13.5.2013

Kyllä Erkki ymmärtää

Kansainvälisen panttivankidraaman keskiössä hehkutellut, kokenut ulkoministerimme Erkki Tuomioja ei pidä Ylen uutisen mukaan Suomen ja Israelin välisiä asekauppoja suotavina. Ministerin mukaan pitäisi pohtia, pitäisikö sopimukset purkaa, ellei Lähi-idässä päästä todelliseen rauhanprosessiin. 

"Ainakaan niitä kauppasopimuksia ei pitäisi jatkaa", Erkki kuulema ymmärsi sanoa ääneen.

No joo. Intrigööristä on viime vuosina vaikuttanut siltä, että myös koko suomalainen aseteollisuus ja puolustusvälineteollisuus pitäisi ainakin Ylen ja monien muiden mielestä purkaa pois.

Näin on, vaikka tämmöisen pienen ja vielä viittä vaille sotilaallisesti liittoutumattoman maan olisi kustannus- ja valmiussyistä voitava ylläpitää omaa aseteollisuutta. Suomen tekemät asekaupat ovat aina ihan erityisessä syynissä ja moni haluaisi niiden purkautuvan kokonaan.

Muuten se kotimainen aseiden tuotanto ei luonnistu, ellei tuotekehitys ole kyllin korkeatasoista, jotta tuotteita voidaan myydä myös ulkomaiden asevoimille ja viranomaisille. Jos ja kun kriisi on päällä, on jo myöhäistä rykiä, että oli meillä joskus omia ase- ja ammustehtaitakin. Suomella on yhä vähemmän rahaa eväänä ostaa "ystävämailtaan" tehokkaita aseita ja asejärjestelmiä, mutta oma kehittynyt puolustuslaitos kuitenkin halutaan virallisesti ja poliittisesti säilyttää. 

***
Suomesta on vuosien mittaan myyty ulos monenlaista sotasälää, raskaimmasta päästä tykkejä. Viime aikoina on mennyt kaupaksi erityisesti sotilasajoneuvoja. Israelin kanssa on määrällisesti melko pientä asekauppaa käyty  kymmeniä vuosia. Muistaakseni Suomen armeija on viime aikoina ostanut Israelista ainakin tiedustelulennokkeja. Kaikkeahan meille junteille ei kerrota.

Intrigööri ei haluaisi tuhmistella, mutta pitäisikö Suomen sitten tehdä asekauppoja esimerkiksi palestiinalaisen "rauhanjärjestö" Hamasin tai joidenkin muiden sikäläisten rakettitehtailijoiden kanssa? Ei kai, sillä Hamas ja muutamat muut palestiinalaiset tahot eivät ainakaan halua rauhaa Israelin kanssa, eivätkä he tunnusta Israelia valtiona. 

Rauhaa ei raketeilla rakenneta. 

Molemmilta puolin konfliktia kyllä löytyy myös rauhantahtoisia ihmisiä, mutta toistaiseksi heitä on liian vähän. Israelissa toisinajattelijat sentään pääsevät ääneen. Palestiinalaisten puolella ei sallita mitään miekkareita muuten kuin Israelia vastaan. Hamasia siipeilijöineen ei siellä kannata vastustaa.

Palestiinalaisten eli käytännössä Hamasin hallitsemasta Gazasta ammutaan Israeliin satoja, joskus tuhansia raketteja vuodessa. Israel vastaa tähän kehittyneen sotakoneistonsa kostoiskuilla. Iskujen ja kostojen kierre jatkuu vuosikymmenestä toiseen. Jatkuva pelko ja väkivalta ruokkivat erityisesti sivusta nähden mielipuolisilta vaikuttavia ääriryhmiä molemmilla puolilla. Seuraukset taviksille ovat tietysti kamalia eli pelkoa, kauhua, verta ja kuolemaa.


Pohjois-Korea ja Iran ovat nekin maailmalla tunnettuja monipuolisia aseiden valmistaja. Ehkäpä suomalainen tiedostavisto Ylen aateystävien tukemana suvaitsisi Suomen asekaupat tällaisien "kolmansien maiden" kanssa? No joo, ei kai sentään ja sillä tiellä olisi jo muita esteitä.

***
Hurskastelu asekauppojen tiimoilta on kyllä kovin yleistä, mutta mm. virallisesti muka "rauhanhimoisen" Ruotsin mainiot Boforsin tykit ovat löytäneet tiensä kaikkiin maailmalla Hitlerin kukistumisen jälkeen käytyihin sotiin. Maailma ja erityisesti kaikki pahimmat kriisipesäkkeet ovat pullollaan venäläisten Kalasnikoveja ja niiden kopioita, kuten myös Suomen armeijan varikot. 

Suomen varikoilla ei kuitenkaan enää ole jemmassa maamiinoja, mitkä räjäyteltiin taannoin puolustusvoimien rauhanajan ylipäällikön johdolla taivaalle isoina komeina jytkyinä Rovajärvellä. Niinpä verorahoilla on ostettava paljon uusia puolustuskaluja miinojen tilalle.

Suomen nykyisten natolaisten aseveljien USA:n, saksalaisten, englantilaisten ja ranskalaisten, sekä puolueettomien sveitsiläisten ja kymmenien muiden maiden aseteollisuuden tuotteita leviää koko ajan pitkin poikin palloa. Kiinalaisetkin ovat jo kauan kunnostautuneet aseiden massatuotannossa ja kaupassa. Tämmöinen "virallisten" asekauppojen lista olisi pitkä. Tarvittaessa kaupoista huolehtivat välikädet.

Ex-diktaattori Gaddafillekin myytiin myös Euroopasta niin paljon paukkurautoja että niitä riittää myös mm. Malin ja muille keskisen Afrikan kapinallisille, Boko Haramille ja ties mihin. Onneksi Libyan olalta laukaistavat it-ohjukset vanhentuivat. Ranskalaiset joukot taitavat saada Afrikassa vastaansa ikäänkuin tuttujen aseiden tulta ja kotoisia räjähteitä.

Jos joku itsenäinen postimerkkiä suurempi valtio tai sen viranomaistaho ei ole tehnyt jotain asekauppoja, se ei sijaitse tällä planeetalla.

Silti ulkoministerimme leimaa julkisten vihollistensa piirittämän ja niiden alati uhkaileman pikkuvaltion Israelin pahimmaksi rauhan esteeksi Lähi-idässä ja haluaa katkoa armeijoidemme väliset vanhat suhteet. Intrigööri ei sitä hyväksy, vaikka ei sitä tietysti meikäläiseltä kysytä. Erkki ei minua ymmärtäisi, mutta en minäkään Erkkiä.

Minustakin olisi kyllä mainio ajatus takoa miekat ja pyssyt ihan muiksi työkaluiksi. Valtavien aserahojen uusilla suuntauksilla ihmiskunta ihan oikeasti pelastuisi. Mutta ei aloiteta sitäkään loputonta pelastustalkoota ensimmäisenä Suomesta, eikä sormitella tässä asiassa vain yhden ikirähinän toista osapuolta eli Israelia! 

Ehkä Suomen pitäisi ennen toisten neuvomista vetäytyä itse pois sotaa tukemasta Afganistanista? Saman tien pitäisi myöntää turvapaikat edes Suomen omille afgaani-yhteistyökumppaneille perheineen? Muuten niille ihmisille käy siellä huonosti, kun talibanit palaavat valtaan. Eikä siihen enää kauan mene. Valitettavasti.

Afganistan saattaa jäädä samankaltaiseen tilanteeseen kuin ennen USA:n johtaman liittouman hyökkäystä ja miehitystä. Ehkä maa jakautuu taas Talibanien ja nk. Pohjoisen liittouman kesken, joskin uusiakin jakajia saattaa jo olla?

Hei Erkki! Lopetetaan ensin Suomen turhat sotimiset vierailla kaukomailla ja ollaan sitten taas besserwissereitä vai mitä ne oli!

Ei kommentteja: