11.5.2013

Ai mikä sairasloma?

Paha pöpö.
Kaupungin toimialajohtaja vastaa puheluun maanantaiaamuna: "Vai on Mötinkäisellä sairasloma? Onko sitä taas musisoitu viikonloppuna niin tarmokkaasti, että on mandoliinikunto vielä maanantaina?"

"Eikö? Oletko sitten ehkä käynyt kauneusleikkauksessa imuttamassa botoxia lättyyn tai kolvias oikomassa? Mitä? Ei se semmoinen vilunkipeli vetele täällä Kaupungin Katukivien Kääntely- ja Pulunkakkojen Putsausvirastossa ollenkaan!"

"Tuommoiset mainitut syyt eivät ole päteviä, eivätkä kaikki muutkaan, vaikka kuinka sinulla olisi esittää tutun lekurin kirjoittama sairaslomalappu. Palkatonta tästä voi tulla, mutta ensin kuitenkin syynätään palaverissa, onko sairaslomaa kirjoitettu pätevästä syystä. Mitä mutiset? Ei se ole sillä hyvä ollenkaan, että on esittää työnantajalle sairaslomatodistus. Ehei..."

***
Intrigööri lueskeli toista kuopiolaisista paikallislehdistä (saman lehtiyhtymän omistamista) eli Kuopion Kaupunkilehteä. Lehdessä kerrotaan kaupungin pomojen puuttuvan hanakasti työntekijöiden sairauslomiin.

Toisin sanoen työnantaja ei välttämättä enää hyväksy lääkärin kirjoittamaa sairauslomaa, vaan sitä syynätään työntekijän ja esimiehen kanssa palaverissa, mihin saa kuulema pyytää mukaan myös työterveyshuollon ihmisen ja työsuojeluvaltuutetun. Tästä keväästä lähtien kaupungin eri sektorien esimiehet saavat "automaattisesti" kaupungin työterveyshuollosta mailin, kun työntekijällä täyttyy hälyraja sairauspäivistä.

Työsopimuslain mukaan työntekijällä ei säily oikeus sairausajan palkkaan esimerkiksi jos tuo onneton palkollinen on aiheuttanut työtä estävän sairautensa tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Hälyraja ei ole korkea, sillä pitempi kuin yhden päivän sairausloma neljän kuukauden aikana jo aiheuttaa pomon puuttumisen asiaan!

Intrigööri ei ole ollut aikoihin kunnon ansiotyössä, koska työn jumala ei enää huoli, eikä piru pidä kiirettä. Niinpä kontaktipinta nykyiseen työelämään perustuu toisen tai vasemman käden havaintoihin. En edes tiedä, miten yleistä tämä tämmöinen sairaslomapomoilu jo on työpaikoilla

***
Lieneekö julkinen puoli ottamassa sairausloma-asioissa tiukempia ohjia kuin yksityiset työnantajat? Sairauslomaa kaikkivoipa kuntatyönantajakaan ei voine katkaista, mutta palkanmaksun sairasajalta kyllä, ellei katso lääkärintodistusta siltä osin päteväksi?

Vähän oudolta tuo tuntuu, tulihan sitä aikoinaan oltua mukana myös palkkarenkien etuja vahtimassa paikallistasolla oman alan ay-toiminnassa. Ehkä silloin duunareilla vielä oli enemmän erilaisia oikeuksia, työvelvollisuuksien ohella?

Jutussa mainitaan myös sellaisia asioita kuin mahdollinen työntekijän harrastama taktikointi palkallisilla sairauslomapäivillä, mahdollinen huono työilmapiiri tai työpaikan kosteusongelmat. Työn raskauskin voi olla sairastelun syy, jolloin työmenetelmissä olisi korjaamisen paikka. 

Myönteistä tässä kuvatussa uudessa käytännössä lienee ainakin se, että sairauslomiin johtaneita työstä johtuvia syitä selvitetään ja huonoja työoloja toivon mukaan korjataan.

Kielteiseltä tuntuu äkkipäätä ainakin se, ettei ihmispolon sairastelun syy ole enää yksiselitteisesti vain hänen ja lääkärin välinen asia. Työnantajasta on kai tulossa, hupskeikkaa, myös jotenkin lääkäriä pätevämpi sairauksien arvuuttelija.

Vai onko kysymys yksinkertaisesti siitä, ettei lomalöhöilystä enää haluta maksaa, eikä tietenkään ylitöistä? Isolla kaupungilla on sentään monta tuhatta palkollista, joten rokulipäiville kertautuu hintaa. Muistakin lomarahoista kyllä haluttaisiin tinkiä, lomia kunnat ja kaupungit kyllä usein myöntäisivät, palkattomasti.

Mutta tuovatko palaveeraukset sairaslomista taas lisää turhia byrokratian kierroksia kunnalliseen juggernauttiin? Onhan siinä kuntapampuilla taas pähkäilemistä, jos on työläisilläkin! Parempi lie yrittää huolehtia terveydestään, ettei paljon sairastelisi. 

***
Kuopion Kaupunkilehteä pitää kehua vielä lisää, sillä toisessa jutussa kerrotaan siitä, kuinka kunnan työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuoja on voitu haihduttaa kuin menneen talven lumet pilveen. 

Tuommoisen katalan tempun voinee tehdä vaikka jutussa kuvatulla tavalla siirtämällä esimerkiksi pitkälti toistatuhatta ihmistä suorasta palvelussuhteesta kunnan eli kaupungin kanssa tässä tapauksessa sairaanhoitopiirin hallitsemaan ja omistamaan liikelaitokseen. Sillä lailla!

Intrigööri ei ole ennenkään kannattanut kunta-alan ihmisten ylipitkää viiden vuoden irtisanomissuojaa, sillä yletön epätasa-arvo tiukkenevilla työmarkkinoilla on liikaa. Kieroilla tämmöisellä asialla ei kuitenkaan pitäisi, kysymyshän on kokonaisuutena hyvin suuresta joukosta hyödyllistä työtä tekevistä ihmisistä.

Lainaan lopuksi vielä jutun toimittajaa: "Jokin tökkää kun kunta alkaa leikkiä yritystä ja omistajaohjaus vetelee naruja salaa liikelaitosten ja yhtiöiden selän takana."

Kyllä sitä ilmaisjakelulehdissäkin juttuja osataan värkätä. Laitan alle linkin näköislehteen. Sairauslomajuttu löytyy sivulta 3 ja henkilöstön pissitysjuttu sivulta 10.


http://www.kaupunkilehti.fi/web/pdf/index.php


***

Ei kommentteja: