10.10.2011

Suomelle ammattiarmeija?

Suomen asevelvollisuusarmeijaa ja maan puolustuskykyä ajetaan vauhdilla alas rajuilla leikkauksilla, joiden määrää ei moni tiedä. Eivät sitä tiedä sotilaat, eivätkä tietenkään tavikset. Alasajoon kuuluu mm.  luopuminen pitkällä itärajallamme maamiinojen optiosta ilman kunnollisia korvaavia asejärjestelmiä. 

Kalliit Hornetit vanhentuvat ja jäänevät vielä vaille ilmasta maahan aseistusta. Laivasto ränsistyy. Varuskuntia lakkautetaan ja reservejä pienitään. Romutustoimia riittää. Nato on vieläkin punainen vaate useimmille? 

Onko Suomen hiljaisena tarkoituksena seurata Ruotsin esimerkkiä ja lakkauttaa yleinen miesten  asevelvollisuus? Ruotsi aikoo siirtyä noin 50.000 sotilaan vahvuiseen ammattiarmeijaan jo vuonna 2014. Miten länsinaapuri sen tekee, sitä ei ole vielä tarkemmin kertonut. Tiedossa kumminkin on, että ruotsalaiset aikovat keskittyä enemmänkin kansainvälisiin rauhanturvatehtävin tai kriisinhallintaan.


Intrigööri on monien lailla ihmetellyt Suomen virallista halua päästä YK:n turvallisuusneuvoston 10 vaihtuvan jäsenmaan joukkoon vuosiksi 2013 -14. Valinnan puolesta on käyty pitemmän aikaa kampanjaa, johon kuuluu myös kauniisti taitettu esite ( alimmainen linkki  ) koivumetsineen, Halosineen ja Stubbeineen.

***
Eikä tässä vielä kaikki. Kiivaaseen YK-vaalikampanjaan kuuluvat tietenkin kalliit lupaukset. Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) kertoi taannoin Suomen vedonneen etenkin pieniin saarivaltioihin ja Karibian alueen maihin. Hallitus lupaileekin Suomea äänestäville maille apua ilmastonmuutoksen torjumiseen. Mitä se mahtaa tarkoittaa, aurinko- ja tuulivoiman vastikkeetonta vientiä kai? Tuskin tarkoitus on tehdä risupaketista vientituotetta tai auttaa Arevan vientiponnistuksissa?


Koska en ole kokenut ultrakansainvälinen poliitikko, en täällä impivaaran mailla asuvana saata ymmärtää, mitä hyötyä Suomelle olisi siitä jäsenyydestä. Kansainvälisissä kokouksissa lennähtely tietenkin lisääntyisi entisestään. Viisaat suomalaiset päättäjät pysyisivät ehkä paremmin kärryillä maailman kriisipesäkkeiden tapahtumista ja lisää kuluja valtiolle kertyisi taas ihan mukavasti. Suomihan on kai rikas maa ja luottoluokituskin on AAA. 

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoili äskettäin, että jäsenyys turvaneuvostossa suorastaan pakottaisi Suomen vahvistamaan panostuksiaan YK:n valtuuttamissa kriisinhallintatehtävissä. Suomalaisia on nyt nyt tällaisissa hommissa maailmalla noin 350 henkilöä, eniten Afganistanissa. Tuomiojan mielestä turvaneuvoston jäsenyys edellyttäisi Suomea lisäämään ulkomailla toimivien sotilaidensa määrää jopa tuhanteen.


Hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa 2009 sanotaan Suomen vahvistavan osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaan. Entistä haastavampien toimintaympäristöjen lisäksi Suomelta odotetaan kriisinhallintatehtäviin yhä erikoistuneempia joukkoja ja suorituskykyjä. Pitäähän ne olla kunnon työkalut. Ainakin pitäisi.

***
     Suomella on pitkä ja hieno historia rauhanturvaamisessa vuodesta 1956 lähtien, jolloin sinikypäräiset urhomme palvelivat Egyptissä Suezin kanavaan liittyviä suurvaltaetuja turvaamassa. Siitä lähtien rauhanturvaajina on palvellut noin 50.000 suomalaista yli 30 eri tehtävässä. Se on kunnioitettavaa ja myös merkittävää.

     Mielestäni Suomen armeijan romuttaminen ei ole kunnioitettavaa, merkittävää se voi olla, jos joku tulisi kutsumatta kylään. Mukava itänaapurimme Venäjä vahvistaa maailman toiseksi vahvimman sotilasmahdin asemaansa myös tavanmukaista aseistusta lisäämällä. Mitä nyt vähäsen, muutamilla sadoilla miljardeilla. 


     Putinin sanotaan kokoavan kasaan uutta valtioiden liittoa, Neuvostoliiton korvaajaa. Tulipa siitä mitään tai ei, olemme nähneet, että Venäjän ärtsyn ja ison karhun kämmen voi sivaltaa, kuten Tsetsenian kurinpalautuksessa ja Georgian rajamailla. Kuka osaa ennustaa, mitä Venäjällä tai sen naapurimaissa tulevina vuosina tapahtuu? EU:n puolustuskyky on lähinnä Nato-maiden varassa.

     Kuka on sanonut, että suomalaisia sotilaita tarvitaan jatkossakin vain kaukomailla, Aasiassa ja Afrikassa? Meidän pitäisi muistaa ainakin entisen Jugoslavian hajoamisen seuraukset. Nyt Euroopassa voisi hajota jotain paljon isompaa. 

     Intrigööri toivoo, ilkeätä tai ei, että vaikka Australia nappaisi Suomen sijasta paikan YK:n turvaneuvostossa vuosina 2013-14. Luxemburg on kuulema toinen paha kilpailija.


http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=159610&contentlan=1&culture=fi-FI

http://formin-origin.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=189724&nodeid=42651&contentlan=1&culture=fi-FI

http://formin.finland.fi/UNSC2013-14_Brochure/

Ps. Olipa unohtua mainitsematta se joidenkin poliittisten piirien ainainen röllimetsän peikko eli persut. Jytkypuolue ei ole istunut päivääkään hallituksessa, mutta sen vaikutusvalta on ääretön ulottuen rapakon taakse YK:n talolle asti. Turun Sanomien asiasta tekemän jutun lopussa todettiin mennä viikolla, että viime vaalien alla käyty "siirtolaiskeskustelu" voisi muuttaa suhtautumista Suomeen YK:n äänestyksessä.

Jotkut nimettöminä pysyttelevät virkamiehet olivat kertoneet lehdelle, että YK:ssa on virinnyt keskustelu perussuomalaisten noususta. Käytännössä se voisi jopa torpata Suomen uljaan etenemisen turvallisuusneuvostovaalissa.

Että ihan nimettöminä pysyvät virkamieslähteet? Se tuo mieleen toisinajattelijat vanhassa mukavassa Neuvostoliitossa tai nykyisessä Putinstanissa. Kyllä intrigöörinkin täytyy nyt uskoa äänestäneensä viime eduskuntavaaleissa persuja edes joillain järkevillä perusteilla. Impivaarasta taas kajahtaa! 


* * *

Ei kommentteja: