18.5.2013

Afganistan jatkaa naisten sortoa

STT:n tuoreehko uutinen kertoo, että Afganistanin parlamentti ei (vieläkään) päässyt sopuun laista, joka tuomitsisi naisiin kohdistuvan väkivallan. Presidentti Karzai hyväksyi lain jo neljä vuotta sitten omalla määräyksellään, mutta lain taakse pitäisi saada  myös parlamentin enemmistö.


Parlamentissa uskonnolliset ryhmät vastustivat monia lain kohtia. Ryhmät vaativat naisten avioitumisiän laskemista nykyisestä 16 vuodesta, jolloin pitäisi puhua tytöistä, eikä vain naisista. Vanhoilliset edustajat haluavat lisäksi naisten turvakotien sulkemista, he torjuvat myös esityksen, minkä mukaan miehille sallittaisiin vain kaksi aviovaimoa nykyisten neljän sijasta.

Uutisen mukaan parlamentin naisedustaja Fawzia Koofi kertoi, että naisten oikeuksien parantamista istunnossa vastustettiin kovaäänisesti. Afganistanin parlamentissa on 249 jäsentä, joista vajaa kolmannes on naisia. Parlamentin puhemiehen mukaan lakiesitys tulee uuteen käsittelyyn, sitten joskus myöhemmin.

Parlamentin ohella maassa toimii ikivanha, vaikutusvaltainen ja vanhoillinen heimojen vanhimmista koostuva yleiskokous loya jirga, mihin ei kuulune naisjäseniä.


***
Onkohan pieni Suomi yhdessä länsiliiton viemässä länsimaisia arvoja taas ihan väärään paikkaan, mihin niitä ei kertakaikkiaan huolita? Ja millä hinnalla, eikä rahasta kannata puhuakaan? Länsiliiton suorat inhimilliset menetykset lasketaan tuhansissa. Kukaan ei tienne yli vuosikymmenen jatkuneiden sotatoimien aikana menehtyneiden ja vammautuneiden afgaanien, siviileiden ja vastarintamiesten, lähinnä talibanien määrää.

Nyt maasta ollaan kai vihdoin vetäytymässä pois. Jokainen voi ennustella itse, kuinka siellä sitten käy. Vaarassa ovat ainakin kaikki länsiliiton kanssa vähänkin yhteistyötä tehneet ihmiset, myös parlamentaarikot, varsinkin naiset.

Esimerkin vuoksi voi muistella, että paikallinen nukkehallitus kesti pystyssä vain lyhyen aikaa sen jälkeen kun Neuvostoarmeija lopulta vetäytyi. Neukkulan taakseen jättämä paikallinen hallinto oli kyllä raskaasti aseistettu, kuten nytkin saattaisi olettaa. Mutta, mutta... Karzaistakin taitaa Kabuliin jäädä lopulta pyörimään korkeintaan komia karvalakki. 

Lisään vielä linkin Ylen juttuun.
***

Ei kommentteja: