11.9.2012

Ilmastonmuutos tuo tauteja

Dosentti Taavi
Emähöynä-Vähäviti.
"Tervetuloa tähän Ilmastonmuutoksen tuhontorjuntalaitoksen propaganda- ja agitaatio-osaston järjestämään tiedotustilaisuuteen, minkä teemana ovat tällä kertaa länsimaisten ihmisten yksin ja ihan tahallaan aiheuttaman ilmaston lämpenemisen takia myös tänne Pohjois-Eurooppaan leviävät trooppiset taudit.

Nimeni on muuten dosentti Tarmo Emähöynä-Vähäviti, kirjoittakaa kiltit multimediaihmiset se nimi oikein. Muuten on syytä pitäytyä jaetun materiaalin sisällössä sitä repostelematta. Jos virallisesta valistuksesta yhtään lipsutaan, niin kutsuja teille valikoidun elitistimedian edustajille lakkaa pukkaamasta!


Ilmaston lämpenemisen vuoksi lisääntyvien vaarallisten trooppisten tautien kantajia ovat ennen kaikkea lukemattomat erilaiset hyönteiset, mutta myös ihmiset. Ihmisten osuutta tautien levittämisessä emme kuitenkaan käsittele kielteisten mielikuvien välttämiseksi. Etelästä, lounaasta ja kaakosta tänne suuntautuva massiivinen muuttoliike on osa ilmastonmuutoksen aiheuttamaa luonnollista kehityskulkua.


***

Tiedämmehän, että jotkut peritaantumukselliset piirit maassamme väittävät, että jokamiehen oikeudet olisivat tarkoitettuja vain suomalaisille, kuten myös jotkin terveys- ja sosiaalipalvelut. Tiedostamme hyvin, ettei asia näin ole, vaan se, mikä on meidän suomalaisten, kuuluu samalla jo ihmisoikeuksien takia koko maailmalle.  Pottunokat saavat opetella olemaan sen verran vieraskoreita, että heille kuuluu vain vähän, mutta tarkasti valikoituja ihmisoikeuksia.

Suvaitsevien ja yhteisöllisten ihmisten kasvava maahanmuutto onkin ilmastonmuutoksen ainoa myönteinen vaikutus meille täällä kaukana ja ennen niin kylmässä Pohjolassa. Vain jakaessamme kaiken kaikille rikastumme itse siinä samalla.


Mutta takaisin päivän teemaan eli nyt puhumme hyönteisistä, jotka levittävät tänne lämpenevään Pohjolaan yhä uusia trooppisiakin tauteja. Emme käsittele enemmälti sukupuolitauteja, koska ne ovat meille globaalin yhteisöllisyyden oikein sisäistäneille jo muutenkin tuttuja. 


Koska ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos tuo Suomeenkin väistämättä raekuurojen tapaan täällä ennestään tuntemattomia hyönteisiä, tuolla sivupöydällä on tiedotteiden ohessa myös  maistiaisia erilaisista hyönteisistä, joista tulevaisuudessa valmistetaan suurin osa ihmisravinnosta. Kovakuoriaiset maistuvat omenalta, ampiaiset pinjalta  ja madot ovat makunystyröille kuin paistettua pekonia. Voitte niitä vapaasti rouskutella.


Miksi hyönteiset ovat tulevaisuudessa ihmisten tärkein ravinnon lähde? No siksi, että hyönteisiä on älyttömän paljon, eivätkä ne juuri syömällä vähene. Lajejakin löytyy melkein miljoona. Ilmastonmuutoksen hyötyihin Pohjolassa on uusien asukkaiden lisäksi laskettava rikastuva ruokavaliomme. Hyönteisiä tarvitaan ruokaympyrään proteiininlähteeksi siksikin, että perinteiset lihaelikot, erityisesti lehmät ja siat tusauttelevat  koko ajan ilmastoa tuhoavia metaanipäästöjä ja mässäävät mielettömästi meille muuten tarpeellisia kasvikunnan tuotteita. 


***

Lihansyönti on toivottavasti  Suomessa jo lähivuosina kokonaan kielletty. Me oikein tiedostavissa piireissä ja medioissa teemme varmasti kaikkemme tähän tavoitteeseen pääsemiseksi. Välivaiheessa kaikki lihatuotteet siirretään kaupoissa kuluttajilta piiloon numeroituihin kaappeihin, joista he saavat nappia painamalla ostaa rajatun määrän hyvin hinnoiteltua lihaa, ei minkään laadun, vaan painon ja rasvaprosentin perusteella. Siitä on jo säätytalolla hiljaisesti sovittu.

Lihaa tai mitään lihaa sisältäviä tuotteita ei saisi olla kaupoissa ihmisten näkyvillä, etteivät ne aiheuttaisi kiusallista kuolan eritystä suupielistä, vatsan kouristelua tai muita hankalia primitiivireaktioita. Erityisesti raaka liha näkyvillä on omiaan herättämään tällaisia ehkä pienestä neanderdalilaisesta perimästämme johtuvia himoja.

Muistattehan aina, te rakkaat viherpuudelimedian kellokkaat, että ihmisten animaalinen lihanhimo on pahimpia vastustajiamme länsimaisen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suomessa joudutaan vielä rauhoittamaan lihanhimojen takia kaikki villieläimet ja keräämään metsästyksen harrastajilta pyssyt pois, jotta salametsästys hankaloituu. Sallittua metsästystä ei pian enää ole. Onkimalla kalastaminen saatetaan paikoitellen suvaita, mutta ilman matoa.


Jokaiselle meistä mielipiteiden oikeiksi muovaajista keskeinen asia on yhä uusien uhkakuvien muodostaminen medioissa päivittäin. Ilmastonmuutoksen tuhoja on tuotava esiin aina, joka paikassa ja hellittämättä. Sillä ei ole mitään väliä, onko niitä tuhoja missään olemassa, kunhan niitä vain uskotaan olevan tulossa. Kyllä uusia uskottavia tutkimustuloksia  aina juttujen tueksi väsätään, ei vaan julkaistaan maailmalla."


***

Kysyttävää? Mitä? Vihreän Hamppuköyden informaatikko Virkku Pavunvarsi, aiotteko todella kysyä itse jotain? No, kysykääpä sitten!"

"Mitähän tauteja nämä ilmaston lämpenemisen mukana Suomeen tulevat hyönteiset erityisesti levittävät?"


"Ai mitäkö tauteja? Helpompi olisi vastata, että mitä tauteja ei uhkakuviin kuulu. Tästä on virallisessa materiaalissa tiedote erikseen, mutta luettelen tässä taudeista joitakin, sellaisia, mitkä saattavat olla tärkeitä uusia uhkakuvia mediassa muodostettaessa. Tärkeimmät meillä Pohjolassa uudet taudit tulevat olemaan dengue, chikungunya, hantavirukset, pilkkukuumeet, loismadot, länsiniilin tauti, rift-valley, leptospiroosi, melioidoosi, sekä tietenkin monenlaiset myrkylliset puremat ja pistot.


Borrelioosi onkin kaikille jo tuttu, sen muunnoksista mainittakoon toisintokuume, relapsing fever. Muita uhkaavia tauteja voivat olla riketsioosit ja anaplasma -infektiot, Krimin-Kongon verenvuotokuumetta unohtamatta. Chagasin taudin ja pilkkukuumeen voi saada helposti luteiden puremista. 

Hietakärpäsen pisto saattaa aiheuttaa leishmaniaasia vai mitä se nyt oli, hietakärpäskuumetta. Mäkärän pistosta voi tulevaisuudessa seurata onkosersiaasia eli jokisokeus. Tsetsekärpäsen pisto tuo tunnetusti unitautia. Välimeren alueella hietakärpästen levittämä viruksesta seuraa ehkä ihottuma-kuumetauti tai aivokalvotulehdus. Jos soita vielä ojitetaan, ojavesistä voi tarttua bilhartsia.


Lisäksi saamme odottaa hivin, ruton, sekä ebola- ja marburg-virusten leviämistä pohjoisemmaksi.  Ai niin, ehkä vielä voimme varautua Japanin aivotulehdukseen, tulossa voi olla filariaasista eli rihmamatotautia ja tularemiaa eli jänisruttoa, sekä tottakai Sindbis-viruksen aiheuttamaa ihottuma-artriittia. Vaikeita ihottumia voivat aiheuttaa kaikenlaiset alkueläimet, loismadot ja niveljalkaiset. Lisää uhkakuvia löytyy infon materiaalista.


***

Dosentti Emähöynä-Vähäviti aivastaa, niistää, pureskelee huolellisesti paahdetun madon, maistaa grillattua torakkaa ja jatkaa: "Hyönteisiä on melkein miljoona tunnettua lajia ja ne kaikki. Toistan, ne kaikki voivat olla vaarallisia taudin levittäjiä. Sukupuolitauditkin kannattaa kyllä jutuissa mainita, vaikka emme tällä kertaa niitä erityisesti käsittele."

"Hei niin. Olipa unohtua tuo melko tuore tutkimus, mikä kaikkien kannattaa sisäistää. Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa enemmän Suomessa kuin missään muualla maailmassa. Muistattehan aina korostaa sitä!


Tellus ei suinkaan lämpene tasaisesti, vaan lämpötila kohoaa erityisen ylös Suomessa, paljon enemmän kuin pallolla keskimäärin, se selviää tuosta myös maa- ja metsätalousministeriön hyväksymästä tutkimuksesta. 


Raportissa otaksutaan, että maapallon keskilämpötila kohoaa sadassa vuodessa ainakin kahdella asteella. Silloin vuoden keskilämpö nousee Suomessa ainakin 3,5 astetta. Vuodessa sataa semmoiset 13 prosenttia nykyistä enemmän. Talvet Suomessa lämpenevät ehkä viisi astetta. Kesällä lisääntyvät hirmuiset helteet ja kuivuus, mutta välillä saadaan kyllä piristäviä trombeja, sekä rae- ja rankkasateita.


"Ei siis enää kysyttävää. Päätänkin infon tähän ja muistakaa ottaa kourallinen tiedostamista lisääviä hyönteisraksuja taskuunne kotiin viemisiksi!"


* * *

Fiktiopläjäys päättyy tähän. Loppupuolella mainittu tutkimus on (valitettavasti) oikeasti olemassa: http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/508595

Lisäyksiä: 

Olikohan Vähäviti oikeassa, sillä ilmaston lämpeneminen voinee todella tuoda Suomeen uusia vaarallisia lajeja, kuten tauteja levittäviä hyttysiä? Linkki Hesarin kirjoitukseen.

Tämä hirviöpunkki on vasta kaukana tulossa, linkki Tiedetuubiin.* * *

Ei kommentteja: