21.12.2018

Hauskaa seisahdusta!

Mollikka vilahti talvipäivän seisauksen
aikoihin vuonna 2010.
Lauantaina 22.12. on vuoden lyhin päivä eli talvipäivänseisaus. Sunnuntaina jouluaaton aattona siirrymme jo monta sekuntia valoa kohti, kunnes valon voima vahvistuu ja juhannuksena aurinko ei laske lainkaan.

Talvipäivänseisaus on on ikiaikainen talvinen juhla, jonka ajankohta osattiin määritellä taivaan merkkejä tarkkaillen jo tuhansia vuosia sitten. Pohjolassa joulu-sana lienee juontunut juhlasta nimeltä "jól". Germanian mailla samaa tarkoittava sana oli "yule".

Kirkko iski käpälänsä jouluun vasta historiallisella ajalla, joskus 1500 - 1600 -luvuilla, kun hiippaheikit ja kaapukaalepit huomasivat, että kysymyksessä on rahvaalle hyvin tärkeä juhla. 

Talvipäivänseisaus on siis rehti juhla ja kansanjuhla, mihin liittyi paljon tapoja ja perinteitä, joista vähäisin ei ollut ylensyönti ja -juonti. Kansa ei määritellyt juhlimiselle tarkkoja päivämääriä. Kun taloissa oli pakollisista töistä talvitaukoa, aitoista löytyi ruokaa, sahtia oli ronskisti pantuna, etenkin ukkoväki saattoi pyöriä kylällä, turata ja saunoa viikkotolkulla.

Mielikuvitusolennot, kuten seimen lapsi, joulun tähti ja itämaiset tieteilijät liittyivät talvijuhlan perinteisiin vasta kirkon herrojen ankaran mielikuvamanipulaation myötä. Suomessa se merkitsi mm. syksyisten ja loppusyksyisten kekrijuhlien kieltoa. Erilaiset pukit ja lapsia kyttäävät  tontut ovat silti pysyneet kuvioissa tänne asti.

Sopivasti kristillisellä mystiikalla, varoituksilla ja kielloilla kuorrutettuna kaikkinainen kekrimeininki ja talvipäivän seisahduksen juhla kelpasivat sitten kirkollekin. Kansalle ovat aina kelvanneet haltiat, maahiset, ym. tonttuhömppä, mässäily ja yleisesti juopottelu.

Lahjojakin lienee ennen annettu, jos sellaisia sattui olemaan. Vanha usko koetettiin pontevasti korvata kirkon sepitteillä, mutta ei se ole vielä täysin onnistunut.

Joulun juuret ulottuvat muinaisaikoihin.

***
Joulukuun tähtitaivaalla painelee komeetta 46P/Wirtanen. 


46P/Wirtanen, Nasan kuva.
***

2 kommenttia:

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Hyvät talvipäivänseisaukset sinnekin! Samhällsnyttissä oli video, jossa Syyrian naiset vaativat Eurooppaa potkimaan ulos täällä makoilevat syyrialaismiehet. Jättivät naiset ja lapset yksin ja ulkomaalaiset joutuivat tulemaan apuun.aMaassa on valtava naisenemmistö ja nyt on aika jälleenrakentaa . Mulla ei ole nyt netti käsillä, joten Intrigööriri ammattilaisena voisi vetäistä asiasta postauksen.Ja sama koskee myös irakilaisia .

intrigööri kirjoitti...

Hyvvee talavipäevän pyssäystä ja jouluva sinnekin!

Syyrian naiset ja muiden muslimimaiden naiset ovat oikeassa. Ehkäpä naiset ovat islamissa niin alisteisessa ja heikossa asemassa sukupolvesta toiseen paljolti siksi, että muuten sällit siellä joutuisivat tekemään oikeita töitä ja ottamaan vastuuta perheistään?

Nythän nämä uroot, sankarit, sotivat loputtomasti, uhoilevat, vetelehtivät, hierovat kuppiloissa pisneksiä ja vahtivat sukunsa naisia, yms. Toivottavasti musliminaiset saavat vielä joskus käännetyksi asiat kotimaissaan järkevälle tolalle!

Turistinaisten päiden katkomiset Marokossa olivat taas hirveä muistutus siitä, miten asiat siellä jossain ovat. Ja meno ei parane, kähmyt lähtevät kotoa lipettiin, jos mahdollista, Euroopan pölhöjen naisten ja Pertsa-Pirkkojen hellään hoivaan. Ei mitään hyvää, ei siellä, eikä ainakaan täällä.