13.12.2014

Oven avaus 70 e

Intrigööri pysähtyi aamulla pyykkituvalle mennessään pitkästä aikaa talon ilmoitustaululle ja totesi, että asunnon oven avaus maksaisi kaikkina aikoina 70 euroa. 

Tuo täytyykin muistaa, sillä joka kerta omalla avaimella kotia mennessä ikäänkuin säästää 70 euroa, kaikkina vuorokauden aikoina. 

Toki sellainen säästö on kuvitteellinen, mutta niinhän se valtiokin säästää, ns. uudistuksissaan, kuten sotessa, vain kuvitteellisesti. 

Jos on oikein vilkas mielikuvitus ja äärimmäinen uskotteluhalu, kuten joillakin poliitikoilla, voisi jopa kuvitella, että EU:n jäsenyydestä tai eurovaluutasta olisi suomalaisille hyötyä. Muitakin tällaisia esimerkkejä voisi luetella.

Sotehan ei ole pelkkää kuvitelmaa, sillä tosiasiallisesti ns. palvelut loittonevat ihmisistä ja häipyvät vähitellen kuulumattomiin. Toki lääkäriinkin periaatteessa pääsisi, sillä mainoksissa yksityiset terveysfirmat lupaavat vitivalkoisin hymyhampain vastata puheluihin salamana. Otillekin asiakas pääsisi melkein heti, kunhan perille kerkiäisi. Maksaahan se vähäsen, mutta se on helppo juttu, jos on vähän sitä millä maksaa.

***
Vähäsen maksaa myös meikäläisen vuokratalossa, VVO:ssa, jos kävijä erehtyy pysäköimään autonsa pihalle ilman asianmukaista läpyskää tuulilasissa. Ainoa mutka matkassa on se, ettei koskaan tiedä, kuka tulee autolla käymään ja milloin. Niin ja soittaako hän vai ei. Se asianmukainen lupaläpyskä nääs on talon asukkaan kotona, ehkä kirjahyllyssä, pöytälaatikossa tai jossain siellä.

Kyttäpuoli on tässä pihapiirissä ainakin ajoittain hoidettu mallikkasti, sillä  naapuri kertoi, että hänen vieraansa ehti hoidella 10 minuutin asiansa sisällä, kun pihalla auton pyyhkijän alla oli jo 50 euron maksulappu. Satunnaisia vierailuja autolla joidenkin kerrostalojen ja rivitaloyhtiöiden asukkaiden luo kannattaa siis välttää.

Parasta olisi soittaa hyvissä ajoin ja ilmoittaa tulostaan, jotta vierailun kohdehenkilö ehtisi könytä kauas vierasparkkipaikalle tuomaan sitä asianmukaista sinistä läpyskää valmiiksi, ettei naapuriston kyttäsetä tai se joku ...kele rahastaisi ensin.

Voisikohan talofirmojen pihojen pysäköinnin järkätä yleisesti vaikka parkkikiekolla niin, että auton saisi jättää vieraspaikalle tunniksi ennen kuin siitä rötöksestä riennetään rankaisemaan & rahastamaan? 

Tunnissa ehtisi  hoidella sen ao. lupalapunkin paikoilleen, jos  vieraalla on meininki viipyä visiitillä pitempään. Mutta olisiko se liian inhimillinen tapa toimia, melkeinpä yli-inhimillistä, sillä meillä Suomessa on taviksille se tuttu tyly meininki. 

***
Se 70 euroa oven aukaisusta on ainakin päiväsaikaan turhan paljon, kuten myös sellainen 50 euroa hetken pysähdyksestä autolla. Kummallakin summalla esim. yksinäinen luonnollinen henkilö söisi kotioloissa hyvinkin viikon verran. Vaikka pientähän se semmoinen tietysti on joillekin alati visionaarisille ja nousujohteisesti urapötkössään eteneville pisnespersoonille tai palkkahaitarin korkeiden äänien soittajille.

Intrigööri ei ole vielä koskaan unohtanut avainta. Ehkäisen sitä ennalta kopaisemalla aina ulos lähtiessä taskua. Toinen avain on lämiskässä vetoketjun takana ja kolmas varatiirikka on naapurilla jemmassa, minulla on myös hänen avaimensa. Parkkimaksut pihassa ollaan vielä vältetty, mutta kaupungilta niitä näkyy herkästi irtoavan.

***
Näin joulun alla kannattaa muistaa, että maailma on paitsi kova, myös kylmä. Kylmyyden huomaa nyt erityisesti ostoshelveteissä, joissa ei tahdo ehtiä limppuja ja makkaroita kassan hihnalta muovikassiinsa kiskoa, kun seuraava hermonkuluttaja jo melkein tyrkkii kiukkuisena kärryillään. ...tana!

Pitääkin vältellä kauppoja seuraavat viikot, sillä tuskaisan joulurumban jälkeen ja sen ohessakin alkaa se hillitön alehumppa. Kaupoissa ei ihmisten ostovoiman alenemisesta näy merkkiäkään, ei ainakaan lattiatasolla. 


Lisäys: Kuningaskuluttaja selvitteli kevään 2015 jutussa, että huolto- tai talofirman perimä oven avausmaksu vaihtelee nollasta pariinkymppiin ja siitä ylöspäin yli 180 euroon. Mikä lienee kovin maksu nykyisin? Kotiavaimen hukkuminen kokonaan saattaa sekin maksaa kauhiasti, jopa satasia.

Kannattaisi ehkä olla avainaikuinen ja roikuttaa kotiavainta kaulassaan. Linkki juttuun.


***

2 kommenttia:

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Aian kun avaat itse omalla avaimellasi oven, tienaat siis sen 70 egeä. Odotappas kun verottaja tajuaa tuon. Mätkyjä tiedossa ja paljon....

intrigööri kirjoitti...

Voe mahoton! Ja menin vielä tunnustamaan sen.