24.11.2011

Perikato odottaa?

Monet lapset joutuvat tulemaan
nälkäisinä kouluun.
Portugalin yleislakko on vain yksi kiekaisu oopperasta nimeltä Euroopan ja muiden länsimaiden perikato. Se puolestaan on seuraus äärimmäisen taloususkonnon pian 30 vuotta kestäneestä valta-asemasta. 

Taloususkonnon äänekkäimpiä kannattaja on mm. manaileva ministerimme AAA Stubb, jolta mediamokulit voivat toki kysellä lisää tuoreita näkemyksiä. Kataiselta ei kannata nyt kysellä, koska poejalla alkaa olla savolaisittain sanottuna pottu kulukussa. Jutalta ei muutenkaan kannata kysellä, kun "takuutukset" jo saatiin.


Tellussa kerrottiin aamulla, että Portugalissa nälkäiset lapset tulevat innokkaasti kouluun aamupalalle. Liekö siellä lainkaan varsinaista kouluruokailua? Voi olla, ettei ole kohta meilläkään? Jokainen sentti kouluruokaan tai laitosruokaan tuntuu olevan vuosi vuodelta tiukemmassa.


Lapsista me näemme surkean kehityksen. Pitkään jatkuneen työttömyyden ja köyhyyden tai kotien ylivelkaantumisen seurauksena ihmisten eriarvoistuminen alkaa jo taaperoista. Elintaso- ja tavarayhteiskunnan elvistelykisan esileikki alkaa päiväkodissa ja jatkuu koulussa. Tuhansien nuorten kohdalla kisa katkeaa alkuunsa, syrjäytymiseen tai jopa sairastumiseen päälle parikymppisenä.


Taloudellista tasa-arvoa ei tietenkään voi koskaan saavuttaa, mutta kohtuus ja turvallisuus riittäisivät. Suomessa oltiin pitkään melko hyvässä mallissa, missä kaikilla lapsilla oli suunnilleen samanlaiset mahdollisuudet kasvaa ja aikuistua yhteiskunnan jäseniksi. Hyvinvointiyhteiskunnasta puhuminen tympii jo itsekutakin. Lienee parempi puhua vain perusarvoista, pärjäämisestä ja siitä, ettei ketään jätetä. Miten tuo jälkimmäinen ajatus tuntuu niin tutulta? Joku sitä viime vaalien alla toisteli.


Taloususkonnon ja lyhyiden vaalikausienkin typertämien poliitikkojen löperyyden takia velkaralli vietiin useimmissa Euroopan maissa äärimmilleen. Samaan aikaan jatkuva talouskasvu, taloususkonnon sydän, hyytyy. Veri kiertää suonissa yhä huonommin. Vanha ja vanhentuva Eurooppa ei pitkään pärjää entisillä eväillä. Ei ainakaan, kun suuri osa nuorisosta ei enää löydä työtä kotimaasta, eikä mistään muualtakaan. Nykymallilla koko Eurooppa ränsistyy. Eriarvoistuminen maiden ja ihmisten välillä on tapahtunut.

***
Nousevat Aasian ja Etelä-Amerikan rientävät kilvan syömään hedelmiä taloususkonnon hyvän ja pahan tiedon puista. Euroopan teollisuusmaat olivat istuttamassa näitä puita ja kasvu on niin vahvaa, että oksien lehdet pimentävät auringon. Kasvu ei suju ongelmitta missään, osa ihmisistä jää aina jalkoihin, eikä sosiaaliturvaa näytä löytyvän aina edes Euroopassa.


Talouskasvu kestää eri puolilla maailmaa vain aikansa. Terveen kasvupohjan turvaamiseksi olisi paljon tekemistä. Maapallo käy yhä pienemmäksi, kun väkiluku kiipeää seitsemästä miljardista ylöspäin. Arviolta kolmannes porukasta on köyhiä ja nälkäistenkin  määrä hipoo yhtä miljardia. Sieltä ei tule asiakkaita kulutustavaroille, ruoka-avulle on ottajia.


Rumasti sanottuna kaikkein köyhimmät ihmiset eivät nakkaa paskaakaan joistain älypuhelimista, kun sitä ei edes turvonneesta vatsasta sairaana irtoa. Ainoa huolenaihe on oman ja läheisten hengen turvaaminen, ravinnon saanti ja usein myös turva hulluilta pyssymiehiltä. Osa näistä sekopäistä pyssysankareista on valitettavasti länsimaalaisia tai ainakin roistojen  aseet ovat kehittyneiden teollisuusmaiden tuotantoa.


Euroopan mahtimiehet ja se yksi mahtinainen puhuvat päivittäin niin suurista summista, että murto-osalla niistä voitaisiin pysyvästi poistaa pahimmat nälänhädät ja kehitysmaiden sairaudet. Miksi niin ei tehdä? Yhtä hyvin viiksekkäät murhamiehet Hitler ja Stalin olisi aikoinaan voitu jättää viipaloimaan maailmaa keskenään yhdessä Hirohiton julmien miekkamiesten kanssa.


Maailma on paha ja pahenee. Suomi on syrjäinen "saari" Venäjän kupeessa vain maantieteellisesti. Kaikki hyvä ja paha näkyy meillä nopeasti. Intrigöörin mielestä Suomi on jo erittäin vahvasti "kantanut vastuunsa" eurooppalaisesta talouskriisistä ja pankkien ongelmista, mitä tulee rahoitukseen ja velkojen takauksiin. Katainen puhui ainakin vielä eilen asiaa siitä, ettei lisää vastuita toisten töppäilystä voida enää ottaa. Miten lie huomenna?

***
Eurooppaa sörkitään liittovaltioon kuin liukasta onkilieroa pieneen koukkuun. Miten ylivelkaisten maiden, Saksasta lähtien, Euroopan liittovaltio voisi toimia kasvun moottorina, jos kaikki maat ovat yhä syvällä nesteessä? Monen pienemmän heitteikön sijasta tarpoisimme kaikki samassa suossa, Suomi ihan syvimmällä. Pitäisihän siinä toivotussa talouskasvussa olla joitain vetureita, pieniä ja suuria, olipa kasvu sitten tervettä tai ei.


Kreikka ja muut Välimeren maat kyllä selviytyvät ajan kanssa ongelmistaan ilman sitä järjettömyyttä, että joku Suomi ottaa "markkinoilta" lainaa silmät ja suut täyteen, maksaa ja ylitakaa itsensä toisten takia piankin äärimmäisiin vaikeuksiin. Takaukset eivät ole koskaan, eikä missään, mitään muodollisuuksia.


Kreikkalaisten ja portugalilaisten tilanne voi tulla tutuksi meillekin.  Äsken tuli uutinen siitä, että Kiinan luokittaja pudotti Portugali-paran jo roskaluokkaan, johonkin BB -sarjaan. Ei se siellä hampaita naurata.


Italiaan ja Espanjaan meitä ei voida edes verrata, sen verran ollaan eri sarjassa. Kyllä ne etelän isot teollisuusmaat siellä pärjäävät. Siellä on pärjätty jo silloin, kun meillä mulkoiltiin vieraita tulijoita kirves tai keihäs kourassa metsän peitosta. Suomen on selviydyttävä ulos omista  kriiseistään, niissä on meille ihan tarpeeksi tekemistä.


Miten ne yritykset tekevät, kun ongelmia tulee? No, nehän karsivat pois kaikki turhat rönsyt ja tursut keskittyen vain kaikkein tärkeimpään toimintaansa. Meittiä on täällä melkein arktisessa maassa jo yli viisi miljoonaa ja lisää pukkaa. Osa meistä on hättää kärsimässä.


* * *
Lisäys 7.12: Hädästä puheenollen, varautukaamme tähän. Ensi vuonna kersoille pitää kai tunkea koulureppuun rulla vessapaperia ja eväät?


http://www.findance.com/uutiset/17141/wc-paperiin-koulurajoitus-vain-25-metria-lasta-kohden-kuukaudessa


* * *

Ei kommentteja: