja omintakeista.

Makkaratehtailla saadaan kuulema asetuksentekijöiden armosta käyttää loppuun vanhat pakkaukset. Niinpä meillä kaupan asiakkailla on vielä mahdollisuus jemmata A-luokan makkaroita pakkaseen. A-luokan kiellon taustalla on, mikäpä muu kuin EU:n elintarvikelainsäädäntö, minkä kanssa kaikki suomalaiset säännökset yhtenäistetään. 

Sitä en tiedä, noudatetaanko missään ikinä tuollaisia kaikensorttisia EU-säännöksiä yhtä pilkulleen ja etuajassa kuin Suomessa. Siis meillä Suomessa noudatetaan kaikkia sellaisia sääntöjä, mitkä puristavat taviksia yhä tiukemmalle. Jos jokin EU:n käytäntö olisi inhimillisempi tai järkevämpi kuin suomalainen maan tapa, sitä kyllä vitkutetaan ja otetaan vaikka EU-tuomareilta sakkoja vuodesta toiseen.

Luultavasti Suomen maa- ja metsätalousministeriö kulkee tässäkin asiassa tanakasti etukenossa? Olisihan aivan pöyristyttävää, jos joku Europolin direktiivietsivä löytäisi suomalaisesta kaupasta A-luokan makkaroita vielä joskus ensi kesänä. Hui! Joutuisimme varmaankin Brysseliin inkvisiittorin kuultaviksi ja meitä varten sytytettäisiin johonkin virtuaalinen rovio tai piiskauspaalu? Yltiövastuullinen hallituksemmekin repisi pelipöksynsä.

Intrigööri on ehkä kyyninen äijäpaha, mutta epäileepi hän, ettei useimmissa muissa eurooppalaisissa maissa pidetä mitään kiirusta ainakaan omien vuosisataistenkin makkaralaatujen pakkausten uudistamisessa. Ei etenkään, kun tämä hirmuisen velvoittava EU:n elintarvikelainsäädäntö ei vaadi mitään muutoksia makkaroiden koostumukseen. Sellainen vaatimus johtaisikin ehkä muutaman kiivaimman makkaransyöjämaan eroamiseen koko huithapeliliitosta! Italia tulee ensimmäisenä mieleen.

Vielä kyynisempikin intrigööri voisi olla, jos hän arvelisi, ettei EU:n pankkiunionissa tarvita piankaan sellaista kuin Suomen maa- ja metsätalousministeriötä. Ajan kanssa Suomeen jäänee kenraalikuvernöörin tai kansankomissaarin alainen aluehallintovirasto, jokunen tuhat byrokraattia, eikä paljon muuta?

***
Makkara-asetuksen toteuttajan eli Suomen maa- ja metsätalousministeriön selittelyt asian tiimoilta eivät kestä lähempää tarkastelua. Ei kuulema sovi, että laissa säännellään tuotteiden koostumusta yksityiskohtia myöten. Suomalaisilta toimijoilta ei voida vaatia enempää kuin muidenkaan jäsenmaiden makkaran tekijöiltä. Ja pölöpölö.

Makkaran lihapitoisuus ja ainesosat on kuitenkin ilmoitettava pakkauksessa. A-luokan makkaran pakkauksessa on käytetty tänne asti yltiöpäisen epäilyttävää mainoslausetta "A-luokan makkansyöjille". Sellainen on varmaankin omiaan lisäämään eriarvoisuutta moniarvoisessa ja -kulttuurisessa yhteiskunnassa, joka silti haluaa tasapäistää kaikki kotoiset tavikset. Kaikki tullaan kieltämään, mitä ei ole erikseen asetuksella sallittu.

Jos sen sijaan makkaran pakkauksessa mainittaisiin, onko tuotteen osana jauhojen lisäksi käytetty elukkavainaa halal-teurastettu vaiko suomalaiseen tapaan esimerkiksi pulttipistoolilla tai sähköllä tapettu. Tai hengiltä kutitettu tai tuhmilla vitseillä kuoliaaksi nauratettu. Se olisi kai oikeanlaista ja suositeltavaa kuluttajien valistusta?

Perinteisiä suomalaisia pakkausmerkintöjä on kuulema purettu muidenkin lihavalmisteiden, sekä mm. pottujen ja jäätelön osalta. Kansallinen perinne tai elintarviketuotteen raaka-aine ja valmistustapa ei kai saa enää näkyä missään. Kalakukkoakaan ei saisi kai enää myydä kuin lämpimänä, eikä kukkoon ainakaan saa käyttää oikeita järvestä pyydettyjä ja rannalla perattuja kaloja. Miten lie sen kukon lisukkeen eli läskin kanssa? Häh?

Meillähän vallitsee kansallinen alennustila esimerkiksi ruisleivän suhteen. Moni uskoo vieläkin ostavansa suomalaisesta rukiista leivottua leipää, mutta ruis saattaa tulla vaikka Puolasta. Ei siinä mitään, jos pussissa lukisi, jotta valmistettu suomalaiseen tapaan puolalaisesta rukiista, vaan eipäs lue.


Mielipahaa A-luokan makkaroiden katoamisesta tästä maailmasta voi kyllä lievittää tai lisätä lukemalla veikka Hesarista päivän ravintovalistuksen, missä taas vaihteeksi varoitellaan karppauksen suurista synneistä. Kovat rasvat tiemmä lietsovat ihmispolon kropassa lihomista aiheuttavaa tulehdusta. Tuollaisia tuhmia kovia rasvoja on tietenkin mm. makkaroissa. Eikä oo!

Inrigööri ei tule olemaan kovin pahoillaan siitä, että Suomen valtion AAA-luottoluokitus väistämättä laskee viimeistään ensi vuonna, kun takausvastuumme toisten maiden veloista kasvavat suuremmiksi kuin valtion oma velka.

Huonompi luottoreittaus jarruttelisi ainakin kataistrofihallituksen intoa tuhota kansallinen taloutemme ja estää talousnousuun tarvittavan rahoituksen mahdollisuudet yhteisvastuun rasitteiden avulla seuraaviksi sadaksi vuodeksi. No, niin kai on jo käytännössä tehty? Laskukauden varjossa tässä kumminkin eletään.

Mutta kun ei ole kohta edes sitä lohtua, että tämmöinen XXL-kokoinen ihminen voisi luokitella itsensä A-luokan makkaransyöjäksi! Kele! Sanonko vielä mitä?


* * *
Ylempänä on linkki Hesarin juttuun. Tässä olisi asiasta toinen näkemys:

Ei kommentteja: