24.3.2015

Poliitikot kuin Pohjois-Koreasta

Vaaleja vasten meitä äänenhaltijoita pelotellaan monilla asioilla, mm. Suomen huippukorkealla verotuksella. Olemme kuulema ennätyksellisen rankka verottaja Euroopassa. Kansainvälisesti verokurittajana olemme muka jossain Pohjois-Korean tasolla

Ainoa keino Suomen pelastamiseksi on monien poliitikkojen mielestä ottaa taas köyhimmältä kansalta pois tulonsiirtoja ja palveluja, noita hyvinvointivaltion rämettyneitä jäänteitä. Mutta onko Suomi oikeasti veromoolokki?

"Puppua", toteaa Pekka Seppänen Iltasanomissa. Suomen veroasteeseen on laskettu mukaan yksityiset työeläkemaksut, muuten Suomen veroaste on jossain EU:n keskiarvossa tai sen alle. 

Hyvä, että median vakiväki vielä seuraa asioita tai ainakin osa siitä väestä, toisin kuin lehtineekereiden höyryjunasta aikoja sitten jäänyt intrigööri. Verotuksen sijasta meikäläistä kyllä huolestuttaa sataa miljardia euroa hipova valtion velka. Vielä enemmän oudoksuttaa se, ettei valtio kuulema edes tiedä omien massiivisten takausvastuidensa määrää. Joidenkin juttujen mukaan nuo vastuut, kotimaiset ja ulkomaiset yhteensä, saattaisivat olla 60 miljardin euron luokkaa. 

Pitäisihän valtsulla olla tiedossa edes vastuidensa teoreettinen sen hetkinen yhteismäärä. Kaikki vastuut eivät toivottavasti koskaan lankea valtion tai meidän verotettavien maksettaviksi. Intrigöörille kyllä jo kertaalleen kävi silleesti, monia takailin hurjan 80-luvun lopulla, vain yksi hoiti velkansa. Eihän valtsu ole yhtä hölmö? 

Mutta ei kai hätää? Euro-Suomen luottoluokitusta tukevat myös vielä jotkut pilahinnalla ulkomaalaisille myymättömät omaisuuserät. Seppänen toteaa jutussa: "Jos työeläkemaksut tulkitaan veroiksi, pitää myös 170 miljardin euron työeläkevarat vastaavasti tulkita julkisiksi varoiksi".

Luoja meitä jälkimmäiseltä tulkinnalta varjelkoon! Sen kyllä arvaa, että poliitikkojen kynnet syyhyvät päästä jakamaan työeläkevaroja taas johonkin, siitä kuului jo päättyvällä kaudella enemmän kuin supinaa simasuiden.

Poliitikot haluaisivat kovasti päästä elvistelemään ja takailemalla vastuita kantamaan, rikkaana valtiona siellä EU:n päättäjien pöydissä, missä kaikki nyökyttelevät oikein suopeasti suomalaisille maksajille. Kreikkakin kuulema olisi vaihteeksi pienen rahan puutteessa!

Suomi ei ole lähelläkään Pohjois-Koreaa, ei missään kohti, mutta jotkut poliitikot taitavat olla henkisesti sieltä päin kotoisin. Oma etu on heille vilpittömästi enemmän kuin pelkkä sydämen asia. Jotkut heistä karkailevat  jopa pääministerin tai ministerin pallilta sinne Euroopan ytimiin. Huonosti siinä kai pian käy, siellä kultasormien kerhoissakin? Laiha lohtu!


***

Ei kommentteja: