23.2.2015

Saksia hiotaan

Kokoomuslainen kansanedustaja Ben Zyskowicz on urhoollisesti vaaleja vasten esittänyt oman leikkauslistansa, minkä tuloksena valtion menot putoaisivat reippaasti, kai 2,6 miljardilla vuonna 2019 ? Hän haluaisi mm. jäädyttää Kelan tukien korotukset ja pidentää julkispuolen työaikoja. Kaikki Kelan maksamat tuet eli tulonsiirrot arvioidaan yli tänä vuonna yli 14 miljardiksi.

Zyskowicz väittää, ettevät tukien indeksikorotukset ole yksittäiselle kansalaiselle niin tärkeitä kuin toimivat julkiset palvelut. Voi olla niinkin, mutta kyllä asuminenkin on pientuloisille melko tärkeää, etenkin Suomessa vallitsevina kylminä ja huurteisina kuukausina.

Jos asuntojen vuokrat jatkavat nousuaan nykyistä tahtia ja miksi eivät jatkaisi, kun vuokrasäännöstely olisi kuulema itsestään perkeleestä, moni köyhä ja vähätuloinen joutuu vielä lähtemään asunnoistaan. Pienenkin asunnon vuokra nousee nykytahdilla neljässä vuodessa varmasti vähintään satasella. 

Satanen on köyhälle suunnilleen sama asia kuin markka-ajan tonni. Useimmat vuokra-asunnoissa asuvat saavat asumistukea ja ellei tuen taso nousisi lainkaan, tilanne äityisi jo yhdellä nelivuotiskauella kestämättömäksi.

Ehkäpä kansanedustaja Ben ei ole hoksinut ajatella asiaa köyhän vinkkelistä tai sitten hän laskee valtion kalifien tapaan tämänkin asian kylmästi kuntien kontolle. Voidakseen pitää asuntonsa, moni joutuisi hakemaan toimeentulotukea, nekin kai pannaan pakkaseen? Toimeentulotuen perusosien maksatus siirtynee 2017 lähtien kunnilta Kelalle, jolloin asumistukien korotusten jäädytys toisi valtiolle myös lisää toimeentulotuen kuluja. Ellei sitten kuntia vastaavasti rokoteta? 

Asumistuki on vain yksi tuki monien joukossa ja varmaankin leikattavaa tuista löytyy. Saksittavaa olisi myös mm. yritystuissa ja maataloustuissa, mutta kaikkien säästötoimien ja leikkausten kokonaisuus ja seuraukset pitäisi arvioida tarkasti. Saa sitä näin toivoa, mutta milloinhan poliitikot oikeasti toimisivat sääntelyvimmassaan tarkasti, huolellisesti ja vastuullisesti?

Siitä pitää antaa plussaa kokoomuskonkarille, että hän tuo jotain konkretiaa kehiin samaan aikaan, kun puolueet pihtaavat pahasti keskentekoisia säästö- eli leikkauslistojaan kaikelta julkisuudelta. Lopullinen kuhina leikkauslistoista, pitkien saksien ja puukkojen yö, käydään vasta parin kuukauden kuluttua hallitusneuvotteluissa. 

Zyskowiczin lista on instrumenttien viritystä ennen tulevaa konserttia. Lista monien todella suurten vuosittaisten menojen leikkauksista jäi ainakin nyt näkemättä.

Kevät on tuloillaan, aurinko vilahtelee synkkien pilvien lomasta, mutta kovin kylmästi tuulee. Niin tuulee myös Ilmatieteen laitoksella, joka sekin aikoo potkia porukkaa taivasalle.


Lisäys 24.2.: Asumisen kohtuullinen hinta olisi noin neljännes nettotuloista. Linkki Talouselämän juttuun.

Lisäys 26.2: Ben Z:n laskelmat pielessä?  Suomen Kuvalehden juttu.

***

Ei kommentteja: