24.9.2012

Hihhulointia

Hän saattaisi sanoa, että
Jeesus ei laiskoja elätä?
EU:n pikku mallimaassa Suomessa on arvosteltu pitkään kreikkalaisia ja muita öljypuiden varjossa viiniä patongin kera ryystäviä kansoja etelän veteliksi ja ties vaikka miksi. Löytyy helposti syitäkin, joista arvostella. Toisia on toki mukavampi moitiskella kuin syventyä inhaan itsekritiikkiin. Masentuisihan siitä, jos itsessäkin olisi jotain vikaa.

Pohjolassakin tutussa aavikkouskontojen tarustossa kerrotaan miehestä, joka oli huolissaan tikusta lähimmäisen silmäkulmassa, vaikka hänellä törrötti orsi omassa otsikossa. Pannu kattilaa soimaa, mutta musta kylki on molemmilla, jne. 


Kreikkalaisuuksia löytyy Suomestakin, vaikka niitä ei talikolla esille kaivaisikaan. Leväperäistä yhteiskuntaa rahastetaan armotta kuin maailmanloppua vasten, esimerkiksi it-projekteilla.


Välimeren maissa voitaisiin hyvin arvostella suomalaisia jäykiksi jäppäniskoiksi, joilta ei löydy joustoa enempää kuin rautakangelta. Kanki kyllä taipuu voimalla, vaan ei se itsestään oikene. On syytäkin arvostella suomalaisia siitä, että täällä roikutaan rystyset valkoisina ja hampaat irvessä erilaisissa saavutetuissa eduissa ja tyhmissä käytännöissä, vaikka maailma juoksee alta pois.


***

Kun pienyrittäjien puhemies uskalsi julkisesti esittää jotain semmoista, että pienyritysten duunarien nykyisten lakien mukainen työsuhdeturva pitäisi poistaa, vesilasissa alkoi läikkyä. Vasemmistopuolueista  leimattiin kiireesti moiset, nyt kai brittiläislähtöiset aatokset jopa oikeistohihhuloinniksi.

Pienyrittäjien etumies kertoi, ettei yrittäjille enää maistu ammattiliittojen pakkopulla. Käytännössä yritykset eivät uskalla erilaisten rahallisten rangaistusten takia työllistää ketään, eivät edes niitä surullisen kuuluisia kouluputkista pudonneita nuoria. Pienyrittäjien mielestä työllistämisen voisi suhteuttaa vuokratyövoiman käyttöön ja muihin  nykymallisiin pätkätyösuhteisiin.Etelän vetelä siestalla.
Tässä kohti intrigöörin tekisi mieli kysyä, onko ehkä vuokratyövoimakin pienyrittäjille liian kallista? Silloin saattaa olla viisainta unohtaa se työllistäminen? 

Vasemmistolta voisi tiedustella, onko pienyritysten pyörittäminen heidän mielestään oikeistohihhulointia?


Nyt kun tässäkin asiassa on heti kertaalleen paukuteltu puupäitä vastakkain, kannattaisi kaivella korvat puhtaiksi trasselilla ja kuunnella tarkasti, mitä toisella osapuolella on sanottavaa. Siellä asennepoteroissa voisi myös pesaista rähmät pois silmistä ja katsella asioita toisestakin näkövinkkelistä. Asioilla kun tahtoo olla vähintäin kaksi puolta. Totuus on tuolla ulkona tai siellä on edes kohtuullinen kompromissi.


Suomessa on on jo pitkään vallinnut suurtyöttömyys, mikä uusimman taantuman myötä pahenee myös hurjien joukkoirtisanomisten takia. Jokainen säällinen työpaikka on tarpeen niin nuorille kuin vanhemmillekin.


***


Jos ja kun lainsäädännöstä voitaisiin poistaa pahimpia työllistämisen esteitä, miksi niin ei tehtäisi, eikä kaiveltaisi yhä syvempiä poteroita? Liian tiukka edunvalvonta johtaa siihen, ettei pian ole enää etuja valvottaviksi, eikä jähmeillä ay-liitoilla ole maksavia jäseniä.


Eniten uusia työpaikkoja voi saada pienistä ja sitä vähän suuremmista yrityksistä. Uusia Nokioita meille ei kukaan perusta kerralla, eikä ehkä koskaan. Paperikoneidenkin jyske valitettavasti vain hiljenee. Ehkä onkin parempi, etteivät yritykset kasva liian suuriksi kaatumaan, kuten pankit?


Rehti yrittäjä ei intrigöörin mielestä ole mikään hihhuli, vaan pystyy hyvin näkemään asiat myös työntekijän kannalta. On eri asia, jos hihhuloidaan siihen malliin, että yrityksen koko toiminta perustuu valtion maksamien työharjoittelijoiden tai määräaikaisten tukityöllistettyjen käyttöön, sillä sellainen ei ole tervettä yrittämistä. Oikeaa työntekoa se ei ole myöskään työntekijälle, tavoitteena kun kaikilla olisi elättää työllä itsensä ja perheensä.


Veroja säännöllisesti kiertävät ja kassan rahoja kuminauharullalla housuntaskussaan pitävät yrittäjät ovat tietysti oma lukunsa. Pitäisiköhän työnantajillakin olla jokin luottamusluokitus, kun työntekijöiltä vaaditaan ties mitä koulutusta ja valmiuksia? Tulee mieleen ainakin netin WOT-luokitus, vihreää, kaltaista ja punaista.


***


Pohjolan patalaiska päikkärillä.
Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen nykyiseen malliin on poliittinen valinta, eikä se ole minkäänlainen ratkaisu mihinkään työvoimaongelmiin. Se ei paljon lämmitä, josko tulevat sukupolvet olisivat sitten aikanaan vaikka miten ahkeria puurtajia. 

Jos ja kun Suomessa tarvitaan työvoimaa ulkomailta, sitä saadaan varmuudella ja luontaisesti lähimaista. Jos täällä on tarjota työtä, järkeviä palkkoja ja vuokra-asuntoja, töihin tulijoita aina riittää, eivätkä kulttuurierot paljoa haittaa, eivät eurooppalaisten kesken.


Intrigöörin mielestä ensiksi pitäisi työllistää suomalaiset työttömät taustoista riippumatta, eikä leimata pitkäaikaistyöttömiä menetetyksi sukupolveksi. Ihminen on menetetty vasta sitten, kun henki lakkaa tuhisemasta. Koulutusputkesta pudonnut nuori ihminen ei ainakaan ole mikään syrjääni. Kyllä jokainen terve ihminen oppii ja osaa, kun vain motivaatiota löytyy. Mutta jos kaikki oikeat työt onkin Suomessa jo tehty, mitä tässä sitten enää meuhkaamaan?


Eikä ole niin kauan siitä, kun moniin töihin vain mentiin. Joku vanhempi duunari opasti sitä myöten kuin oli tarvetta. Saman tien laitettiin esim. suti, vasara, harava tai harja heilumaan. Lapset ja vanhukset osattiin hoitaa ihan mallikkaasti ilman pitkiä koulutuksia. Vanhanaikaisen käytännön työharjoittelun kautta opittiin hyvin vaativiakin suoritusportaan työtehtäviä, teollisuudessa ja palveluissa, tultiin oikeiksi moniosaajiksi. Pitkät koulutukset olivat lähinnä herrojen kalliita kotkotuksia.


Monissa tehtävissä tarvitaan myös apulaisia ja harjoittelijoita, jotka voivat ajastaan päästä työputkessa  eteenpäin. Koulutus ei saisi olla itsetarkoitus tai elämänura. Mitäpä teet tutkinnollasi, jos ei ole töitä, eikä niitä löydy monenkaan yhteiskunnan hyysäämän opintosuorituksen jälkeen? 


Edes se viime vuosina paljon mainostettu lähihoitajan tutkinto ei takaa työpaikkaa, koska kunnat pihtaavat mm. vanhusten maksusitoumuksista. Vanhuksia makuutetaan, missä vain halvimmalla voidaan. Samalla osaavia hoitajia haihtuu muihin töihin tai katoaa kortistoon.


***

Intrigöörin mielestä suuri este työllistymisen tiellä ovat valtion ja kuntien jäykät turvaverkot. Jos pieni työnantaja ei uskalla työllistää, mikä on aivan totta, työtön työnhakija ei uskalla olla vastaan pätkätöitä tai lähteä heikoilla meriiteillä vuokrausfirman listoille. Tämä johtaa siihen, että pikkuyrittäjä tuskittelee pajassaan ja työtön kotonaan. Työn tarve ja tarjonta eivät pääse kohtaamaan.

Sekä yrittäjän että työttömän pelkona ovat yhteiskunnan langettamat kovat sanktiot. Politiikot ja monet muut ovat höpöttäneet tuloloukkujen poistamisesta pian parikymmentä vuotta. Siellä ne samanlaiset loukut ovat aina vain vastassa, ne istuvat ihan rauhassa kuin pirut orsilla ja irvistävät.


Päättäjien on varmaan paljon hienompaa linjata suuria elinkeinopoliittisia ja yhteiskuntaa syvästi muuttavia ratkaisuja kuin perehtyä joihinkin tylsiin tavisten ruohonjuuritason ongelmiin. Yhteiskunnan perustan pitäisi silti olla tukevalla pohjalla, muuten korskeat norsunluutornit horjuvat ja romahtavat. 


Käytännössä kaikki omillaan asuvat ja pitkään työttömänä olleet saavat asumistukea ja usein lisäksi toimeentulotukeakin. Jos pätkätyön vastaanotosta rangaistaan siten, että kaikki tuet katkeavat heti, kämppä on vaarassa mennä alta, eikä ole varaa pistää lapsillekaan pötyä pöytään, ei se ole oikein. Ensimmäistä palkkaa uudesta työstä saa odotella joskus pitkäänkin, kuukausikaan ei aina riitä, vaikka työ olisikin olevinaan pysyvämpää sorttia. Ei silloin tee mieli harrastaa edes niitä ihan tavallisia asioita, eikä usein pullia paistella.


Pätkä- ja keikkatyöt ovat ihmispololle usein ainoa mahdollisuus päästä vähitellen kiinni pitkäaikaisiin töihin. Miksi lainsäätäjä ei soisi työttömille, köyhille ja syrjäytyneille kansalaiselle mahdollisuutta nostaa itseään suosta edes ajoittaisia töitä tekemällä? Keinot ja konstit ovat varmasti löydettävissä.


Kansalaispalkasta on nyt turha jäpättää, sitä ei ole, eikä sitä tule. Kannattaa järkevöittää ja joustavoittaa ensin nykyinen perusturva inhimillisesti järkevälle ja tasa-arvoiselle tasolle. Sillä tavoin luodaan perustaa tulevalle talouskasvulle.


Kaikki hihhulit yhtykäämme - paremminvoinnin puolesta!* * *

Ei kommentteja: