15.3.2015

Mitä euroherrat duunaa?


Euroherrojen tiet ovat tavikselle tutkimattomat, joten olen koettanut olla viime aikoina  hissukseen EU:n ja eurorahaliiton arvostelusta. Euroalueella elämä kuitenkin jatkuu vanhaan malliin: Rikkaat rikastuvat ja jo melkein fakiireiksi oppineet köyhät kitkuttelevat. 

Linkitän elokuun lopun 2017 blogikirjoitukseen , jossa katsastellaan koko maailmantalouden meininkejä. Kirjoittaja kysyy, olemmeko jumissa keskuspankkien ikuisessa elvytyskierteessä, minkä laukaisee joskus vain jättikuplan puhkeaminen.


"Rahaelvytys on kuin pullon henki, jota on hyvin vaikeaa/mahdotonta saada enää takaisin pulloon. Varsinkaan silloin kun se on toteutettu globaalissa mittakaavassa." 


Linkki blogiin.


***
Takaisin maaliskuuhun 2015: Latvian entinen pääministeri ja EU:n komission eurosta vastaava satraappi tai varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis visiteerasi justiinsa Suomessa. Valdis oli lehtitietojen mukaan jo ensi hötäkässä julistanut jotenkin niin, että Suomi on älytön velkareppu, missä ei ole vielä saatu aikaiseksi Batmanin ja Rob..., eikun Borg & Vartiaisen vasta mennä viikolla vaatimia uudistuksia?

Valdis kertoi isännilleen, että EU:ssa on vain neljä (pahankurista?) maata, joiden velka on yli 60 prossaa bruttokansantuotteesta ja se velka kasvaa kuin nurmikko toukokuussa. Nämä järkyttävät velkamaat ovat Ranska, Espanja, Kroatia ja Suomi. 

Suomi on euroa vahtivan komissaarin mielestä nykyisin huolestuttavassa seurassa.

Intrigööri on komissaarin kanssa samaa mieltä. On todella huolestuttavaa, että Suomi kuuluu Euroopan Unioniin, ainakin euroliittoon kuuluminen saattaa olla kohtalokasta. Sen sijaan en ymmärrä mitä vikaa on Ranskassa, Espanjassa tai Kroatiassa. Kaikki ne ovat Suomelle hienoa seuraa ja paljon virkeämpiä maita kuin, anteeksi vain, esimerkiksi Latvia.

***
Intrigööri on kyllä hiukan huolissaan eurokomissaari Valdiksen tietotasosta tai sitten on oma kovalevy korvien välikössä jäänyt päivittämättä. Eipä ole aikaakaan, vuosi sitten, kun Suomen julkinen velka oli Eurostatin mukaan vielä 60 prossan kriteerin alapuolella. Niin se taitaa karvan verran olla vieläkin, mutta eipä ole sitä enää tämän vuoden lopussa. Silti ei kannata repiä pelipöksyjä, sillä meitä velkaisempaa seuraa EU:ssa riittää.

Tuolloin, vain vuosi sitten,  unionin velkareppujen ykkösiä olivat Kreikka, jolla oli velkaa 171 prossaa bkt:stä ja Italia 132 prosentteineen bkt:stä. Portugali oli kolmosena, sen prosentti oli 128, jne...

Valdis oli moitiskellut, että Suomi on kaksi vuotta perässä "euroalueen taloudellisesta syklistä", kasvu on hidasta, eikä työpaikkoja tule. Intrigööri ei kyllä paljon hehkuttaisi moisia eurosyklejä, ellei sitten Super-Marion maita kaatavaa, mutta pankit säästävää setelisinkoa lasketa. 

Euromaiden yhteinen julkinen velka on vuosia pysytellyt yli 90 prossan bkt:stä eli bruttokansantuotteesta. Taloudellisesti vahvin euromaa Saksa on kaikkein velkaisin 2 100 miljardilla, Italiallahan on vain 1 900 miljardia julkista velkaa ja Ranskallakin ainoastaan 1 780 miljardia, jne...

***
Että semmoista huonoa seuraa on rikkaalla Suomellakin. Siis rikkaalla? Vanha mukava kommarilehti Kansan Uutiset lohduttaa tiedon lähteille etsivää googlaajaa kertomalla, että Suomi on niiden neljän EU-maan joukossa, joiden (julkiset) rahoitusvarat ovat suuremmat kuin velat. Näin on kerrottu tuoreessa kirjassa Hyvinvointivaltio 2010-luvulla.

Tiedämmehän me, aikaamme edes jotenkin seuraileva blogiporukka, että Suomella on (vielä tallessa) oikein jytkyt eläkerahastot, suhteellisesti Euroopan suurimmat sellaiset. Paitsi, ettei niitä rahastoja käytetä edes eläkkeiden indeksikorotuksiin, koska muuten eläkeläisillä ei olisi tarpeeksi kurjaa. Valtiollakin on vielä jäljellä joitain omia omistuksia. 

Mutta toisin sanoen: Vuoden 2013 lopussa Suomen julkisyhteisöjen nettorahoitusvarat, suhteessa siihen pahuksen bkt:hen, olivat EU-maiden suurimmat.

Valdis hei! Paljon terveisiä vain Latviaan! Tiedon ja rehtiyden loistetta sinne Brysseliin, pimeyden keskiöön! Pidä lyhtysi!


***

Ei kommentteja: