20.10.2012

Suomelta yli 7 mrd tullit EU:lle

Tullimiehet tai tullaajat.
Kommentoin äsken yhtä blogikirjoitusta ja laitan siitä kommentista lisukkeineen omankin postauksen. Väitetään, ettei unioni verottaisi jäsenmaita, mutta epäsuorasti se niin tekee.

Piti oikein tarkistaa, tilitetäänkö Suomessa kerätyt tullimaksut tai verot EU:lle. Näin on, mutta valtio saa ihan itse pitää neljänneksen. Onpa muuten hirmu iso EU-vero, mistä ei paljon puhuta. Tässä kopsu tullin sivuilta:


"Suomen tulli kantaa kansallisia sekä Euroopan yhteisön harmonoituja veroja ja yhteisön tulleja ja maatalousmaksuja. Tullin kantamat verot ovat pääosin tavaraan liittyviä veroja, jotka perustuvat tavaroiden ominaisuuksiin kuten esimerkiksi niiden nimikkeeseen, alkuperään ja arvoon. Tuloihin ja pääomaan liittyvät verot kantaa Suomessa Verohallinto. 


Tulli tilittää kantamansa verot suoraan valtiolle. Tullimaksut tilitetään edelleen EU:lle ja niistä saatava 25 prosentin suuruinen kantopalkkio tulee Suomen valtiolle. Tullin kantamien verojen yhteisarvo vuonna 2011 oli 10,5 miljardia euroa." 


Vuonna 2018 Suomi keräsi 174 miljoonan tullimaksut, joista se tilitti EU:lle 139 miljoonaa. Suomi sai armollisesti pitää 35 miljoonan euron kantopalkkion.


***


Tulli kantoi veroja ja maksuja yhteensä noin 2,9 miljardia euroa vuonna 2017. Lähes kaikkien verojen ja maksujen määrä kasvoi.
Selvästi suurimmat verotuotot kertyivät maahantuonnin arvonlisäverosta. Siitä saatiin 2,69 miljardia euroa, mikä oli yli 300 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2016.
Tullimaksujen tuotto kasvoi 11 miljoonalla eurolla ja väylämaksujen tuotto yhdellä miljoonalla eurolla vuodesta 2016. Tullimaksutulot tilitellään EU:lle, koska ne ovat kuulema osa EU:n määrärahoja (ns. EU:n omat varat).

Tullin sivut.

Missä EU, siellä riistäjä! Poliittisten johtajiemme mielestä tämä tämmöinen on tietysti luonnollista ja itsestään selvää. Pikkujuttu kai?


Mutta intrigöörikin on nykyisin ihan itsestään selvä mies.  Selväjärkisestäkin ehkä menisi, jos pitäisi leipäläpensä kiinni, eikä kirjoittelisi levottomia postauksia? Ai, mutta eihän tämä ole kritiikkiä, vaan tosiasian toteamista ja sen lätkäyttämistä yleisön saataville julkisessa välineessä eli blogissa.



* * *

Ei kommentteja: