29.11.2011

Eurovelat pilveen!

Intrigöörin mielestä Euroopan rahoituskriisi kannattaisi ratkaista kerralla panemalla kaikki valtioiden velat korkoineen pilveen. Kun aurinko ei paista, pitää ottaa pilveä. Pilvessä ovat jo valmiiksi kaiken maailman pelirahatkin. Kun pelkkinä bitteinä lepattavan höttörahan arvo ylittää kymmeniä kertoja todellisen, oikean rahan ja talouden arvon, siellä pilvessä se kuprurahakin on. Missäs muualla?


Euron roskapankista puhuminen olisi poliitikkojen ja pankkiirien mielestä rahvaanomaista eli vulgaaria. Pilviraha ja pilvivelka olisivat ehkä luonnikkaampia ilmaisuja sille samalle globaalille kasinolle, rahauskonnon roskikselle tai finanssikuprujen kaatopaikalle. Miten vain.


Roska- tai pilvipankin kirjanpitäjät saisivat sitten siellä jossain rauhassa äitellä keskenään ja suunnittella yhä uusia veivejä, joilla kusettaisivat toisiltaan manit bois. Todella upeeta! Pelurit liitäisivät siellä pilvessä kuin muinaiset jumalat. Salamat vain leimahtelisivat pilvestä toiseen ja kärventäisivät jotain maan pinnallakin. Kaikki kommervenkit pitäisi tietysti tehdä ilman uusia veronmaksajien "takuuksia".


Utopiapilvessä eivät edes pahamaineiset rahoitusinstrumentit ja muut varmuus-,  eikun vakausvälineeet häiritsisi meidän talliaisten elämänmenoa. Velkaporsastelu ei enää söisi ihmisten mielenrauhaa, masislääkkeetkin vanhentuisivat apteekin hyllyille. Pilvestä tänne maan pinnalle jätettäisiin vain normaali talletuspankkitouhu, semmoinen vanhanaikainen malli, mikä palveli tarkasti ihmisiä ja pk-yrityksiä.


Maailmassa on, poliitikkojen armollisella siunauksella, kymmeniä veroparatiiseja kuin muinoin merirosvosaaria. Brittien Caymansaaret on niistä vain yksi esimerkki, mutta sikäli "hauska", että siellä ihmemaassa on enemmän juridisia henkilöitä (pankkeja ja firmoja) kuin luonnollisia henkilöitä (asukkaita eli ihmisiä). Siellä on varsinainen kuohukermaperseiden paratiisi.


Poliitikotkin pilveen


Tarkemmin ajateltuna nykyiset vastuuttomat poliitikkomme puolueineen voisi siirtää myös sinne samaan pilveen pois uusia kustannuksia aiheuttamasta. Heidän tilalleen valitsisimme maakunnittain uudet poliitikot eri alojen asiantuntijoista, mutta ilman tuhoisia puolue- ja eturyhmäkytkyjä. Sellaisista pitäisi valittujen ainakin sanoutua irti, jos niitä oli. 


Pyhimysten valinta on paavin heiniä, mutta täällä maan päällä tarvitsemme vanhan ajan turvallista yhteiskuntajärjestystä. Semmoista meininkiä, missä ei syöty enempää kuin tienattiin. Jos velkaa annettiin ja otettiin, vipille piti löytyä kattavat reaalivakuudet. Jos ei muka ollut ihmisille töitä, silloin rakennettiin infraa, tehtiin uutta ja korjattiin vanhaa. Tuskin maailma on vieläkään valmistunut?


Kasvava vanhusväestökin tuo tässä suorastaan upean haasteen ja paljon työtä. Se on puppua, etteikö siihen muka pystyttäisi. Suomessa on tehty ennen ja osataan edelleenkin tehdä mitä vain tarvitaan, niin tuotteita kuin palvelujakin. Kiinan poikakin teki tytölleen nätin tablet-koneen, ihan itse, kertoi päivän lehti. Se on oikeenlaista kemiaa.


Kaikki uhrit onkin jo kohta kannettu keinottelun epäjumalien alttarille. Yhteiskuntavastuu ja moraali kuuluvat kadotettuihin hyveisiin. Keinottelun kohteena ovat niin lapset kuin vanhuksetkin, kaikki mitä maa päällänsä kantaa. Veronkierto on kunniakasta, parhaat pelimiehet palkitaan ruhtinaallisilla etuuksilla ja faaraomaisilla eläkkeillä, mitkä vain kannustavat yhä uusiin kupruiluihin. Jääköön nimet tässä mainitsematta.


