5.12.2014

Tilallisen palkasta pois 100 %

Savon Sanomat kertoo leppävirtalaisesta maitotilallisesta, jota poliittiset päätökset, kuten maatalouden tukien pudottaminen ja maksatusten siirto rokottavat oikein kunnolla. Laskelmien mukaan yrittäjän palkka putoaa ensi vuonna peräti 107,6 prosenttia. 

Jutussa kerrotaan, että kyseisen maitotilan liikevaihto putoaa ensi vuonna yli 50.000 euroa eli 17,6 prosenttia.  Myös maidon tuottajahinta laskee tällä tietoa kuudella sentillä litralta, joten pelkästään maitotilistä lähtee pois noin 21.000 euroa.

Tilallinen luonnehtii lehden haastattelussa muutosten merkitystä dramaattisiksi. Hän on jo joutunut myymään tilansa etäisimpiä omia peltoja pois, pääosa tilan käyttämästä peltoalasta on vuokralla. Metsänmyyntikin on harkinnassa. Suuri kysymys on, että tilanpitoa olisi jatkettava, yrittäjän velkojakin olisi maksettava, mutta miten?

Leppävirtalaisen maitotilan ongelmat ovat vain yksi esimerkki siitä, miten epävarmoissa tunnelmissa eletään elintarvikkeiden tuotannossa itsenäisyyspäivän alla EU-Suomessa. Linkki juttuun ja videoon.


***


Ei kommentteja: