30.11.2011

Tarjous, mistä emme voi kieltäytyä?

Kävi eurolle miten vain, mutta Suomen talouden voivat romauttaa pelkät kasvavat lainojen korot. Olemme luottoluokittajien armoilla. Italian tasoisia ryöstökorkoja emme kestäisi, ei kyllä kestä Italia, eikä mikään muukaan valtio. 


Oma lukunsa olisi, jos ja kun Suomenkin hövelisti antamat hirmutakaukset lankeaisivat maksuun? Auttaisiko siinä edes paluu juurille ankarine säästökuureineen? Seuraava suuri suomalainen raamisopimus voisi leikata jokaisen tulotasotasoa alaspäin ja rutkasti. Impivaara olisi totta.


Intrigöörikin on vatuloinut tämän eurokriisin kanssa jo pitkään. On pitänyt moneen kertaan arvuutella, mennäänkö tässä liittovaltioon vai hajoaako koko mahtipontinen rahaliitto, jonka sääntöjä ei kukaan noudata.


Nyt kun kai lähestymme euron kohtalon hetkiä, kuvio alkaa hiljalleen seljetä. Ennustan, että Angela-Suuri pikku apulaisineen (komissio ja virkamiehistön 20.000- 30.000 pientä hyypiötä) antaa euromaille jouluksi tai uuden vuoden aluksi kaksi vaihtoehtoa. Siis niille euromaille, joille ei jo anneta ymmärtää jotain muuta:


Tarjous, mistä ei voi kieltäytyä:


1) Pikainen suostumus Angela-Suuren saneluun liittovaltiosta, mikä tehdään nopeasti hallitusten välisillä sopimuksilla. Silloin EKP saa luvan toimia oikeana keskuspankkina ja ottaa koko velkataakan hoitamisen kontolleen.

2) Muuten edessä on väistämättä useimpien Euroopan valtioiden romahdus pysyvään velkaloukkuun. Pelastukoon siitä kuka voi?


Tämä on tiukka yksinkertaistus. Veivejä ja huisketta huipputärkeine kokouksineen tietysti riittää. Apurina heiluu myös IMF. Jäsenvaltioissa tietysti rutistaan ja kovasti. Ainahan se kirskuu, kun kivirekeä kiskotaan hiekkatiellä.


Ensi vuonna me marssimme liitovaltioon Saksan määräämässä tahdissa tai laskemme markkoja ja plootuja. Näin on näreet. Die fahne hoch!


* * *

(2.12.) Edelliset ennustelut ovat oikean suuntaisia, ainakin tähän asti. Viikon päästä 9. joulukuuta nerokkaiden poliittisten johtajiemme uudesta euroveivistä  tiedetään enemmän. Loput voi lukea tulevina vuosina intrigöörin muistelmista "Zimbabwen tai Finbabwen tiellä".





* * *

Ei kommentteja: