13.11.2011

Suomalaiset pohjoisen neekereitä?


Arvojohtajamme Tarja Halosen hätkähteli kuulema yhdessä valtakunnan varsinaisen johtajan Jyrki Kataisen kanssa rasismista. Halonen myös leimaili lehtijutun mukaan perussuomalaisten äänestäjiä rasisteiksi. Siis persuja äänestäneet olisivat rasisteja?

Oli pakko pähkäillä, miksi suuri osa suomalaisista joutuu tällaisen rasismisyytösten kohteiksi.  Äänestin itsekin perussuomalaisia, mutta en pidä äänestämääni kansanedustajaa tai puoluetta rasistisena.

Ai niin, mutta pressaoletetun mielestä minäkin sitten olen ilman muuta röyhkis rassari. Taidankin alkaa käyttäytymään uuden määrityksen mukaisesti: Minusta demarien äänestäjät ovat kuvottavia niljakkeita...

Rotuhygieniaa

Rasismia ei tietenkään pidä hyväksyä. Mutta suuren kansanryhmän ja puolueen leimaamisessa inhottavasti on kyllä historiallisesti jotain ikävän tuttua. Rasismi ei ihan suoraan liity vanhoihin rotuteorioihin, rotuhygienaan ja eugeniikkaan, mutta ennenkin ihmisryhmiä syyteltiin ja leimattiin, hyvinkin arvovaltaisilta tahoilta. 

Vanhassa Suomessakin oltiin kärkkäitä leimaamaan isoja kansanryhmiä ja jopa kokonaisia kansakuntia vaikka miksi. Tällaisen ajattelun seurauksena ajauduttiin piankin muualla Euroopassa historian hirveimpiin tekoihin.

Mutta löysätään jo pipoa: Rodunomainen hygienia on tietysti Suomessa yhä voimissaan, sillä monet meistä ugreista suorittavat hygieniarituaalin eli saunovat harva se päivä ja useimmat ainakin kerran viikossa. 


Rasismi on kamalaa siksikin, koska polveudumme nykyisen tietämyksen mukaan koko hiivatin popula ehkä afrikkalaisista esi-isistämme. Niin muodoin rasismin tyly sormi osoittaa meistä jokaista. Kuka tai mikä se sitten on, joka osoittelee?

Euroopan muinainen valtiasrotu ja Euroopan menestynein eli pitkäikäisin ihmislaji neandertalit (n. 300.000 - 400.000 vuotta), jotka poistuivat maisemista jo kauan sitten. Samoista Afrikasta tulleista homo erectuksista lähtöisin oomme kai kaikki, neandertaliakin ja muita varhaisia ihmisiä meissä taitaa olla himpun verran. Sen tiedämme nyt, mutta ennen oli toisin.

Vielä viime vuosisadan alussa rodulliset tutkimukset ja leimaamiset, tieteilijöiden päätelmät sujuivat sutjakasti. Muutakin rotuhygienaa kuin saunaa ja saippuaa harrastettiin ahkerasti mm. Ruotsissa, eikä Suomessa jääty paljon huonommiksi. Eugeniikkakin oli aikoinaan olevinaan tiedettä.

Kalloja mittaamaan

Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim julkaisi vuonna 2008 Mika Rautasen kirjoittaman artikkelin "Kalloharppi piirtää pääsiassa laajoja kaaria"

Tässä kuvassa natsilaisessa  
kallonmittailussa on 
tiibetiläinen mies.

Seuraavassa on pieniä havaintoja artikkelin pohjalta: Ranskalainen kreivi Joseph Arthur Comte de Gobineau (1816-1882) tuli tunnetuksi rotuteoreetikkona, joka valoi asenteellisen pohjan teesille rodusta historian tärkeimpänä kysymyksenä. Kallojen mittauksilla oli määrittelyissä tärkeä osuus.

Suomalaiset olivat Gobineaulle pohjoisen "neekereitä", tummanruskeaa, vinosilmäistä ja epämuodostunutta väkeä, mahdollisesti antropofageja (ihmissyöjiä).

Suomessa gobinismista kiinnostuttiin kovasti ensin suomenruotsalaispiireissä. Virallista tutkimustaustaa saatiin lahden takaa mm. Upsalan rotuhygienian laitokselta. Ruotsalaiset rotuhygieenikot olivat osin myös natsien houruteorioiden oppi-isiä.

Esitettiin julki mm. germaanisten ruotsalaisten olevan oivia johtajia alempiarvoisille suomalaisille, jotka olivat alttiita kollektiivisuuteen ja joukkosuggestioon. Suomalaiset (ugrit) tietysti huolestuivat moisista tuloksista, kuten myös suomalaisiin liitetyistä mongoliväitteistä.

Aikoinaan mittailtiin ahkerasti suomalaisten kalloja ja jossain tutkimuksessa meidän ugrien kallot määriteltiin lyhyiksi, ylhäältä katsotuna kiilamaisesta munamaisiksi. (Tässä valossa ei pidä ihmetellä, että lapset pitivät siitä munamiehestä.)

Paksukalloista porukkaa

Kallojen, etenkin elävien kallojen, mittaus oli tieteellisen tarkkaa puuhaa. Lainaus em. kirjoituksesta: "Kallot mitattiin leveys- ja pituussuunnassa. Pituus saatiin ottamalla harpin kärkien väliin glabellan alue frontaalipuolella ja prominentein uloke takaraivossa, ns. niskakyhmy. Leveys mitattiin ohimoista tai kyhmyisyyden pakosta enemmän kartiolisäkkeiden kohdalta. Lukema luettiin millimetrin tarkkuudella osoitinkehältä.

Mittaustapahtuma suoritettiin iltapäivällä, jolloin kallon koko on vakio ja gravitaation vaikutus voitiin hallita. Mittaustilanteen jännittävyyden aiheuttamaa kallonsisäistä painetta kontrolloitiin normitetulla annoksella etanolipohjaista vasodilataattoria. Erityisen suuripäisiä varten oli varauduttu järjestämällä mahdollisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin."

Kallomittausten perusteella tehtiin tietysti loistavia tieteellisiä havaintoja ja päätelmiä, joiden mukaan karjalaiset ja hämäläiset polveutuvat erilaisista alkuroduista ja savolaiset ovat sekarotuisia. Hämäläiset olisivat "tosisuomalaisia", mutta entäpä nuo karjalaiset?

Karjalaisten eräs kallonmittaustieteilijä oletti polveutuvan Arabian beduiineista. Perusteluna tutkija käytti matkailijain kuvauksia arabialaisista, jotka soveltuvat niin hyvin karjalaisiin, ettei yhtäläisyyttä pidä kummastella. Saamelaiset kuuluivat jonkin väitöskirjankin mukaan kallonsa perusteella alempiin rotuihin, johonkin ainujen ja kongoneekereiden väliin. 

Noiden taannoisten tutkimusten mukaan suomalaiset ovat paksukalloisia ja kuuluvat selvästi tyypiltään lyhytkalloisiin (brakykefalisiin), etenkin savolaiset, karjalaiset ja pohjalaiset. Pitkäkalloisia tai -päisiä (dolikokefaalisia) löytyy enemmän mm. varsinaissuomalaisista, eteläpohjalaisista ja hämäläisistä, sekä uusimaalaisista. (Pitkäkalloisuutta pidettiin ihmiselle parempana ominaisuutena.)

Suomalaiset rotututkimukset valmistuivat pääosin vuonna 1936. Silloin oli kuulema 7 778 antropologisessa iässä olevaa henkilöä mitattu ja tuloksia analysoitu. Nykyajan tasa-arvokeskustelun kannalta tärkeänä tuloksena voitaneen pitää sitä, että mittaustuloksia tarkasteltaessa huomattiin miesten ja naisten kallojen olevan kutakuinkin yhtä leveitä ja sukupuolierojen syntyvän pituudesta. (Vain pituudesta??)

Mitä me näistä lähihistorian rotuopeista opimme? Sen, ettei toisia tai jotenkin toisenlaisia ihmisiä saa syrjiä, leimata, eikä halventaa. Ihmisryhmiin kohdistettuina tällaiset syytökset ovat kaikuja synkästä menneisyydestä. Sekin ehkä kannattaisi muistaa, että kaikki suomalaiset ja suomensukuiset ovat pieniä parvia kansojen meressä.


Lisäyksiä:

Ruotsin totuuskomissio tutkii suomalaisten kohtelua.

Karoliininen instituutti ei palauta haudoista varastettuja suomalaisten kalloja.

Ruotsin synkkä rotuoppi.

Vasemmistonkin kaapeissa kolisee.

Onko näin, rakas Watson? 

Roduista ja älykkyydestä, Wikipedia.

Toinen wiki-linkki ihmisroduista.


***

Ei kommentteja: