12.10.2011

Vitamiinit vaarassa

Intrigöörillä nousee aina takatukka pystyyn, kun ns. viralliset tahot hyökkäävät pientä ihmistä vastaan. Nyt terveyshirmut ovat iskemässä ahneet sormensa meidän vitamiinipurkillemme. Viime päivinä melkein jokaisesta tuutista on saatu lukea, että monivitamiinien ja muiden ravintolisien syöminen vie ihmispolon ennenaikaiseen hautaan. Vitamiinit D:tä ja kalsiumia lukuunottamatta on leimattu (taas vaihteeksi) turhiksi ja haitallisiksi. 


Hauturit lienevätkin jo luontaiskaupan oven pielessä mittailemassa asiakkaita kuin muinoin villissä lännessä jossain saluunan liepeillä? 

Lainauksia: "Ravintolisät eivät auta suomalaisten kansansairauksien hoidossa, vaan ne voivat itse asiassa lisätä kuolleisuutta. Näin  todetaan laajassa suomalais-amerikkalaisessa tutkimuksessa."


"Tutkimusprofessori SejaTuo THL:stä pitää turhien vitamiinien syönnistä saatua tutkimustulosta selvänä ja hälyttävänä." Jne...



Käkätyksen taustalla on amerikkalainen tutkimus, jossa on ollut mukana Itä-Suomen yliopiston tukema suomalainen tutkija. Mistähän johtuu, etten oikein jaksa innostua amerikkalaisten yliopistojen tutkimuksista, joiden rahoittajina on ties keitä lääkealan mustapukuisia bisnesmiehiä? 

***

Viimeksi kun meikä osallistui suureen tutkimukseen, jossa setvittiin metabolista oireyhtymää, heräsin vasta jälkikäteen. Tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä aineistoa, kuten dna-näytteitä jollekin amerikkalaiselle taholle, yliopistollista tutkimusta sielläkin oli taustalla ja tietysti lääkefirmojen rahoituksella. 


Itselle tuosta tutkimuksesta ei ollut hyötyä, jos ei paljon haittaakaan. Sinnehän mennä vilahtivat meikäläisenkin geeniperimät tuhansien muiden kera matkailemaan rapakon taakse. Onneksi en kai koskaan törmää koskaan esim. koe-eläinapinoihin, joilla voisi olla tuttuja piirteitä. Lienee parasta, etten tiedä kovin paljon siitä, mihin kaikkeen "tutkimus" soveltaa esim. geenimanipulointia. Sen kumminkin tiedän, että huippututkimus on paljon edellä siitä, mitä tulee julki. Puhumattakaan sotilaallisesta tutkimuksesta.


Itä-Suomen yliopiston komeiden tittelitirehtöörien kaartista on ennenkin hyökkäilty vaikka sun mitä kansanlääkintää vastaan. Taannoin pari jyrkkistä leimasi julkisesti huuhaaksi mm. koko perinteisen kiinalaisen lääketieteen, kuten akupunktion. Olen asiasta toista mieltä, kuten toista miljardia kiinalaistakin, eikä Kiinaa enää voi tylyttää isoksi kehitysmaaksi. Nuokin asiat pitäisi kunnolla tutkia, eikä heti hutkia.

Tänään sai paikallisläpyskästä lukea terveisiä professorilta, joka varoitteli lankeamasta muotidieetteihin. Itse luin takavuosina kaikki dieettikirjat, jotka kirjastoista löysin. Tietoa tuli, mutta en laihtunut kiloakaan, kun en viitsinyt aina edes aloittaa niitä dieettejä.


Kiinnostuksen seurauksena omat ruokailutapani  kuitenkin kai järkevöityivät ja kevenivät. Arkijärjellä aatellen useimmat noista muotikirjojen dieeteistä olisivat olleet hyvinkin toimivia, jos niihin olisi lähtenyt mukaan. Kenenkään ei luulisi joutuvan varhaiseen loppusijoitukseen sen takia, jos esim. jättää huonot hiilarit pois ja etsii vihanneksia ja luomua teollisuusruoan tilalle.



Vaikka en itse paljon laihtunut, vaan enempi jojotellut, jotkut tuttuni ovat siinä onnistuneet.  Olen huomannut, että laihtuminen voi olla todellista ja nopeaa. Usein nuo intoilijat alkavat kuitenkin nipottaa liikaa pöperönsä kanssa. Vaikeinta lienee dieetistä poistuminen niin, ettei palaa vanhoihin huonoihin tottumuksiinsa.


Jokin selitys täytyy olla olemassa esimerkiksi aikuisiän diabeteksen, allergioiden ja keliakian roimalle yleistymiselle. Mikä muu se voisi olla kuin huono ja liika ravinto? Tähän suohon ei kuitenkaan tässä kirjoituksessa kannata kahlata pitemmälle. Mielipiteitä riittää puolelta jos toiseltakin. Jyrkkiä mielipiteitä tietysti.


Vitamiineista sen verran, että kaikki arvovaltaiset kravatti- ja jakkupukukaakattajat puhuvat virallisten ruokaympyröiden puolesta ja lisäravinteita vastaan. He olettavat, että ihminen saa kaiken tarvitsemansa päivittäisestä ravinnostaan. Voi olla, että monet heistä saavatkin.

***

Intrigööri puhuu vain omasta puolestaan, mutta suosittelee arkijärjen käyttöä tässäkin asiassa. Suurin osa markkinoitavista ravintolisistä on tietysti huuhaata ja turhuutta, mutta kaikki ihmiset eivät suinkaan syö terveellisesti ja säännöllisesti. Kaikilla ei ole edes varaa siihen. 


Jos valittavana on talvikaudella kaupassa rehuja tai makkaraa, köyhällä ei ole vara rehustella. Nälkäisenä ei ole kiva mennä nukkumaan. Suomessa on melkein miljoona köyhää ihmistä! Ehkä jää vitamiinipurkki ostamatta, mutta niin voivat jäädä apteekkiin ne lääkärien tyrkyttämät reseptilääkkeetkin?


On tietysti paljon muitakin syitä syödä huonosti kuin köyhyys. Perusvitamiineja ihminen kumminkin tarvitsee, ettei sairastuisi ja joutuisi myöhemmin ennenaikaiseen hautaan virallisen lääketieteen ja lääketehtaiden muodostaman tuhoisan symbioosin takia. Mistä ruokailusta syystä tai toisesta paljonkin tinkivä ihminen saisi vaikka C- ja B- ja D-vitamiinit, ellei purkista?  


Evira kai näitä ravintolisiä sun muita vitamiineja tutkii. Miksi emme saa kunnollisia puolueettomia tutkimuksia vitamiineista ja niiden yhteiskäytön vaikutuksista? Tällaisten tutkimusten pitäisi olla Suomessa ja Pohjoismaissa tai edes jossain Euroopassa tehtyjä, ei amerikkalaisia tai kiinalaisia. Vai eikö riippumatonta tutkimusta ole enää olemassa? 


Ennen kuin heitetään vitamiinipurkeilla vesilintua, vilkaistaan asian toistakin puolta. Herroilla Tolonen ja Heikkilä on tietty tässä omakin virtahepo kammarissa. Silti ukoilla on paljon asiaakin. Muistetaan silti tässäkin se suodatuksen eli oman ajattelun käyttö! Jos netistä alkaa kahlata läpi erilaista ravintovalistusta, sitä on niin paljon, että sekaisin siinä menee.


http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=247

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/10/1409630/tohtori-tolonen-tyrmaa-ravintolisatutkimuksen---noustu-latvasta-puuhun



* * *

Ei kommentteja: