Kun Vapaavuoren puoluetoveri Katainen kursi kokoon hallituksensa alkukesästä 2011, Euroopan talouskriisi oli jo selvää pässinlihaa. Kataisenkaan ei tarvinnut enää sanoa, että "ei koske Suomea". Neljä vuotta kokoomusvetoisessa hallituksessa on silti lähinnä sekoiltu ja suhmuroitu. Siis jo ennen kuin siitä tuli "karkauskauden" hallitus.
Niin sitä on tussaroitu koko unionissakin, sillä muualla maailmassa maiden ja maanosien talous enimmäkseen toipuu ja vahvistuu, mutta ei Euroopassa. Olipa ensi keväänä kasattavan hallituksen pohja mikä vain, valistumatonkin kansalainen voi olettaa, ettei siellä herrojen kerhossa tehdä kohtakaan juuri mitään, ei mitään myönteistä, ainakaan suomalaisten tavisten kannalta.
***
Makkarakauppiaat näemmä säikähtivät maan menoa ja meininkiä, sekä omia näkymiään jo alkuvuodesta. He julistivat aikovansa alentaa tai halpuuttaa hintoja suurimman kaupparyhmän johdolla. Se oli inhimillisesti iloisin uutinen pitkästä aikaa. Pieni valokaje tammikuun synkkyyteen saatiin siis elinkeinoelämän puolelta, eikä valtiolta.
Jos kauppaketjut halpuuttavat hiukan kansalaisten ruokalaskua, valtio aikonee piankin korottaa myös ruoan arvonlisäveroa. Muutenhan holhous- ja kyttäysvaltion veronmaksajat lihoisivat liikaa, eivätkä enää jaksaisi maksaa lisää veroja, eikä voitaisi lähettää taas suomalaisten miljardeja haaskiolle pitkin maailmaa. Miten vain, mutta se sitten siitä, ruoan hinnan laskusta.
Ministeri Vapaavuoren mielestä Suomi ei voi pistää päätä puskaan vuosi toisensa perästä ja odottaa, että joku meidät pelastaa. Valtion politiikassa pitäisi olla jatkuvuutta ja ennustettavuutta, myös yrityselämän tärkeiden investointien kannalta. Siksikin kipeitä päätöksiä pitäisi tehdä nyt nopeasti.
***
Intrigööri on samalla kannalla ministerin kanssa. Kansalaisia on peloteltu kipeillä päätöksillä jo riittävän pitkään. Pikkupipipäätöksiä on jo hivuttaen tehtykin. Nyt olisi todellakin aika rumpsauttaa julki ne säästöt ja leikkaukset, joita uskotaan nelivuotiskaudella tarvittavan. Loppukausi hallituksessa pitäisi sitten käyttää sellaisiin toimiin, jotka auttaisivat maata ja kansaa eteenpäin, eivätkä aina vain lisäisi kuormaa veronmaksaja-aasin rattaille.
Mutta tärkein meinaa taas unohtua eli se äänestäjän kuluttajansuoja. Puolueiden pitäisi julkistaa kiireesti ja rehdisti tärkeimmät omat leikkauslistansa, ettei äänestäjien tarvitsisi ostaa sikoja säkissä. Tähän mennessä on mediosojen tenteissä vain hymisty poliittisia liturgioita.
Useimmat ihmiset kyllä ymmärtävät, että valtio on kuin hullu ukko, joka syö enemmän kuin tienaa, joten jostakin on pakko leikata.
Ei ole vaikea nähdä, että valtion kuluja leikellään taaskin tulonsiirroista, esimerkiksi työttömiltä, vanhuksilta ja sairailta. Ökyvaltion korttitalo kyllä pidetään vielä pystyssä, sillä onhan se niin monille niin ihana mantra, että "Suomi on rikas maa".
Perinteisillä mielikuvilla vanhempien isojen puolueiden käyttäytymisestä ei ole enää mitään merkitystä. Uusi isompi puolue persut on toimijana kysymysmerkki, jos se vieläkään nousee hallitukseen. Ihmeiden tekijäksi ei ole sen enempää kepusta kuin persuistakaan, demarien ja kokoomuksen ihmeet on taas kertaalleen nähty.
Nyt tarvittaisiin kaikilta "vastuullisilta" puolueilta arkijärjen käyttöä, mutta järkipuolta on eri puolueilla kovin erilaista sorttia. Poliittinen vastuullisuus on käsitteenä kuin jokin ns. perhosvaikutus. Kumpikaan ei ole käytännössä havaittavissa, ei myöskään jälkikäteen. Poliitikon ääni vain häipyy kokonaan kansalaisten kuulumattomiin, vaikka Brysseliin.
Vihreät ja Vasemmistoliitto, nehän luikkivat hurskastellen hallituksesta kesken kauden. Kumpaakaan sekavaa lahkoa, eikun puoluetta, ei pitäisi huolia hallitukseen seuraavalla nelivuotiskaudella.
***
2 kommenttia:
Valtiovarainministeriöön tuli juuri joku uusi päällikkkö joka ihmetteli muita alhaisempaa ruuan arvonlisäveroa!
Euroopassa tosin ruuan hinnasta 20% on veroja, mutta Suomessa jo nyt 40%.
http://rodionr.vuodatus.net/
Juu. Eipä sitä oman ruoan hintaa tarvitse paljon miettiä monen tonnin kuukausipalkalla. Vähän aikaa sitten jotkut proffatkin esittivät yhdessä valtion vajetta korjattavaksi ruoan alvia korottamalla. Siinä samassa 14 prossan verokannassa ovat myös eläinten rehut, joten tuon veron nosto nostaisi ruoan hintaa toistakin kautta. Nouseekohan sitten lääkkeidenkin alvi, yms?
Luultavasti jo keväällä päätetään jäädyttää vaalikaudeksi kokonaan mm. eläkkeiden indeksikorotukset. Jos muistan oikein, neljässä vuodessa se meinaisi jopa 10 prossan pudotusta eläkkeisiin, vaikka Suomessa on ainakin maan kokoon nähden (vielä toistaiseksi) Euroopan vöyreimmät eläkerahastot. Ja mitähän muita tulosiirtoja jäädytellään eli käytännössä leikataan pysyvästi?
Lähetä kommentti