14.3.2019

Somalialainen karttaharjoitus

Afrikan sarvessa ei ehkä olla niin tarkkoja hajanaisen Somalian kartoista kuin maiden välisistä kartoista ollaan täällä kylmässä pohjolassa, suuren karhun naapurissa. Jos meikäläisiä karttoja piirreltäisiin ja julkaistaisiin vähänkin löysällä ranteella, karhu murisisi ja näyttäisi hampaitaan, kuten sillä on muutenkin tapana. Ruotsalaisetkin ja norjalaiset  pöyristyisivät ankarasti, jos olisimme rajoistamme huolimattomia.

Blogeja lueskellessa hoksin linkin kautta tästä ansiokkaasta kirjoituksesta, jotta on olemassa sellainenkin julkista tukea saava etnistaustainen yhdistys kuin Puntland Community r.y. Yhdistyksestä ja sen toiminnasta en sano enempää kuin sen, että se on yksi monista somalialaisten Suomessa toimivista yhdistyksistä, jotka saavat julkista rahoitusta.

Puntland on keskimmäinen Somalian kolmesta maakunnasta Etelä-Somalian ja käytännössä itsenäisen Somalimaan kanssa. 

Puntland Communityn sivuilta sattui silmiin varsin suuripiirteisesti tehty kartta, jossa samaan alueeseen Puntlandin kanssa on liitetty koko Somalimaa, sen naapuria Djiboutia myöten. Ehkä isompi kartta näyttää netissä komeemmalta?

***
Meikäkin on joskus vähän kirjoitellut Somalimaasta ja toivonut sen kansainvälistä tunnustamista. Virallisesti itsenäinen Somalimaa saattaisi osaltaan rauhoittaa koko Afrikan sarven aluetta. Somalimaa voisi itsenäisenä saada myös laajempaa kansainvälistä  kehitysapua. Ehkä myös Puntlandin maakunnalle heltiäisi hiljalleen eväitä omaan itsenäistymiseen, mikä koettaneen sielläkin tärkeäksi. 

Itsenäisyydestä taistellaan vieläkin monin paikoin maailmaa verissäpäin ja pitkään. Itsenäisyys on aina kansakunnalle merkittävä saavutus, esimerkiksi kurdikansalle se olisi tärkeää ja ansaittua. Toisin on tietysti meillä EU:n vasallina kyhjöttävässä Suomessa, missä maamme satavuotiaasta itsenäisyydestä puhuminenkin koetaan monissa äänekkäissä piireissä tunkkaisena nationalismina, tms.

Tässä alla on Puntland Communityn sivuilta kotoisin oleva kartta:




Ja tässä vähän virallisempi Somalian kartta:


Tälläkään ei tietysti ole tekemistä paljon minkään kanssa. Koko postaus saattaa olla joutavaa kartoista ja Somaliasta nipottamista. Mutta olkoon!

***

2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Suurempi kartta viittaa suurempaan Puntmaahan? Onhan Suur-Suomellekin varmaan joskus ollut piiretty kartta?

Muutoin olen samaa mieltä blogistin kanssa, että Somalian kehitystä pitäisi edistää tunnustamalla ainakin Somalimaan itsenäisyys. Tässä voisi olla tarpeen vaatia itsenäiseltä Somalimaalta liittovaltiotulevaisuuden tutkailua. Samalla siinä ehkä tarvitsisi antaa pienet lahjukset Mogadishuun, että pysyvät rauhallisina. Hyvään tarkoitukseen menneistä lahjuksista en alkaisi rutista.

Vaan onkos Suomi enää ulkopoliittisestikaan itsenäinen? Voimmeko tunnustaa Somalimaata itsenäiseksi, vaikka jotkut muut maat eivät niin tekisikään?

intrigööri kirjoitti...

Somalimaalla on jo hyvät näytöt itsenäisenä pärjäämisestä. Puntmaa on epävakaa, eikä Etelä-Somalia taida päästä eroon terrorismista, mikä tekee tuhoja myös naapurimaissa.
Ehkä Kenia ja Etiopiakin tukisivat itsenäistä Somalimaata? Öljyäkin siellä ja punttilassa on. Voisi öljyä löytyä etelämpääkin, mutta sitä ei kai uskalleta etsiä.
Somalian liittovaltio klaanirikkaassa ympäristössä jäänee aatostasolle, kuten toivottavasti kalifaattikin. Luulisin, että Suomi voi tunnustaa itsenäisen valtion. Ellei voi, ei Suomestakaan pitäisi enää puhua itsenäisenä maana.
Somalian öljylöydöistä postasin 2014, en ole tehnyt siihen päivitystä:
https://intrigoori.blogspot.com/2014/02/somaliasta-oljymaa.html