Palkitsevinta on tietysti syödä yhteisestä kuormasta. Kukaan ei muista sitä, miten se entinen jätekuski jouduttiin erottamaan, koska sekin ukkopaha söi kuormasta.


Jos joku odottaa, että euromaiden poliitikot ratkaisevat kohtsiltään euromaiden velkaongelmat, ei kannata pitkästyä. Vaikka uskotaan sitä joulupukkiinkin. Mistään maailmasta ei löydy sellaista kunnollista rahoitusta, millä raskaasti velkaantuneet euromaat selviytyisivät AAA-tasolle. AA-kerhon jäsenyyskin voi olla tiukassa, koska poliitikot eivät aiokaan parantaa tapojaan. Eivätkä pankkiirit.


Kiinalla on mahtava valuuttavaranto, mutta sekin sulaisi euron kriisissä kuin voinappi pannulla. Siksi kiinalaiset käyttävät itse omat rahansa, eivätkä aio ostaa koko maailmaa, eivät heti kerralla.  Kiinalaiset osoittivat lopulta olevansa hyvin pitkämielinen, mutta länsimaalaisia viisaampi kansa. Euromaiden ja EU-maiden yhteinen velka jättää jo jenkkilänkin  giganttisen valtionvelan varjoonsa. 


Muutamat euron kriisimaat ovat oikeasti olleet jo pitkään velkajärjestelyssä. Yhteistuki vakausvälineineen on vain Potemkinin kulissien pystyttämistä mm. Angela-Suuren ja komission visioille. Talouslehtien pylväät osoittavat, että eurovaltioiden velat vain kasvavat, tukipaketit valuvat kuin liri sukanvarteen. Kreikankin velka on vain kasvanut, koko ajan.


Euron ulkopuolella jotkut maat näyttävät vielä pitävän taloutensa kurissa. Mistähän se johtuu? Mitä ne persut taas kyselevätkään hallitukselta? Puretaanko eurokihlat, jotain siihen suuntaan?


Pikkuhitlerien kinkerit


Keinoja kriisin selättämiseksi EU:lla ehkä vielä olisi, mutta niitä pölhöpoliitikot eivät uskalla tai osaa käyttää. EKP on kuulema meidän pankki, mutta sekin vain kerää mm. pienen jäsenmaan Suomen vastuulle uusia vastuita ja kriisi siitä vain pahenee. Mitä sitten tapahtuu, jos euromaat "takuuttavat" seuraavaksi IMF:n lainahanoja? Hurmaava joukkokonklaavi?


Joku päivän blogisteista väläytti jo euron devalvaatiota. Se vasta taitaisi olla valtaherrojen mielestä "mahdoton" ajatus. Demokratian ja kansallisen päätösvallan junttaaminen maan rakoon sen sijaan näyttää olevan EU:n työkalupakissa aina päällimmäisenä. Pakkovaltaa ja piikkilankaa oli mm. vanhassa Saksassa ja entisessä Neukkulassa. Eihän niitä ole eurostoliitossa? Eihän?


Jos kunnollisia keinoja ja konsteja euron pelastamiseksi on, niitä ei käytetä. Poliittinen pösilöhalvaus jatkuu, kunnes pelikenttä pakosti repeää ja rahaliitto hajoaa. Liittovaltiota ei tule. 


Euron jäsenvaltiot jäävät nuolemaan näppejään eurobileiden ja ties minkä euroblondien jälkeen kuin Tappisen Kalle. Sellaiset  oikeat ja viralliset velkajärjestelyt uhkaavat monia. Tuuli käy Argentiinasta ja välillä Islannista päin.


Ootellaanhan tässä maaliskuulle asti, sitten Kataisen hallituksenkin on selätettävä joitain menorakenteita, pahojen persujen pelosta huolimatta, koska vaje vain kasvaa. Taitaa tulla meitille pääsiäispupu tyhjän munakorin kanssa, mutta hallituksen pikku virpojille joudutaan pakosti antamaan suklaata tai turpiin tulee. Köyhille ainakin tulee taas takkiin, se on saletti.


Roskapankki- ja roskapoliitikkopilvi olisi mukava ajatus, vaan siksi se jää. Intrigöörin on suosiolla jätettävä kriisin tai ainakin kansalaisten nujertaminen markkinoille ja ylätuvan ukolle. Mutta en mää näitä kommenteerauksia lopeta!

***

Ei kommentteja: