31.3.2019

Kilometrin pino seteleitä

Miljardi taalaa seteleiksi pinottuna.

Vaalien lähestyessä muutamat puoluepamput ovat olleet tavallista löysempiä puheissaan. Onhan se niin, että vaalien jälkeen suuret sanat voidaan niellä ja unohtaa sinne muiden mahanpurujen joukkoon. Ennakkoäänestys alkaa muuten jo 3. huhtikuuta!

Varsinkin vasemmistopuolueista on usein todettu, että se tai tuo aiottu uudistelu maksaisi ehkä "pari, kolme miljardia" tai jotain sinne päin. Ei niin, että oikeistossa oltaisi oltu viimeisten vaalikausien aikana käytännössä yhtään pihimpiä.

Intrigööri ei osaa hahmottaa tosi suuria rahoja, eikä aina pienempiäkään. Piti vielä tarkistaa vanhoista jutuista, paljonko olisi yksi miljardi euroa seteleinä. Miljardin merkitys setelirahana hämärtyy bittirahan aikakaudella ja etenkin täällä EU:n jättimäisten velkojen valtioissa. 

Miljardi euroa olisi sadan euron seteleinä kilometrin korkuinen pino! Miljardilla eurolla, niillä satasilla, voisi päällystää 11 kilometriä moottoritietä.  

Miljardin setelipino satasina olisi korkeampi kuin Dubain emiirin omaan leikkipuistoonsa rakennuttama Burj Dubai eli Burj Khalifa ibn Zayid, yli 828 metrin korkuinen pilivenpiirtäjä. Tuo hirvitys kuulema maksoi noin 1,5 miljardia taalaa.

Sitä en jaksa arvuutella, miten pitkälle hullu miljardööri pääsisi, jos hän pudottelisi jostain traktorin peräkärrystä tielle yhden satasen setelin metrin välein. Perästä tulijoita mahtaisi riittää.

Jos samat miljardi euroa satasina laitettaisiin tavallisiin asiapullosalkkuihin, tarvittaisiin monta riskiä salkunkantajaa, sillä täpötäysiä salkkuja kertyisi yli 800 kappaletta. 

Paperi on painavaa ja jos samat miljardin setelit kuskattaisiin kumipyörillä, pitäisi olla kunnollinen iso kuorma-auto tai rekka, ehkä katettu nuppikin  riittäisi. Jenkkilässä kaikki on suurta, joten siellä on tehty havainnollinen esitys sitä, miltä suuret setelit oikeasti voisivat näyttää. 

Eikä se ole pelkkää teoriaa, sillä ex-diktaattoreista Irakin Saddam poikineen tyhjensi karkureissulle lähtiessään valtionpankkia rekka-autoilla. Libyan Gaddafin kansalaisiltaan pöllimää varallisuutta lienee vieläkin maailmalla - muutaman miljardin verran. Köyhänkin afrikkalaisen valtion päämies onnistuu usein kähveltämään muutamia satoja miljoonia.

Linkki kuvaesitykseen.


***

2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Muistan uutisoinnin Husseinin rekkarallista. Mitä en muista, niin uutista niiden setelien löytymisestä.

Ehkä on hyvä muistisääntö, että miljardi on iso raha, miljoona pieni raha? Esimerkiksi Järvenpäähän suunniteltu kaupungin rantasauna olisi maksanut vain pikkurahan, muttei sitä sitten rakennettu. Pikkurahalla myös Hamina sai korkean lipputangon ja ehkä vielä lipunkin siihen.

intrigööri kirjoitti...

Irakissa on oudosti kadonnut isoa ja pienempää rahaa. Yhdessä yksittäistapauksessa sinne kuulema lennätettiin kiireellä rahtikoneellinen seteleitä johonkin hyvään tarkoitukseen, mutta rahat yllättäen haihtuivat helteessä (paha ilmastonmuutos) olemattomiin matkalla lentokentältä Bagdadiin. Sitä rahasummaa en muista enää, alle miljardin se kai oli.

Varhaisimpia 70-luvun muistoja suomalaisesta demokratiasta on, kun yhdessä kunnanvaltuustossa jäpiköitiin pitkään muutaman kymppitonnin maksavasta varastopömpelistä (markka-aikana). Seuraavaksi hyväksyttiin virkamiesten laajat esitykset miljoonaisista menoista täysin ilman puheenvuoroja.

Kukaan valtuutetuista ei kai uskaltanut sanoa mitään, vaikka lehtineekereitäkin oli kynineen ja lehtiöineen penkillinen kokousta seuraamassa. Valtuutetun oma heikko tietämys isommista asioista olisi saattanut paljastua. Myöhempinä vuosina senkin seutukunnan eri valtuustoissa kyllä keskusteltiin vilkkaasti asioista ja niiden vierestä.