6.1.2013

EKP painattaa uutta rahaa

Euroopan keskuspankki painattaa taas uutta rahaa. Viime vuosien linjastaan poiketen EKP painaa nyt oikeaa setelirahaa, eikä vain bittirahaa suurpankkiireille. Kuulema toukokuussa me kuluttelijatkin saamme otolta ja pankista uutukaisia euromääräisiä seteleitä.

Uudet eurosetelit ovat varmaan hienoja ja niissä on monia uusia väärentämistä vaikeuttavia yksityiskohtia. Uusien setelien kuvia ja niiden nurkkia on tähän asti vain varovasti vilauteltu julkisuudessa. Nähdyn perusteella tulossa on vähän entisiä värikkäämpiä maksulappuja, mutta yhtä kaikki, ne ovat aika tylsän näköisiä.


Ruotsalaiset taitavat olla tässäkin raha-asiassa euromaita viisaampia tai ainakin viihterämpiä. Ruotsissa otetaan uudet kruunun setelit käyttöön vuonna 2015. Uusissa kruunuissa on mm. kauniita kuvia Peppi Pitkätossusta ja kirjailija Astrid Lindgrenistä.


Intrigööri tarkkailijan poterossaan saattaa olla ehdotuksineen jo myöhässä, mutta eikö euroseteleihin voisi painattaa pieniä pikantteja yksityiskohtia jokaisen yhteisvaluutan jäsenmaan iloksi, edes toiselle puoliskolle? Paljon muita iloja eurosta ei ole tulossa. Euron kolikoissakin on yksilöllinen toinen puoli.


Kreikkalaisia kirjaimia taitaa kyllä löytyä kaikista uusista seteleistä, joten Kreikalla ei liene hätää, valuutta ei ole vaihtumassa. Tukia pukkaa maailman tappiin asti, ainakin euromaailman.


Mitähän uusiin suomalaisiin euroseteleihin laitetaan? Suomellahan on vankka kohtalonyhteys mm. kansantanssien Kreikkaan ja flamencon taitureihin Espanjassa. 


Mutta uudessa setelistössä olisi vielä varaa keksiä paljon muutakin  kuvitusta, ehkäkä myös jotain fadolauluun ja rivitanssiin viittaavaa? 

Ranskalaisten kunniaksi suomalaisiin euroihin voisi piirtää myös menetetyn loistoristeilijän vai oliko niitä suomalaistekoisia uivia guggenheimeja tulossa montakin?


Alinna on Ruotsin uuden kaksikymppisen luonnos. Uusin kruunuihin painetaan paljon muitakin kulttuurihenkilöiden ja suurmiesten kuvia ja ruotsalaisia maisemia. Melko hienoa vai mitä? Kyllä käyp katteeks, tuo länsinaapurin oma valuutta.* * *

Ei kommentteja: