12.12.2018

Puhdasta energiaa 1000 vuodeksi

Joulupukki luottaa puuenergiaan.

Joulua vasten pukkaa myönteisiäkin uutisia, ainakin energian ja tekniikan alueilta. Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n uusi geoenergiatutkimus kertoo, että Suomen maaperästä olisi otettavissa puhdasta energiaa käytännössä rajattomasti eli tuhatkertaisesti maamme nykyisen vuotuisen energiantuotannon verran.

Tekniikka & talous kertoo jutussaan, että GTK:n tutkijat käyttivät ensimmäisinä maailmassa tekoälyä maalämmön mahdollisuuksien arvioimiseen. Suomen maaperän ylin 300 metriä pitää sisällään energiaa noin 300 000 terawattituntia. Eniten maalämpöä eli geoenergiaa on saatavissa eteläisestä ja lounaisesta Suomesta.

Maalämpö on puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, se on lähtöisin maapallon sisäosien kuumuudesta ja toisaalta auringon säteilystä. Maalämpöpotentiaalin tutkimiseen käytettiin nyt syväoppimista hyödyntämällä neuroverkkolaskentaa. LVI-suunnittelusta ja tekniikan toteutuksesta lopulta riippuu, kuinka paljon energiaa maasta saadaan siirrettyä käyttäjille.

Jatkuvaa geoenergiaa saadaan maasta ylös energiakaivoilla. GTK on tutkinut myös pohjavedestä saatavissa olevaa energiaa, jota sitäkin on runsaasti, joskin alueellisesti.

Ensi vuoden alkupuolella valmistuu myös arvio Suomen geotermisen lämmön riittävyydestä kalliossa 10 kilometrin syvyyteen asti.

Lisäys 19.5.2020: Kajaani satsasi vesivoimaan ja lämpöön. 

***
Jokohan jo lähivuosina voitaisiin lakata inttämästä ja nipottamasta naama punaisena eri energiamuotojen hyödyllisyydestä ja haitallisuudesta. Ehkä laajempi tekoälyn käyttö toisi realismia keskusteluihin. Todellisen tiedon pohjalta voitaisiin tehdä oikeasti parhaita ja kestäviä ratkaisuja? 

Yksimielisyyttä ei energia-asioissa koskaan saada, mutta ei saada mistään muustakaan. Siinä auttaisi, jos meillä olisi toimiva demokratia.

***

Energiakeskustelusta on jo melkein unohdettu Suomen erittäin suuret  turvevarannot, koska ne ovat viherkirkon mielestä synnillisiä. Turvetta Suomessa kyllä riittää, soita ja pöpelikköä on reilusti myös suojeltaviksi.

Nyt se tutkittu: Turvetuotanto ei pilaa vesistöjä!

Viherkusetus hiilinieluista jatkuu, VU 8.5.2019.

***
Saksalainen jaksaa keksiä: Bosch ratkaisi dieselin päästöt.

Saksalainen keksi lisääkin: Mikroaaltosytyillä tehoa ja säästöjä sekä bensakoneisiin että dieseleihin.

Suomalainenkin keksii: Nesteen dieselillä voitaisiin lähes poistaa suomalaisten autojen päästöt.

***
Joulupukit ja poliitikot meillä on aina joukossamme, mutta vain insinööreihin voi yrittää luottaa! Joulusta voi tulla vielä hyväkin, toivotaan niin.


***
Linkitän vielä Eija-Riitta Korholan blogiraporttiin Katowicesta. Hän ei liene lukenut t&t:n juttua geoenergiasta, koska väittää, ettei kestävää uutta energiaratkaisua olisi vielä olemassa. Osaksi uutta puhdasta energiantuotantoa  geo ainakin sopii.  Muutenhan blogi on asiaa.

***

5.4.2019: Pienet ydinvoimalat tulevat tuottamaan tasaista lämpöä ja sähköä!




Olkiluoto 3:sta tulee Suomen suurin ympäristöteko!






26.2.2019: Sähköverkko toi Fingridille ennätystuloksen.

20.3.2019: Merivedestä voi tehdä vetyenergiaa auringon tai tuulen avulla. (maksumuuri SK:n juttuun)

24.5.2019: Vetyautot syövät vielä akkusähköautot.


21.5.2019: Politiikalle pitäisi laittaa nollatoleranssi energiantuotannossa. Esimerkkeinä Saksan suuri energiakäännös, sekä Suomen valtavat suot, joita ei lasketa hiilinieluiksi.

8.10.2019: Turpeen energiakäyttö voidaan lopettaa vaikka huomenna, mutta...


14 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Hieno idea tonkia miilua ihan sieltä lähempää sydäntä.

St1:n rikas omistaja lupaa vuorostaan pelastaa maapallon keskittymällä maan pintaosiin. Meneillään projekti ensiksi Saharan metsittämiseen
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/266635-st1-miljardoori-mika-anttonen-oli-vaikea-juttu-huomata-etta-biopolttoaineet-eivat-ole
Hieman minua jäi hämäämään hänen kommenttinsa: "sen paremmin biopolttoaineet kuin sähköautotkaan eivät ole minkäänlainen ratkaisu ilmakehässä olevan hiilidioksidipitoisuuden vähenemiseen." Onko hän huolissaan hiilidioksidipitoisuuden vähenemisestä ilmakehässä. Olkoon miten on, nyt alkamassa isot bisnekset. Juha Sipiläkin lähdössä mukaan Hiilipörsiin, jonka hän haluaa jokaisen suomalaisen käyttöön https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/266708-miljardin-euron-mahdollisuus-juha-sipila-haluaa-hiiliporssin-jossa-jokainen

intrigööri kirjoitti...

Mika Anttosen hankkeille toivoisi menestystä. Aavikkoalueiden osittainenkin metsitys lisäisi myös sadantaa. Toistan tässä vielä Väinö Auerin vanhan idean istuttaa laajalti rannikkometsiä, jotka toisivat kosteutta ja sateita meriltä sisämaihin. Vettähän saadaan tikistettyä juotavaksi asti vaikka autiomaan kuivasta tuulesta.

Maapallon ilmaston ja samalla ihmisten elinolosuhteiden parantamiseksi tarvitaan vielä laajaa uuden tekniikan sortimenttia, myös tekniikoita, joista suurin osa lienee vielä keksimättä. Sipilän hiilipörssistä en sano vielä mittään.

Väestönkasvu olisi sekin saatava pysäytettyä, ainakin Afrikassa, missä se rehottaa pahiten. Siihenkin asiaan olisi ratkaisuja jo olemassa. Tehokeinona mm. hra paavi saisi vetää kumin päähänsä, mutta voisi siihen henkireikää jättää. Imaameista ja ajatollaheista en sano mittään, etten olisi liian tuhma.

intrigööri kirjoitti...

Verottajahan osaa puristaa jotain irti vaikka kivestä. Vähemmän tunnettua on, että kuivastakin ilmasta saa vettä. Halvempiakin tekniikoita on, mutta vesituulivoimala sopisi moneen paikkaan, jos sellaisen saisi ostetuksi.

Linkki:

https://intrigoori.blogspot.com/search/label/tuulesta%20saa%20vett%C3%A4

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Pyhäsalmen kaivos on Euroopan syvin (1445m) ja se on nyt lopettamassa .Porataan sen pohjalle noita st1:n kilometrin reikiä ja saadaan kaameat lämmöt Sitten pystykuiluihin satoja propelligeneraattoreita ja saadaan 24/7 pyörivä sähkövoimala, joka vastaa 1000 tuulimyllyä
Sama muihinkin tyhjiin kaivoksiin

intrigööri kirjoitti...

Hyvä aatos! On se Pyhäsalmi kauhian syvä kaivos, vaikka ei kallion alla huomaisi, siellä on jo kuivaakin. Kävin joskus 600 metrissä Kotalahden nikkelikaivoksessa Leppävirralla. Siellä mentiin kai lopulta yli 700 metriin.

Nyt nekin Kotalahden montut ovat täynnä jo ylempää tullutta pohjavettä. Energian tuottajana Pyhäsalmen kaivos palvelisi vielä kauan, kaivoskäytäviä siellä riittää.

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Olisinko kyynistynyt? Ketä voisi syyttää? Jos Suomen maaperästä löytyy jotain arvokasta, niin tottakait löytyy aina Kokoomuksen ministeri, joka myy sen ulkomaisille yksityisomistajille. Kälittäjä Setäinen osaa kertoa, miksi näin pitää tehdä.

Bosch uutinen on erittäin kiinnostava. Saattaapi olla mullistava juttu.

intrigööri kirjoitti...

Kyllähän nää pellet selittää, miten Suomessa oli vielä 80-luvulla kaikki muka surkeeta ja huonosti. Jotain kaukaista 70-lukua ei enää kunnolla muistetakaan.

Tosi on kumminkin, että Suomi oli kymmeniä vuosia kehittyvä ja turvallinen maa. Oikeita palkkatöitä oli lähes kaikille ja kansalaisille saatiin yhä parempia ihmisoikeuksia, kuten terveyttä, sosiaali- ja työsuhdeturvaa.

Mikä ihmeellisintä, valtapolitiikkoihin saattoi pitkälti luottaa, olivatpa he kokkeleita tai kommareita. Tavisten ei tarvinnut edes isommin kiinnostua politiikasta.

Ensimmäiset pakolaisetkin Vietnamista ja Chilestä olivat jopa tervetulleita ja ainakin sopeutuvia.

Jos olisi kyyninen, voisi väittää, että sekä poliitikkojen että pakolaisten laatu on rajusti heikentynyt. Olisiko siinä paljolti kysymys molempien henkilökohtaisista motiiveista, poliitikkojen moraalista lie turha puhuakaan. Kepu pettää aina ja kokoomus myy kaiken, jne...

Enkä enää tiedä, pitäisikö nyt olla enemmän huolissaan siitä, että EU pysyy kasassa vai siitä, ettei se pysyisi.

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Oulun poliisi on nyt sitten ryhtynyt tutkimaan tosissaan pikkutyttöihin netissä kohdistuvaa "lihapuhetta" ja joka päivä vangitaan lisää mamumiehiä (partalapsia, suom Huom) .

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Nyt kun löytyisi joku Kekkonen eeuusta ja houkuttelisi britit takaisin: Schengen sopimus pois, rajatarkastukset osittain takaisin, ei liittovaltiota, jokaisella maalla vain oma budjetti, Brysselistä 50% virkamiehistä pois, yksi eu- parlamentti etc.
Ilman brittejä EU ei ole mitään

intrigööri kirjoitti...

Britannian menetyksellä on unionille pahempia seurauksia kuin toisin päin. Britit eivät jää tuleen makaamaan, siellä vierotaan nyt Trumpin touhuilua, mutta myöhemmin vanha liitto USA:n ja brittien kesken vahvistuu. USA ei vielä ole menettänyt johtavan valtion rooliaan, Kiinasta ei ole ainakaan vielä veturiksi.

EU on valtava velkaorgia, lässytyksen suurvalta ja kaikkien byrokraattien äiti. EU:n olemassaololle pitäisi löytyä jäsenmaiden kannalta järkeviä ja riittäviä syitä. Ei tässä olla yhtä suurta onnellista perhettä, jossa perheen ahnein eli Saksa komentaa muita ja kasvattaa massiaan.

Britit ovat läntisen Euroopan kovin luu sotilaallisesti. Kaiken maailman Putineilla pitää olla jotain oikeasti pelättävää, ettei vastassa olisi vain lauma elitistisiä haahuilijoita. EU tarvitsee kiireesti vahvoja kehittäjiä, Kekkosia, eikä ketkuilevia pankkiireita.

intrigööri kirjoitti...

Eilen taas joku vihermussuttaja julisti, ettei lapsiin kohdistuvien seksirikosten takia saa ketään ainakaan maasta karkottaa.

Totta hitossa saa ja pitää karkottaa, sillä sellaiset tyypit lokaavat röyhkeästi ihmisoikeudet kasvuikäisiltä lapsiltakin. Pienet tytöt tai pojat eivät ole pervojen paskiaisten leikkikaluja, olivatpa nuo pervot ihan keitä vain.

Suomen kansalaiseksi pääseminen eli tänne syytingille tulo on ihan liian nopeaa ja helppoa. Pitää ensin kunnolla nähdä, jotta mikä on vieraalla meininki. Perseilyä ei pidä palkita, sitä harrastetaan täällä jo valmiiksi liikaa.

intrigööri kirjoitti...

Lisäys edelliseen kommenttiin: Se olikin niin, ettei vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen mielestä kansalaisuuden menettämistä seksuaalirikoksista voi edes esittää.

Linkki: https://www.verkkouutiset.fi/kansalaisuuden-menettamista-seksuaalirikoksesta-ei-voi-edes-esittaa/

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

"Merkelin ajama Saksa ensin politiikka", tuollainen lause löytyi jopa Suomen Kuvalehden kolumnista, mutta myöhäistä on enää herätä. Edessä on vain kaaosta ja lamaa.

intrigööri kirjoitti...

Saksankin moottori saattaa vähän yskiä, mutta kyllä siellä ovat taloudessa hyvin puolensa pitäneet. Pankkejakin on innokkaasti pelasteltu siellä ja muissa suurissa euromaissa. Taidetaan pelastella vieläkin.
Suomella ei liene enää paluuta itsenäisyyteen, ei nykymallisten poliitikojen johdolla. Euromaiden yhteiset velkavastuut ovat jo liian suuret. Uppoamme hiljaa suohon yhdessä muiden pienempien euromaiden kanssa. Euroopasta tulee vähitellen pieni, köyhä ja harmaa alue maailmassa.
Ehkä pitäisi pyrkiä vielä kerran jonkinlaiseen Pohjolan maiden kimppaan? Toisaalta voisimme jatkaa elon taistoja vaikka Saksan ulkoisena osavaltiona, jotenkin USA:n ja Puerto Ricon tapaan? Kiinakin voisi haluta tänne pomottelemaan?
Pahinta on, jos EU-poliitikkojen annetaan jatkaa rajatonta kansainvaellusta Eurooppaan. Yhtä hyviä nk. pakolaisten vastaanottajamaita ei monta maailmasta löydy. Aikanaan kaikki hyvä loppuu omaan mahdottomuuteensa, sitten tulee se tolkuton kaaos.