25.12.2018

Pääseekö Suomi Natoon?

Trumpin pappa pistää paitsi USA:n hallintoa, myös maailmaa uusiksi siihen tahtiin, että pian Suomi taitaa päästä helposti Naton jäseneksi? Voisimme nimittäin näppärästi ryhtyä  puolustamaan yhtä eurooppalaisen Naton nurkkaa. Ruotsalaisille siitä voisi kertoa myöhemmin ilmoitusluonteisena asiana, koska siellä ei ole hallitustakaan.

Suomalaiset eivät ole isosti lämmenneet kovan Naton jäsenyydelle USA:n pelon takia. Pikemminkin se on toki Venäjän pelkoa. Pitkän itärajamme muuttaminen Venäjän periaatteellisen vihollisen rajaksi saisi joka tapauksessa aikaan jyrkkiä reaktioita Itäkarhun kansan ja sen oligarkki & silovikkijohdon keskuudessa.

Jos Trumppi vetää amerikkalaiset sotilaat Afganistanista ja Syyriasta, jo siten  hän jättää poteronsa siellä eurooppalaisten puolustettaviksi, jos niitä joku vielä puolustaa ja keneltä. Seuraava trumpituksen vaihe saattaisi jopa olla amerikkalaisten vetäytyminen koko Euroopasta, ehkä Britanniaa lukuunottamatta. 

Pientä käytännön häskinkiä tuosta aiheutuisi ja Suomen vanhojen natottajien pettymys olisi suuri. Sotilasliiton eurooppalaiset jäsenmaat jäisivät silti omine sotarojuineen niille sijoilleen. Mitäpä siinä muuta voisi kuin tehdä nopeasti uuden diilin, mistä jenkit olisivat ulkona mörköilemästä. 

Suurvallat USA, Venäjä ja Kiina saisivat jäädä pelottelemaan toisiaan ydinaseilla  ja muilla uusilla kuolontähti-aseillaan. Europpalaisilla sitäkin sorttia olisi takataskussa urhoollisten ranskalaisten ja brittiläisten ansiosta. Britit ajaisivat ehkä kaksilla rattailla, sekä jenkkien että eurooppalaisten kumppaniensa kanssa.

Maassa, ainakin Euroopassa, ja Venäjän läntisissä osissa olisi taas rauha. Ehkä Ukrainakin asettuisi jonkinlaiseen rauhantilaan? Hyvää tahtoa saattaisi vähäksi aikaa löytyä, ainakin kaupallisesti. Venäjän kauppa ja järkevät yhteistoimet terrorismin torjunnassa, yms, saataisiin taas käyntiin. 

EU ehkä hajoaisi ihan rauhanomaisesti, mutta mm. maiden välinen puolustuksellinen yhteistyö saisi jäädä ja kehittyä. Yhden valtion turmio ei ole 
tässä pienessä maanosassa toisen onni. 

Mitä, eikö muka saa olla päiväunia?

***
Keräsin muutaman linkin, koska ajattelin ensin kirjoittaa totisilla näppäimillä, mutta en oikein osaa. Sen verran sekavalta näyttää kahvinporoissa juuri nyt, että ei taida osata moni muukaan?

Linkkejä:

Tuore, mutta ei uudenlainen uutinen Kabulista.

Syksyinen MOT-kooste Afganistanista.

Suomen armeijan katsaus.

UM:n matkustustiedote.

Lisälinkki 26.12: Turkin armeija on menossa Syyriaan kurdeja hätistämään, kertoo Guardian.

28.12: Syyrian kurdit pyysivät ja saivat apua Damaskoksesta.

9.1.2019:  Trumppi käänsi kelkkansa, Erdogan kiukutteli.

16.1.2019:   Trump haikailee pois Natosta, mutta ei kai USA halunne jäädä ilman liittolaisia?


***



6 kommenttia:

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Expressen julkaisi reportaaseja Afganistanin naisista ja se on kammottavaa luettavaa. Heitä kohdellaan huonommin kuin koiria. Kulttuuri.

Hesarissa taas oli juttu Suomen maaseudun kunnista, missä suurin osa ihmisistä elää sosiaalisten tulonsiirtojen varassa.

Työeläkeläisetkin ovat sossutapauksia! Sen sijaan pk-seudun lukemattomat valtion rahoilla leikkityöllistetyt mamut ovat kovia veronmaksajia.

Tiedän jo omasta kotikylästäni, että monet Ruotsissa ja etelässä työuran tehneet muuttavat syntyseuduilleen viettämään eläkepäiviä.

Helsingin keskustassa sijaitseva Oodi oli Suomen valtion lahja Suomen kansalle! Paskat, ilmainen kanavapaketti kaikille suomalaisille olisi ollut .

intrigööri kirjoitti...

Joskus kattelin näkölootasta, kuinka vanha afgaaniukon kähmy pätki säkitettyjä naisia kadulla kepillä jaloille, sillä samalla kepillä kääkkä hätisteli kulkukoiria. Semmoinenhan ei suvakki- ja femakkolaumaa kiinnosta, tänne tulleen pitovierasporukan ihmisoikeuksista ja vaikka mistä keksityistäkin oikeuksista ne kyllä rääkyvät alvariinsa.

Lusmusakki hihkuu kansalaispalkkaa, vaikka laskelmista unohdetaan yleensä semmoinen pikkujuttu kuin asumiskulut. Suomessa on jo kansalaispalkka eli tarveharkintainen sosiaaliturva, minkä saaminen on kyllä monille kiven alla. Kelakin vetäytyy tietokoneiden ja byrkratian taakse piiloon. Kuntien sossut olivat sentään tavallisia ihmisiä varten.

Viimesijaista turvaakin heikennetään ketterästi mm. työttömiltä. Eläkeläiset jäävät loukkuun mm. liian alas painettujen kelan säätämien asumiskulujen takia. Ihmisoikeudet muka kuuluvat kaikille, mutta käytännössä ne on tarkoitettu vain pöhöeliitin valitsemille ryhmille, kuten matuille.

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Usa:n kaasulöydöt tuplaantuivat nyt joulukuussa. Ainoa syy jäädä lähi-itään on Israelin turvaksi.

Venäjä piirtää Turkille punaiset viivat Syyriassa :tulette yli ja jytisee. Sama Assadille: kurdit rauhaan.

Israel ja Venäjä sopivat Iranin joukoista, etteivät ne tule 80km lähemmäksi Israelin rajaa. Tulivat ja Israel pommitti satoja kertoja. Iivana ei tehnyt mitään, koska sanottu oli.

intrigööri kirjoitti...

Trump on sanonut, että Erdogan olisi mies eliminoimaan loput Isisin sakista. Erdogan oli luvannut niin tehdä.

Onhan se Turkin sulttaani oikea mies ainakin siksi, että hän tuntee hyvin Isisin. Ne murhaukot rahtasivat vuosikausia rekkakaravaaneilla Irakilta ja Syyrialta varastettua öljyä Turkin rajan yli myytäväksi eteenpäin. Erdogan olisi voinut helposti pysäyttää ne kuljetukset. Mitä diilejä öljykaupan lisäksi lienee ollutkaan?

Syyrian jos Irakinkin tilanne on niin sekava, ettei siellä ole paljon muuta järkiporukkaa kuin kurdit. Assadista en tiedä, sehän on akvaviitti vai oliko se alaviitti?

Linkki IS:n juttuun: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005946235.html

Veijo Hoikka kirjoitti...

Vilkaisin Intrigin linkkaamia juttuja. Huomioni kiinnittyi leipäpappi Arikan filosofointiin afgaanikulttuuriin liittyen. Montakohan mullahia arikka käännytti ristinuskon rauhanaatteen levittäjiksi? Niistähän saadaan varmaan Suomeen iso vokillinen huoltosuhteen korjaajia, etenkin Oulun suunnalla alkaa olla taitajista pulaa, koska ne ovat vetäytyneet kivien suojaan aivan kuten afganistanilaiseen luolakulttuuriin kuuluu.

intrigööri kirjoitti...

Luulisin, että paikallisia ärsyttäisi kristityn papin, sotilaspapin, läsnäolo länsiliiton joukoissa ja asetta kantaen, jos he huomaisivat, kenestä on kysymys. Kiivaimmille talipaaneille saattaisi tulla muinaiset ristiretketkin mieleen, niistähän se Osamakin höpötteli.

Suomen valtakirkko laittaa lähetystyöntekijöitä vaikka mihin, esimerkiksi Israeliin tai buddhalaisiin maihin. Antaisivat vakaiden ja kunnollisten toisuskoisten olla rauhassa. Vain peruspakanoita pitäisi käännyttää, pois noituudesta ja muusta turmiosta. Ainakin Namibiassa lähetyshommistakin on hyviä perinteitä.

Muslimit kääntyvät nimellisesti kristityiksi vasta täällä vokeissa saadakseen turvapaikan. Vaan äkkiä sitä ihminen käännähtää tarvitessa takaisinkin päin.