27.10.2011

Orjatyökokeilu

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kunnostautui jälleen. Pian suurta kiinnostusta herättäneen Ahvenmaa -vision jälkeen putkahti  julki työttömien nuorten "orjatyökokeilu". Jälkimmäisen mallin ja siihen liittyvän talousarvioaloitteen takana on Hakkaraisen lisäksi suurin osa persujen eduskuntaryhmästä, yhteensä 30 nimeä.


Tarkoituksena olisi 100.000 euron "määrärahan osoittaminen työmarkkinatuella, työttömyyskorvauksella tai ilman työmarkkinatukioikeutta olevan nuoren työssäkäyntivelvoitteen tutkimiseen ja kokeiluun".


Jotkut vasemmiston blogistit innostuivatkin aiheesta kovasti, ihan kuin ennen punahuivi-pioneerit setä Stalinin viiksistä. Blogistit leimasivat persujen esityksen tietysti pahimmilla mahdollisella tavalla eli nuorison pakottamisena orjatyöhön. Mikäs olisi lystimpää sinnikkäille persujen vihaajille ja päivystäville pahastujille.


Itse asia pahastujilta kuitenkin unohtui eli se nuorison pelottava työttömyys ja tilanteen toivottomuus.

***

Sisimmässään melko sopuisana ukkona intrigööri haluaisi toppuutella. Tuskinpa niillä alati tuhmilla persuilla on aikomuksia pakottaa ketään orjatöihin. Ei edes kokeiluun. "Orjatyötä" suositaan Suomessa nykyisin ihan muissa puolueissa ja se kohdistuu sekä kotimaisiin pitkäaikaistyöttömiin että ulkomaisiin halpatyöntekijöihin. On kaiketi kannattavaa teettää vaikka sutta ja sekundaa, kunhan vain tarpeeksi halavalla saa? Suomalainen työntekijä on kallis ja hankala, paitsi toisten jälkien korjaajana.


Nuorison työttömyys on meillä Suomessakin yllättävän suuri ja hyvin vaikeasti ratkaistava ongelma. Kaikki keinot tilanteen helpottamiseksi pitäisi etsiä, olisi kokeiltava konstitkin ja löydettävä vielä pussillinen uusia. Äkkiä ajatellen "Hakkaraisen malli" ei silti innostuta vai oliko se jokin Ijäksen malli?


Pienet ja keskisuuret yrittäjät ovat kiireisiä ja paineet firman pyörittämiseksi ovat kovat. Toisaalta juuri sieltä pienistä yrityksistä löytyisi parhaiten uusia työpaikkoja. Mutta ei sinne hallien nurkkiin haluta tai ei oteta puolihalutonta nuorisoa seisoskelemaan. Yritysten vakituisella väellä ei ole aikaa toimia nuorten työhön opastajina. Työharjoittelun tai työkokeilunkin ajaksi tarvitaan mm. vakuutukset ja työasut, turvallisuusasiatkin on opastettava.


Nuoriakaan ei voida velvoittaa työkokeiluun ilman edes jonkinlaista kulukorvausta. Jokin pikku kannustin pitäisi kokeilussakin olla, edes se kahdeksan euroa päivässä vai mitä se nyt on. Pelkkä työmatka lyhyeen kokeiluun jonnekin takatöllinkylälle voi olla nuorelle ylivoimainen suoritus.


Onhan näitä kokeiluja. Niitä vasta on ollutkin. Jossain vaiheessa asialla oli oikein työpaikkaetsiviä, mutta tulokset jäivät  laihoiksi. Työllistämiskokeiluja on menossa jos jonkinlaisia, työpajojakin piisaa. 


Valitettavasti myös yritysten ja yhteisöjen pyörittäjät osaavat käyttää tukiautomaatteja hyväksi. Kukapa palkkaisi vakituista porukkaa, kun tukityöllistetyt hoitavat samat hommat vaikka vuodesta toiseen, uusia on aina tulossa. Vanhan ajan kunnollisten  pitkäaikaisten työpaikkojen löytäminen nuorille on kiven alla. Ei niin, etteikö tarvetta nuorista ja pitkäaikasista tekijöistä olisi olemassa, koska pääosa yrityksistä on hyvinkin kunnollisia. Harva nuori on valmis töihin suoraan koulun penkiltä, vaikka takana olisikin alan ammattitutkinto.

***

Nuorille pitäisi löytää mahdollisuuksia päästä ammattiin ja työhön myös työharjoittelun ja / tai oppisopimusten kautta. Yrittäjillä vain on käytännön vaikeuksia järjestää näitä asioita, vaikka haluakin olisi. Ei ole aikaa, eikä tarpeeksi omaa väkeä. Kun maksetaan palkkaa, pitää tulla  tuottoakin, ei firmassa kukaan jouda tuottamattomaan opetustyöhön. Uusien tekijöiden työhön opastaminen tulisi liian kalliiksi.


Yksi konsti nuorten sisäänajamiseksi yrityksiin voisi olla, että  yritykselle tarjottaisiin työllistämistuella vanhempi työtön tai useampikin työhön perehdyttäjäksi, joku sopiva ja kyseisellä alalla osaava ihminen tietysti. Nääs vanhempia eri alojen työttömiä löytyy ja runsaasti. Löytyisi jopa omilla aloiltaan kaiken osaajia, hyviä opastajia eli terveitä ja tuoreita eläkeläisiä.


Persujen työkokeilusta en tiedä. Ehkä jotkut nuoret pääsisivät sillä tavoin työelämän makuun ja alkuun. Optimismia pitää olla. Yksi työllistetty nuori on aina pelastettu nuori! Yksi nuori siellä, toinen tuolla...


Hyvää tässä työkokeilussa olisi ainakin se, että kysyttäisiin yrittäjien ja yhteisöjen tarve ottaa nuoria  työkokeiluihin maaseudulla. Maalla työmahdollisuudet ovat hyvin vähissä, oli ihminen nuori tai vanhempi. Ruuhka-Suomeen moni nuori kyllä muuttaisi huonommankin työn perästä, jos löytäisi jostain järkihintaisen asunnon. Tuloloukkuja ja pullonkauloja riittää, eikä niitä poistella kuin puheissa.


Orjatyö ei tullut tästä mieleen, eihän semmoista saa tarjota kenellekään. Jokin mielessä silti kummitteli. Sehän oli muistelo ikivanhasta Rooseveltin työllisyysohjelmasta, mitä Ylen dokumentti  kesällä käsitteli. Rooseveltin ohjelma oli oman aikansa tuote, mutta myös silloin toimiva ratkaisu polttavaan ongelmaan 1930-luvun suuren laman jälkeen. Siitä vain soveltamaan tätä nykyaikaan, pistäkää paremmaksi! 


Lisää aloitteita kehiin persut! Varsinkin, kun Hakkarainen sanoo tai esittää jotakin, julkisuutta tulee niin, että riittää!


http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/dokumentit/historiaa-rooseveltin-tyollisyysohjelma


http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/taa_42_2011_p.shtml


***

Ei kommentteja: