17.10.2011

Draghi Italian rattiin

Mario Draghi.
Lukaisin tuossa Ylen jutun siitä, että vanha mukava Super-Mario Draghi on Italian seuraava pääministeri, johon melkein kaikki poliitikot siellä saapasmaassa ovat tyytyväisiä. 

Jospa korkean tason ammattilainen puhkuisi  Italian talouteen uutta tervettä henkeä kuin lohikäärme, eikä tikahtuisi kuten Iso-Paha susi Veli Ponteva-possua jahdatessaan.

Edellisestä Draghi-postauksesta ja miehen nimityksestä Euroopan Keskuspankin johtoon on näemmä vierähdellyt jo vuosikymmen. Seuraavasta tekstistä pääsee silloisiin tunnelmiin:


Euroopan Keskuspankissa on vahdinvaihto vielä lokakuussa. Pääjohtaja Jean Claude Trichet (68) jää kitkuttamaan niukalla eläkkeellään. EKP:n  ohjat ottaa Italian Keskuspankin johtajan pallilta siirtyvä uusi pääjohtaja Mario Draghi (64). 

Onko Draghi europaavi vai eurotsaari, mikä olisi tähän tehtävään sopiva nimitys? Nimi ei miestä pahenna, vaikka se tarkoittaa lohikäärmettä. Koulutus ei liene miehelle haitaksi, vaikka taustalla on jesuiittakoulu, kuten mm. eu-kamuilla komission puheenjohtaja Barrosolla ja presidentti van Rompuylla.

Taloustieteilijä Mario Draghin ansioluettelo on pitkä ja komea, arvonimiä on melkein kuin Alban herttuattarella aateliskalenterissa. Draghi on mm. EKP:n neuvoston jäsen, hän toimii myös kansainvälisen järjestelypankin, jälleenrakennuspankin ja Aasian kehityspankin johtokunnissa. Maailmanpankissa hän edusti Italiaa vuosina 1984-90. Draghi on taloustieteen tohtori (MIT), professori, jne, jne.

Draghin uralta kannattanee mainita myös Financial Stability Boardin puheenjohtajuus. Tämä FSB on kansainvälinen elin, joka valvoo ja antaa suosituksia maailmanlaajuisessa rahoitusjärjestelmässä. Lisäksi Draghilla on takanaan melko tuore ura Goldman Sachsissa, pankissa, mikä on maailmanlaajuinen pankki- ja rahoitusalan vaikuttaja. GS muistetaan esim. Kreikan "reiluna" rahoittajana.

EKP:n uuden pääjohtajan sanotaan laittaneen nopeasti ja helpon oloisesti "kuntoon" sellaisenkin laitoksen kuin Italian Keskuspankin, Banca d`Italian. Onko Mario Draghi ehkä ehta taikuri ja euron takuumies, joka opastaa euromaat velkasuosta kuivalle polulle? Ensi viikonvaihteessa ratkeaa kai taas - jotakin? 


***

Ei kommentteja: