31.1.2014

Miró ja EU

Miron puutarha.
Euroopan unionin aluillaan oleva 30-vuotinen talouskriisi lyö nyt kummallisesti käpälää taiteen kanssa. Portugalissa pohditaan valtion kassan paikkaamiseksi myös valtion omistamien katalaanitaiteilija Joan Mirón teosten myymistä. Kuvataiteilija voi siis pönkittää kokonaista valtiota.

No niin, eipä unohdeta taaskaan kiittää portugalilaisia siitä, että lähetitte Suomeen sen maukkaan sardiinilastin silloin sotien jälkeen! Luulisin, että kyllä täältä saataisiin tarvitessa lähtemään takaisin vaikka laivallinen maukkaita purkkihernekeittoja.

Voisi sanoa, että EU:n ja sen jäsenmaiden tilanne on suunnilleen yhtä sekavan värikäs kuin jotkut Mirón töistä. Toki sillä erolla, että tuon kuuluisan taiteilijan luomukset kestävät lähemmän tarkastelun, ne ovat kauniita ja ilo ihmiskunnalle.

Talouskomissaari Olli Rehn joutui torstaina puimaan eurokriisiä asiaa koskevan kirjan julkistamistilaisuudessa. Rehn esiintyi jopa itsekriittisesti ja myönsi, että kriisiä olisi ehkä voitu hoitaa paremminkin. Niinhän se on, että vaalien alla monet poliittiset persoonat saattavat esiintyä hetken nöyrästi ja inhimillisesti.

EU:n taloussatraapit ovat kehuskelleet sitä, että yhteisesti tuetut kriisimaat alkavat tervehtyä. Voitontanssiksikin ollaan pistetty, silleen joidenkin historiallisten suurmiesten tapaan? Se kai tarkoittaa rahaunionin suurpääomakielellä sitä, että ainakin Irlanti ja Espanja ovat pääsemässä "markkinoille" eli alkavat olla hiljalleen taas rahastamiskelpoisia? Vanhat hirmuvelat ovat kyllä varsinaisissa kriisimaissa ja muissa rahaunionin maissa ennallaan, odotellen vain korkojen nousua.

Rehnin mielestä EU on toiminut kriisissä enemmän "lääkärinä kuin tuomarina". Keskustelussa hän totesi mm., että Kreikan terveydenhuolto oli yksi kaikkein tehottomimmista ja kalleimmista koko unionissa. Eipä ole enää, eikä ole paljonkaan koko julkista terveydenhoitoa, kiitos EU:n.

Intrigööri ei väitä vastaan, varmaankin toverit kreikkalaiset toimivat takavuosina omia kansalaisia kohtaan melko reilusti myös terveydenhuollossa. Tässä kohti pitää kyllä taas kysyä, keitä ja mitä varten kansallisvaltiot ovat olemassa, ihmisiä vai suurpääoman keinotteluvoittojen maksimointia varten? 

Kreikassa poliittinen ja taloudellinen eliitti kähmyili vuosien varrella ihan maan perusteellisesti, mutta vastapainoksi siellä jaettiin nannelia runsaalla kädellä myös tavallisille ihmisille. Mulle, mutta myös sulle! Pitäähän se työrauha taata, kähmyilylle?

Suomessa valtion virallinen rahatilanne on tiettävästi erinomaisessa mallissa tai ainakin oli, koska luottoluokittajat tarjoavat vieläkin meitille kolmea aata. On ikävää olla synkkis, mutta joskus on tullut mieleen, jotta mitenhän muissa euromaissa on asioita hoidettu, kun Suomi saa sen parhaan luottoluokituksen? 

Saksahan on Euroopan "konehuone" ja taloustarkasti siellä on enimmäkseen korjattu satoa, kun muualla on katseltu katoa. Saksa voimistelee ihan omassa sarjassaan.

Kreikan kanssa Suomella on yhteistä vain lipun väreissä, sillä koska Suomen valtio olisi ollut kansalaisilleen kreikkalaisittain reilu. No, eipä moitita liikaa, onhan meillä vielä vanhasta hyvinvaltiosta suurin osa kasassa. Kauanko tätä riemua riittää, sen sitten jotkut näkevät ennen kuin tämä Euroopan 30-vuotinen taloussota on käyty ja pahimmat kriisit selätetty. 

Euroopan parlamentin edustajat valitaan toukokuussa. Toukokuussa Kreikassa lankeaa maksuun 11 miljardin verran lainojen lyhennyksiä ja EU:n vippirahastojen toimeentulotukea tarvitaan taas. Elämä se on usein kuin intrigöörilläkin, yhdestä kriisistä toiseen siirtymistä. Mutta huispa näistä!

Suomen nappulahallituksella muuten alkaa nelivuotiskauden loppusuoran läähätys. Monet ministeritkin häipyvät mieluusti europarlamentin ja komissionkin turviin, tietenkin vain hyvässä hengessä eli pelastukoon ken vielä voi. Onkohan se tosiaan niin, että vain liike on tärkeää, viis mistään päämäärästä?

Lisäys 1.2.: Suomiko valehtelun suurvalta? Tässä vain yksi asia, missä meitä hämätään:
http://rodionr.vuodatus.net/lue/2014/02/avatkaa-valheen-vatsa

Lisäys 4.2.: Miron työt säilyivät vielä Portugalissa.


***

Ei kommentteja: