12.3.2019

Ilmastolakkoon perjantaina?

Koululaiset ja ehkä vanhemmatkin elämänkoululaiset jämähtävät perjantaina 15 maaliskuuta ilmastolakkoon monissa kaupungeissa ja kunnissa. Ilmastolakkoilu Suomessa on osa maailmanlaajuista liikettä ilmastoasioiden puolesta toimimiseksi.

Kouluissa ei lakkopäivää välttämättä katsota kovin karsaasti, sillä sen saatetaan jopa katsoa kuuluvan opetussuunnitelmaan. Sitä mieltä on ainakin Suomen Lukiolaisten Liitto, jonka tiedotteen mukaan lukion tavoitteena on antaa oppeja myös aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan.


Ilmastolakosta kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Ilmaston puolesta toimivan teinin ajatuksista ja teoista valistaa Yle.


Verkkouutisissa kerrotaan, jotta enemmistö ihmisistä pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana. Jutussa todetaan myös mm., että merenpinta olisi noussut vajaan 40 vuoden aikana noin 1,4 sentillä Antarktiksen sulamisen takia. 


Oli miten oli, ilmastonmuutos voi tuoda tiedostaville nuorille ja lapsille uusia mahdollisuuksia tuoda esille henkilökohtaista vakaumustaan ja jakaa toisille sen pohjalta hankkimaansa tietoa. 


Sää lämpenee perjantaista alkaen ainakin vähäksi aikaa, joten kesä sieltä talven takaa on tulossa. Miksei tulisi myös kesäkioskeja ja osallistavia pikku pisneksiä? Neuvonnan hinnan jokainen ilmastoyrittäjä-aktivisti määrittelee tietysti itse. Ja verottaja-byrokraatti - sormet pois!





Ilmastonmuutos hyödyttää Suomea ja muita pohjoisia maita. Pitempi kasvukausi, parempia satoja, metsien kasvu kohenee... Linkki Kauppalehden juttuun 12.5.2019.

***
Pian alkavien eurovaalien tärkein teema ei ole ilmasto, vaan ykkösenä on laajan gallupin mukaan maahanmuutto. Toiseksi tärkein on terrorismin torjunta ja kolmanneksi tärkein Euroopan talouden kehittyminen.

Ilmastonmuutos on vaalien kärkiaiheista vasta sijalla seitsemän ja muut ympäristöasiat sijalla kymmenen. Näin kertoo 12.5. blogissaan Kalle Isokallio.

***







Ennen wanhaan hiilidioksidi oli jotain kuplivaa limpparissa, mitä joskus harvoin saatiin. Limppari ei paljon pelottanut, mutta nämä tällaiset jutut olivat oikeasti pelottavia.





6 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Kätevä konsti hankkia itselleen ja kavereilleen pitkä viikonloppu. Jos ilmatkin ovat hyvä, kerrassaan loistava!

intrigööri kirjoitti...

Eläkeläisenä olisi vähän hassua olla lakossa, mutta jos ite laittaisi tuommoisen kojun pystyyn, sais siinä ainakin ottaa rauhassa päikkärit.

Voisihan siinä sivutoimena myydä lapsille vaikka tuulihyrriä ja isommille kuumana kesänä mieltä viilentäviä propelli-lippiksiä.

Kiljuakin voisi myydä kylmäkassista aikuisille 1,5 litran pulloissa, mutta virkapertit iskisivät kiinni.

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Suomessa on valtava määrä ihmisiä, jotka osaavat vaatia kaikkea mahdollista. Toisia ihmisiä vaaditaan tekemään mahdottomia, mutta itse ei tehdä mitään. Niiltä muilta kerätään ilmaston varjolla veroina satoja miljoonia, jotka sitten nämä paremmat ihmiset käyttävät omiin hupeihinsa.

intrigööri kirjoitti...

Kommentissani tuo kiljujuttu oli hevoshuumoria, en sitä oikeesti tekisi. Möisin ilmastokioskista kylmää marjamehua.

Joskus jossain pienessä kaupungissa jotkut nilkit kyllä laittoivat kiljua suuria määriä kylppärissään, pullottivat ja käytännössä pakkomöivät sitä kovalla hinnalla velaksi kaikkein surkeimmille juopoille. Juoppojen pikapankkikortit tunnuslukuineen olivat niillä pisnesmiehillä rahapäivään asti kanissa ja kohta taas uudestaan.

Näkyivät ne paskiaiset silläkin konstilla rahaa tekevän. Nykyisin pelissä ovat kai muut päihteet ja aineet, nilkkien tavat lienevät vain pahentuneet?

Otu kirjoitti...

Suomen osuus päästöistä on 0,0014 %. Lupaan olla kyseisestä vuorokaudesta tuon ajan lakossa, eli parisen minuuttia. ;)

intrigööri kirjoitti...

Voin lähteä tukilakkoon samaksi ajaksi. Halailen vaikka puuta sen aikaa, jossain sivummalla pöpelikössä.