30.10.2012

Kansa eri leireihin

Kuntavaalien äänestysprosentti uhkasi painua viiteenkymppiin, hyvä ettei alle.  Mitä siitä muuta voisi päätellä kuin sen, että kansa on kahtia pantu ja pahasti. Ei puutu enää kuin se, että setelit leikataan. Vaikka köyhimmille sekin alkaisi olla jo samantekevää. 

Mutta eikö jo kannattaisi siirtyä kaksipuoluejärjestelmään?


Näin alhainen äänestysprosentti ei ole intrigöörin mielestä enää demokratiaa, vaan osoittaa vain sitä kansan kahtiajakautumista. Tämä varmaan sopii heille, jotka uskovat roikkuvansa ikänsä kiinni paremmiston onnelan syrjässä ja haluavat rakentaa lisää pikkujenkkilää eurosuomeen. Puoletkin äänestäjistä riittää, silloin kaikki tämä ihanuus on (kai) vielä nippa nappa laillista. 


Veronkiertokin on laillista ja julkinenkin raha kurvaa aina vain, kenenkään oikeasti sitä estämättä, veroparatiisien kautta yksityisiin taskuihin. Onko se tosiaan niin, että kun asiasta ei ole säädetty rangaistusta, ei mistään pikkuseikoista kannata välittää, eikä ainakaan moraalista.


***

Melkein puolet populasta kokee siis äänestämisen hyödyttömäksi, varsinkin kuntavaaleissa. Vaaleissa nukkumiselle on kyllä olemassa ihan järkeviä perusteita. Mikään ei vaalien jälkeen ikinä muutu, ei inhimillisesti parempaan suuntaan.

Eri tavoin ja eri syistä syrjäytyneitä ihmisiä ei kiinnosta politiikka pätkääkään. Kun oikein huonosti menee, kaikki pyörii vain oman pärjäämisen ympärillä, päivästä ja hetkestä toiseen. Huonosti ja heikosti byrokratian ja rapistuvien palvelujen rattaissa pärjäileviä ihmisiä on meillä jo liikaa.  Silti pääosa köyhyysrajan alittaneesta porukasta elää ihan kunnollista, mutta tietysti niukkaa taviselämää. 

Juopot ja huumeriippuvaiset ovat helvetissä jo maan päällä. Pelkkä tupakointi  on köyhälle aikamoinen riesa. Tupakkariippuvuus on "tutkitusti" yhtä paha kuin jokin kovien huumeiden koukku. Tupakan korvikkeetkin yritetään silti oppineiston henkisen eunukkikuoron taholta kieltää, kuten sähkötupakka. Korvikkeet ovat myös kalliita, kuten nikotiinikorvaustuotteet. Kaikki tässä toimivat lääkkeet ovat tietysti lääkärien takana ja maksavat rutosti.


Ihmispolon elämä puksuttaa ehkä jotenkin eteenpäin, kunhan ei sairastele. Jos ja kun usein on takana vuosien, jopa vuosikymmenen työttömyysputki, oletkin äkisti sosiaaliturvan varassa. Vielä melko hyvällä suomalaisella sosiaaliturvalla on vuosi vuodelta enemmän ottajia, sillä sehän kuuluu kaikille maailman kansalaisille. 


Suomalainen sosiaaliturva kuuluu ihan kaikille, jotka saavat itsensä tänne jotenkin salakuljetettua, kuten sekin kuvitteellinen erityisryhmä, nimeltään alaikäiset yksin maahan saapuneet. Asumisperusteinen sosiaaliturva alkaa juosta, kunhan kipität vaikka lähimmän roskakatoksen tai bussipysäkin lipan alle tilapäisesti suojaan ikkänkuin asumaan  ja siten kotoutumaan. Sitten laaja suku kummilapsineen siellä jossain kaukana saa ilosanoman...


* * *

Tässäkin voisi luetella ison liudan syitä, miksi kasvava syrjäytyneiden joukko ei  innostu äänestämään. Kaikki eivät konsaan halua äänestää, eikä siihen voi pakottaa. Joku esitti jossain kympin porkkanarahaa äänestäjille. Se ei olisi hullumpi idea, jos se raha otettaisiin puoluetuista pois.

Suurin osa äänestämisen väliin jättäneistä ei silti ole kympin tarpeessa. Puolueiden kannattaisi käyttää suuria tukirahojaan vissiin tutkimustyöhön: Miten politiikasta ja oikeasta demokratiasta saataisiin toimivaa ja ihmisiä oikeasti kiinnostavaa. Vai onko niin, että mikään ei muuttua saa? Muutos pelottaa yhteiskunnan syöttiläitä, puolueiden elättejä, kermapeppuja.


Jostain pienestä ruotsinkielisestä kunnasta oli juttu, jotta siellä lähes kaikki äänestävät ja perinteisesti varsinaisena vaalipäivänä. Nyt siellä tuli pikku takaisku, kun rkp:n miehittämään valtuustoon puikahti yksi demari, toivottavasti häneltä käy rantaruotsi, että tulee edes joskus kuulluksi. Mutta onhan meillä näitä kepuleiden liki täysin hallitsemia maalaiskuntia ja kokkeleiden johtamia kaupunkeja.


Demokratian ongelmista huolimatta intrigööri ennustaa, että persut ovat vieläkin kasvu-uralla. Suuresta jytkystä se kaikki alkoi ja lopulta hiljaa kansakunnan kattilan kannen alla muhivat muutosvoimat nostavat useimmat puolueet mukaansa. Liturgioitaan hymisevä jämähtäneistö kuihtuu pois.


* * *

Orwell oli vissi näkijä, mutta hänkään ei osannut hahmottaa nykyisiä euroherroja. Super-Marioista EKP:n Draghi sanaili äskettäin julki, että jotkut euromaat ovat ylivelkaantumisen takia menettäneet suvereniteettiaan rahoittajille, mutta ne voivat saada sen takaisin, siis itsemääräämisen oikeutensa, kunhan vain euromaiden integraatiota syvennetään.

Suomeksi: Valtioiden itsemääräämisoikeus siis vahvistuu, kun eurointegraatio eli liittovaltiosanelu syvenee. Ja kaiken takana on kuitenkin se suuri ja mahtava pankkiirien rahastusvalta. EU:ssa ei riitä enää puheiden kielellinen tulkkaus, pitäisi olla lisäksi jargonsuodatin. 
Sanoisiko tuosta nyt tsuhnaryssäksi vaikka että hospoti pomilui!

Herran siunailusta taas tuli mieleen, kun hra Putinilta kauan sitten Turussa tivattiin vaihteeksi Karjalan palauttamista. Hra Putin vastasi jotain siihen suuntaan, että aikanaan sekin asia  ratkeaa integraation myötä.


Integraatio lienee siis yleispätevä ratkaisu mihin tahansa ongelmaan. Ehkä Suomessakin kannattaisi haravoida ja integroida liian tasapaksu puoluekenttä vain kahteen leiriin. Olkoot ne nimeltään vaikka fariseukset ja publikaanit.



Viimeksi meillä oli vaalikentillä tosi kysymyksessä sotien jälkeen, kun olimme suomettua yli eli punikoitua. Neukkulan vahvasti tukemat kotikommarit pullistelivat kovasti, kuitenkin pääosin tai edes nimellisesti demokratian puitteissa. 

Intrigööri kuuli äskettäin Turussa, että kommarit eli SKDL oli kaupungin valtapuolue peräti kolme vuosikymmentä 1945 - 1976! Melkoinen saavutus.


* * *
Kaksipuoluesysteemiin siirtyminen toisi meillä mielekkyyden takaisin äänestämiseen. Hallitusvallan vaihtuminen vaalien jälkeen merkitsisi edes jotakin. Myös maan johtavien virkamiesten tulisi vaihtua, jos ja kun äänestäjät niin päättävät. Ugh!

Myöhempi linkki: Köyhien lapset pysyvät köyhinä, IS juttu.


* * *

Ei kommentteja: