17.4.2012

Älä keikuta venettä!

Suomessa istuu tanakasti Brysselin velkaunionin & kansainvälisen suurpääoman poliittisesti ohjailema kuuden puolueen nukkehallitus. Kataisen hallituksen valtakausi sinetöi ainakin sen 2000-luvun kehityksen, että terve kansallinen politiikka pihisee viimeisillään. Suomi ei koskaan keikuta unionin laivaa, koska aluksen kaatuminen olisi käytännössä sama kuin vallankeikaus. 


Raskaasti velkaantunut kansa ei sekään keikuttele paattia, eikä tietenkään aina vain rikastuva eliitti. Kaikki toivovat vissisti, että euro pysyy ja voi hyvin, asuntojen arvo säilyy, eikä mikään elintasokilvassa muutu. Sehän on hyvin inhimillistä. Kuka nyt haluaisi puutetta ja kurjuutta enempää, mitä nykyinen "markkinatalous" tuo laskukausina luonnostaan.


Persujen ja monien muiden lisääntyvät puheet Euroopan tuhoisasta yhteisvelasta kuitataan yhä edelleen pökeröpopulismina. Ei edes Kreikan kriisin hoitamista EU:n tasolla saisi arvostella. Siis pää puskaan, ei kypärään! 

Lisäys 18.4: Tulossa olevasta EVM-pankkijärjestelystä on annettu julki väärää tietoa, minkä mukaan Suomen eduskunta voisi aina päättää uusien kriisipakettien lisärahoituksesta. Tämä on puppua, sillä aina näin ei ole. Joten laitanpa taas kerran linkin  Jan Hurrin juttuun:

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/04/18/tama-kolmikko-paattaa-onko-euroalue-vaarassa/201227517/170

* * *
Timo Isosaaren ajatuksia US-Puheenvuoroissa:

http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/103409-kataisen-hallitus-kenen-bulvaani

* * *
Oppositio näyttää viimein kykenevän tekemään yhteisen välikysymyksen, mikä ei tietysti taaskaan johda mihinkään. Itse asiassa tai isojen ihmisten oikeasti kepuhan olisi liki täysin nykyhallituksen linjoilla, mutta oppositiosta on pakko edes vähäsen räksyttää.

Viime vaalien joukkopakoa kepusta ei paljoa paranna edes nukkehallituksen vänkäämä kuntauudistus, joka on sekin vanhojen 90-luvun EU-suunnitelmien perua. Tuon vision mukaan Suomessa pitäisi olla noin 70 hallintoaluetta ja siinä se on tämän nykyisenkin uudistuksen lähtökohta ja suunta.

Kepulaiseen kansanperinteeseen kuuluu myös niin ankara sisäinen änkyröinti, että tuvan katto-orret tutisevat, mutta mekkala pidetään yleensä aina sisäpiirissä. Kepun vanhaa puolueapparaattia ei pidä väheksyä, se on väkivahva. Puolueella on nyt täysi tekeminen puheenhoitajan valinnassa.

Ennustan, ettei kepun uusi vetäjä ole Väyrynen, eikä Pekkarinen. Puolue vaihtaa johtajansa nuorempaan kaartiin. Samalla on oiva tilaisuus paikata se edellinen vikatikki, kun tikki lähtee itse.


Kepun taannoin vahva mies Risto Volanen kirjoitteli mennä päivänä blogissaan, että persut ovat kuin Jukolan veljekset Impivaarassa, isolla kivellä härkiä paossa ja kovalla äänellä huutamassa. Volanen kirjoittaa puheenvuoronsa aluksi asiaa, mutta jos jaksaa lukea loppuun, teksti muuttuu. Se on silti taitavaa - kauniisti ja huolellisesti väsättyä poliittista kälätystä, missä ei sanota mitään. Se on politiikan ammattilaisen puhetta, hyvältä se kuulostaa, mutta mitään siitä ei mieleen jää.


Jos joku haluaa oppia sivistynyttä nettikirjoittelua ja -keskustelua, kannattaa tutustua Volasen ja muiden vastaavien kirjoittajien äärineutraaleihin tuotoksiin. Niitähän blogeissakin riittää.

* * *
Vihakirjoitusten metsästäjillä aina töitä riittää. Vai tuleeko ehkä kadonneiden vihakirjoitusten metsästäjien aika? Joskus kai vielä parhaat tai pahimmat vihakirjoitukset säilötään johonkin kansanrunousarkistoon tai rikosmuseoon. Ei sillä, että ne vakavissaan kirjoitetut vihastelut olisivat mitenkään hauskoja luettavia.


Netin vihapäästöjen suitsimiseksi lienee tulossa taas niin läpeensä pyöreää ja liukasta asiaa koskevaa lakivääntöä, että rajanvedosta tulee tulkinnallista. Ts. tuomarit voivat arvioida asioita aika väljästi. En sano, että poliittisen ohjeistuksen mukaisesti, koska se olisi tuhmasti sanottu. Semmoisesta tuomioistuinten toimintaan vaikuttamisesta korkealta tasolta meillä ei ole esimerkkejä, eikä ainakaan Suomen suuren laman ajoilta, ehei!

Kahlailin vähän läpi sitä valtakunnansyyttäjän viraston teelmää laiksi. Tuohon luonnokseen on kansalaistenkin kuulema lupa ottaa kantaa 23.4. mennessä, nettipoliisin kautta. On sitten ihan eri asia, miten kannanottoihin suhtaudutaan, mutta voidaan edes väittää, että kyllä kansalaisia on hyvissä ajoin kuultu.


Moni blogeissa näkyykin ottaneen kantaa lakiluonnokseen, joten en ala sen kanssa enemmän ähräämään. Se vain ihmetytti vähäsen, miksi jokin pahanenteiseltä kuulostava valtakunnansyyttäjän virasto on laatimassa uutta sensuurilakia? Eikö muilla tässä maassa ollut netin viharikoksista tai -kirjoituksista asiantuntemusta? Ei kai?


Lakien säätäminen eli lainsäädäntövalta on Suomessa eduskunnalla. Ainakin lakien säädäntä olisi edelleen pidettävä irti tuomiovallasta tai jostain oudosta syyttäjien vallasta. Uusia lakeja laatii eduskunnan hyväksyttäväksi yleensä se ministeriö, minkä toimialaan ko. lainsäädäntä kuuluu. Lain takana on yleensä hallituksen esitys tai ns. kansanedustajan lakialoite, joista jälkimmäinen ei usein johda mihinkään. 


Viime kuun alusta lähtien on lakiehdotus mahdollista tuoda eduskunnan käsittelyyn kansalaisaloitteella, jolle on kerätty 50 000 tukijaa. Varmaan tämmöisenkin aloitteen tulemme vielä näkemään. Maahanmuuttajatkin voisivat sellaisia laatia, tukijoita aina löytyisi kantasuomalaisista.

* * *
Tuli siitä uudesta viharikoslaista sentään mieleen pieniä hassuja aatoksia. Järkiparka kun harhailee nykyisin asiasta toiseen ja varsinkin asian viereen.

Ennen vanhaan yhteiskunnan laitapuoliskon kulkijat tapasivat syyskylmien tullen tehdä "kilikalikeikan", minkä turvin pääsi helposti talveksi linnan lämpimiin, oikeaan sänkyyn ja syömään. Kevääksi siinä ehti hyvin kuntoutua ja pääsi potrana poikana vapauteen rantaelämästä nauttimaan, ns. rantakuntoon. Nykyisin kyllä näyttää siltä, että vapaalle päässeet venkulat ehtivät vääntää keikan poikineen ennen kuin joutuvat takaisin tiilenpäitä laskemaan. Edes lusimaan pääsy ei enää onnistu helposti, kuten vanhassa Suomessa. Muusta hoitoon pääsystä ei paljon kannata puhuakaan.


Mutta toimisiko vihakirjoituksen päräyttäminen netissä nykyajan kilikalikeikkana, jos vaikka sitten kunnolla vanhaksi ja huonoksi tultua (ne) meinaisivat kuskata meikän johonkin kunnalliseen Trabant -malliseen hoitolaitokseen? Jostain törkeästä vihakirjoituksesta siihen liittyvine kiihotuksineen voisi näemmä saada jopa neljä vuotta linnaa. Hmmm.


Ainahan linnassa olisi sairastelevalla vanhuksella paljon paremmat oltavat kuin jossain köyhän kunnan sekundasäilytysyksikössä! Näin on, mutta kaikkea katalasta suunnitelmastani en aio "asettaa tässä yleisön saataville".


Suomalaisia on noin viisi ja puoli miljoonaa eli saman verran populaa kuin keskisuuressa metropolissa maailmalla. Uusia lakeja, kieltoja ja rajoituksia pukkaa kuin siipimuurahaisia sisälle joskus syksyisin. Olemme yhä tarkemmassa kontrollissa ja nähtävästi isoveli aikoo vahtia meittii vielä paljon tarkemminkin. Arkijärjen tai vanhan ajan "lautamiesjärjen" käyttö eri asioissa ei sitten riitä mihinkään.

Varmaan uusia lakeja joskus tarvittaisiin, mm. erilaisen rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa? 


Netin valvonta ei vain näytä toimivan kunnolla edes Kiinassa tai Venäjällä. Pohjois-Koreassa kaikki kyllä toimii valtaeliitin kannalta loistavasti, netistä ei ole harmia. Kansalaiset vain kolistelevat ruokaa jonotellessaan kiltisti kylkiluita vastakkain ja itkevät vain käskettäessä. Veljeskansa rajan takana Etelä-Koreassa tikahtuu ahkeraan elintasokilpaansa kasvutaloudessa. Tasan eivät mene onnen pipanat tässä maailmassa.


* * *

Ei kommentteja: