4.2.2015

Kusessa ja tolppana

Orange County Museum of Art.
Sipilän setä sanoi pääministeritentissä, että poliitikoilla on kynnystä lähteä kansakunnan kusitolpaksi. Stubbin setä säesti.

No, kyllä sitä pyrkyä kansallisen tason poliitikoksi näyttää riittävän, vaikka virtsaa kuinka virtaisi ja törkyä tyrkkäisi niskoille.

Pitäisikö kysyä, että kenen syy? Saavatko poliitikot syyttää vain itseään huonosta palautteesta vai purammeko me kansalaiset turhaan omaa pahaa oloamme nk. edustajiimme? 

Ja missä määrin se kansan paha olo johtuu suoraan politiikasta? Poliitikothan tolppailevat siellä korkeissa saleissaan vain kansan etua varten. Vai miten se menee?

Yksittäiset poliitikot saavat sietää myös kohtuutonta arvostelua, aina se on niin ollut. Politiikassa kaikki ei voi koskaan mennä kaikkien mielestä oikein. Mutta olisiko suurin syy kusisiin oloihin sittenkin itse systeemissä?

Johtavien poliitikkojen eli pääministerien ote hallituslaivan ruotelissa on pahan kerran lipsahdellut, jos se ote olikaan pitävä. Kepun edellinen veret jumittava hallituskausi vaati peräti kolme pätkäpääministeriä, Jäätteenmäen, Vanhasen ja Kiviniemen. 

Kokoomuksen "historian huonoin", mutta armeliaasti pian päättyvä hallituskausi päätyi Kataisen katoamiseen unionin komissioon ja suurjuoksija Stubbin pätkäpääministeriyteen.

Intrigöörin tarkkailuasemalla on joskus tuntunut siltä, että riittäisi, kun äänestäisi vaikka netissä jotain puoluetta. Eduskunnan äänestysnapit voisivat sitten olla puoluetoimistojen hallinnassa äänestystuloksen muodostamassa suhteessa. 

Mitä niitä kahtasataa kalliisti palkattua kusitolppaa suotta valitsemaan. He edistävät vain omia pyrkyjään ja henkilökohtaisia etujaan. Kansanedustajat myös hehkuttavat EU:n ihanuutta, rikastuttavaa rahaliittoa, Natoa ja monenlaista maailmantuskaa? Puolueet niitä "meidän" edustajiamme kuitenkin kaitsevat, siellä eduskunnassa on sitä varten oikein viralliset ryhmäpiiskurit.

Suomen politiikka on muutenkin ollut pitkään jakomielistä, kahden herran palvelemista ja tietysti löperöä sitoutumista maksajaksi milloin mihinkin. EU ja myös rahan valtaherra EKP ovat kansalliseen politiikkaamme nähden ylivertaisessa asemassa. Itsenäisestä Suomesta on jäljellä vain haalistuva siniristilippu, hirmuinen velka, minkä lopullista määrää ei kukaan tiedä, sekä joukko keskenään riiteleviä puoluepukareita, jotka ovat luovuttaneet jäljellä olevaa päätösvaltaansa liiaksi etujärjestöille.

Hölmöläisetkin toimivat kansansaduissa johdonmukaisesti ja yksissä tuumin, kuten kantaessaan säkillä valoa pirttiin. Hölmänderit sentään älysivät lopettaa puuhansa, kun lopulta huomasivat, ettei niistä mitään hyötyä ollut. Suomi se vain jatkaa tuhon tiellä, kuin löysäpäitten johdolla.

Niin, että kyllä meillä kaikilla on vähän kusiset oltavat. Ja tarvitseeko ollenkaan kysyä, että miksi!  Tulevan, siis ehkä tulevan pääministerin hengessä sopinee kysyä, jotta onkohan eduskunnan kuppilan annoksissa pottujen sijasta jo tarjolla couscousia eli kuskusia?


***

Ei kommentteja: