7.5.2013

Viis töistä, työttömille!

Kokoomus-Kataisen hallituksen kehysriihessä päätettiin tipauttaa yhteisöveroa heti kerralla melkein eurooppalaisen veroparatiisin tasolle. Jyrkin AAA-joukkueen ennenaikaista, mutta ylenmääräistä veroparasiitti-joululahjaa perusteltiin hurskastellen siten, että näin sitä saadaan uusia työpaikkoja, kun suuryritysten työnantajat osakkeenomistajien innokkaalla kannustuksellla palkkaavat (ehkä) joukoittain ihmisiä töihin. 

Kepun Anneli Jäätteenmäki kyseli eilisessä aamutellussa ja ihan aiheesta, miksi mahtavan veroalen vastapainoksi ei työnantajilta vaadittu mitään. Siis ei yhtään mitään! Näin tiemmä tehdään ainakin Saksassa ja Ranskassa, missä verohelpotusten vastapainoksi sovitaan mm. nuorten ja myös ikääntyneiden työllistämisestä.

***
TS kertoo tämän päivän uutisissaan, mihin tuommoiset valtiovallan kädenojennukset osaltaan johtavat, sillä ahneudella on yrityselämässäkin seinät leveällä ja katto korkealla. Tietty henkilöstövuokrausyritys aikoo kuulema tuoda Puolasta varastotyöntekijöitä helpottamaan taivaaseen asti huutavaa suomalaista työvoimapulaa, mitä kotimaiset 300.000 - 400.000 työtöntä eivät pysty mitenkään helpottamaan.

Varastoala on yksi niistä harvoista, joihin on melko helppo oppia vaikka pelkällä peruskoulupohjalla. Suurin pulahan meillä on juuri tällaisista ylipääjohtaja Juha "Vatt" Vartiaisenkin mainostamista matalapalkkaisista, mutta silti tässä tapauksessa säällisistä työpaikoista.

Muutenkin Suomessa on kai kokonaan unohdettu se, että varsin moniin erilaisiin suoritusportaan työtehtäviin opittiin ja pätevöidyttiin vielä taannoin itsenäisessä Suomessa vain vanhempien työntekijöiden työn ohessa antamalla opastuksella. Ihminen on olemassa hyvin oppivainen otus ja jos jokin hommeli kiinnostaa, sen kyllä oppii ja opettelee, kunhan joku vain näyttää oikeata mallia.

Samainen henkilöstövuokrausyritys, oliko sen nimi melkein sama kuin yhdellä kipulääkkeellä, aikoo tiemmä kupata puolalaisilta lajitovereitamme suurimman osan kurjasta palkasta majoittamalla heidät ja perimällä jostain soluasunnosta (törkeää?) vuokraa. Sillä lailla!

Samalla jonkin sinänsä tärkeän varastoalan arvostusta ja palkkausta saadaan painetuksi yhä vain alemmaksi. Varastoala on yksi esimerkki siitä, mihin johtaa semmoinen ajattelu, että Suomessa suositaan vain jo muutenkin hyvin pärjääviä ja rikkaita (sehän on kyllä melkein kuin raamatusta lukisi). Rakennuksillahan vierasta halpatyötä tehdään aina vain, sen työn laadusta puhuminen olisi sitten oman tarinansa väärti. Saattaapi olla motivaation puutetta, sen mitä ennen rahapalkaksi kutsuttiin.

***
Toisen isoon ääneen julki toitotetun ajatussuunnan mukaan Suomi ja sen kymmenien vuosien aikana rakentama ennen melko hyvä sosiaaliturva kuuluisi kaikille koko "rajattomassa" maailmassa, koska semmoinen on niingu ihquu!

Suomen sikspakkihallituksesta on kuulunut fantastisen vähän mitään sellaista, kuinka työllistetään esimerkiksi nuoria ja nuorehkoja työttömiä, joista iso osa on jo käytännössä syrjäytynyt, eikä vasta sellaiseen pysyvään ahdinkoon ajatumassa. Jos poliitikkomme jotain nuorison hyväksi esittävät, he kaatavat tästäkin asiasta vastuuta kunnille, joilla on jo ennestään sen seitsemänsataa vastuualuetta, no ainakin yli viisisataa. Sekään ei ketään huolestuta, että kunnat seisovat savijaloilla omaa olemassaoloansa myöten.

Oman huolestuneisuutensa varastoalan näkymistä toi esiin iso ammattiliitto PAM. Samaan aikaan TS:n sivuilla paukuttelee omassa jutussaan p....., ei kun silkkoa sisältä lajitoveri Katainen, jonka mielestä mm. tablettipelien kehittäminen lienee yksi maamme työllisyyden tukipilareista täältä ikuisuuteen? 

***
No, politsauruksilta on tietysti pallo pudonnut räpylästä, kun jatkuvan talouskasvun  veturi yskii, eikä se vika taida enää korjautua. En kommentoi Kataista nyt enempää, etten syyllistyisi pihapuheeseen ja saisi siitä ehkä lihamerkkiä.

Toisekseen Kataisella on kyllä fantsun raskas duuni ja ihan liian pieni liksa, mutta ehkä nuo asiat myöhemmin jossain EU:n eliittiarmadan autuudessa järjestyvät. Viimeistään sitten kun kaikki Euroopan maat Bulgariaa, Romaniaa ja kait Albaniaa myöten ovat mukana vakaata eurovaluuttaa pönkittämässä. (Urhoollinen Albaniakin on jo Naton täysjäsen!)

Hei, mutta paljonkohan maksaisi vuokrata Suomen koko poliittinen työvoima tai pääosa siitä vaikka sieltä Puolasta. Heidät voisi majoittaa aluksi mm. hotelleihin. Puolalaiset ovat ystävällisiä ihmisiä, eivätkä pienet puutteet poliittisessa kielitaidossakaan haittaisi, sillä ei EU-maiden jakomielistä politiikkaa muutenkaan enää kukaan ymmärrä. Mutta säästöjä syntyisi ja jotain tervettä järkeäkin päätöksiin saattaisi löytyä.

Eiväthän kaikki lääkäritkään enää ymmärrä suomalaisia potilaitaan ja päinvastoin, mutta kyllä troppia aina riittää.  Hyvinhän meillä vielä pyyhkii, ei likikään niin huonosti kuin Kongossa tai Zimbabwessa.

***
Muistinpa justiinsa, että vähän ennen Suomen maata kaatavaa lamaa, 80-90 -lukujen taitteessa meillä alettiin ääneen puhua, että vaneritehtaille ja kai muuallekin metsäteollisuuteen tarvittaisiin virolaista työvoimaa. Se kuulosti silloin melkein täystyöllisessä ja vielä itsenäisessä Suomessa oudolta, omia työttömiä sentään oli vähäsen silloinkin. 

No, EU-Suomessa ei ole enää monta vaneritehdasta ja yhä vähemmän muutakin teollisuutta, paitsi ulkomaisten omistamia kaivoksia. Oli aikoja, oi niitä aikoja, jolloin ihmispolo tässä pahassa maailmassa pääsi aina vaikka vanerille töihin ja sai sieltä palkkaa, millä jopa eli. Se oli sitä kasariaikaa, mikä oli monien nuorempien mielestä ihan karmeeta, kun ei ollut älymatkapuhelimia ja tablettejakin sai vain apteekista.


***

Ei kommentteja: