9.5.2013

Kataisen kaatajaiset

Kyllä kepu voitelee
ja asiat luistaa!
Eduskuntavaaleihin on vajaat kaksi vuotta ja silloin Suomeen kaulitaan ja kääritään kovalla kiireellä uutta hallitusta.  Voinee ainakin olettaa, että seuraava monivärihallitus olisi koossa jo ennen juhannusta 2015. Samaan syssyyn sopinee olettaa, että kokoomusta odottaa vähintään laskeutuminen epätasaiselle alustalle, eikä seuraava pääministeri ole kotoisin Siilinjärveltä.

Talouselämässä on mielenkiintoisia pohdintoja seuraavan hallituksen koostumuksesta eli mm. siitä, tuleeko ministereiksi työläisporvareita vai punaniskoja. Sopisiko tuosta punaniskailusta sanoa, kuten tuhmat pikkupojat ennen huutelivat, että "niskoo pakottaa".

Pakottamatta kepu on noussut gallupeissa kuin pakkanen sen tulevan rajun ilmastonmuutoksen eli uuden jääkauden edellä. Mediosot näyttävät leipovan kepua tulevan hallituksen taikinan nostattajaksi. Puolueen puheenjohtaja Sipilästä arvuutellaan seuraavaa pääministeriä.

***
Sikspakkihallitus tiedotti keskiviikkona päättäneensä sote-sotkusta, mutta kuviot jäivät yhtä sekaviksi kuin aikaisemminkin. Sotessa otettiin käytännössä taas aikalisä. Sote-info oli pelkkä keskinäisen kehumisen kerho, muuta asiaa infosta ei pahemmin irronut. Jos jotain hyvää oli saatukin aikaan, se jäi taviksilta pimentoon. Sotku vain jatkuu ja pahenee.

Hallituksen apupuolueista viestitellään, että hallituksesta lähtö oli muka taas lähellä tai olisi muka pitänyt ehkä jos vaikka kuitenkin, niinku lähteä lätkimään. Hah! Miksi sitten äänestäjille kuitenkin taas syötetään puolivillaista sutta ja sekundaa?

Sote- ja kuntaremonttien toivottoman vatvomisen perusteellakin voi otaksua, ettei Suomea johdella  2015 - 2019 ainakaan nykyisellä hallituspohjalla. Kokoomuksen politiikan ihmeen pitkään jatkunut hyvä kannatus rapisee talouskasvun hiipuessa ja vain työttömyyden kasvaessa.  

Kunnissa, sekä terveys-ja sossuasioissa on kysymys ihan ihmisille perustavista asioista, joita ei voi romuttaa nenä pystyssä määräilemällä ja hääräilemällä, kuten eräskin ministeri ylpeänä esittää. Hallitus yrittää syödä kerralla enemmän kuin suuhun ja poskiin mahtuu, vaikka koko monimutkainen selvitystyö olisi pitänyt tehdä kunnolla maakuntapohjalta, kunta kerrallaan. Kaikkia ja kaikkea ei pitäisi ahtaa samaan valuun, pahimpaan EU:n komentotyyliin.

Koska kaikkein tärkemmissäkään asioissa ei löydetä järkilinjaa, ei sellaista saada aikaan muutenkaan. Sikspakissa apupuolueiden pyrkyryydelle onkin jouduttu antamaan paljon löysiä, kuten vihreiden vaatimassa vanhojen vaalipiirien romutuksessa Itä-Suomessa. Äänestäjät eivät  ensi vaaleissa tunne lainkaan naapurimaakuntien ehdokkaita. Vihreiden oma etu ei ole kaikkien etu.

Löysiä on kyllä riittänyt EU:n yhteisissä globaalien pankkien pelastustalkoissakin, mitä otettuihin vastuisiin tulee. Mutta eihän se meihin pahasti koske, jos Etelä-Euroopan ihmisiä kurjuus kivistää, jopa itsaripolttouhreja myöten. Pian kyllä koskee, toivottavasti ei kovin kovasti.

Vastineeksi löysistä ohjista ja ministerivallasta vihreät vaikka nielevät uraanisauvoja kuin fakiirit feikkimiekkoja. Vasurit hyppivät samasta syystä eriarvoistushumppaa. Kristilliset syövät ristinsä kaikkine poikkipuineen.

Ruotsalaiset säilyttävät aina vain maailman parhaan vähemmistöasemansa, så det bra! Vieläkö pitää arvuutella, mikä puolue on paras poliittinen peluri Suomessa. Ja hymyssä suin, vaikka kieli olisikin hyvin päivettynyt.

Sitä se on politiikka, puolueiden ehdoton valta, eikä muuksi muutu. Suomalaisessa demokratiassa on puutteensa, varsinkin jos se demokratia eli kansanvalta oikeasti puuttuu. Mutta parempaa systeemiä ei kai ole keksitty. Sellaisen voisikin keksiä vain yksinvaltainen diktaattori, muuten koko homma pilaantuu riitelyyn.

***
Politiikka on taitolaji, varsinkin jos joskus joutuu puhumaan totta. Keskustan uusi puheenjohtaja vaikuttikin pitkään lähinnä herra ujolta piimältä parkkiintuneiden poliitikkojen porukassa. Johtuisiko tuo siitä, että yrittäjänäkin menestynyt mies oli tottunut oikeaan elämään, missä mm.  bisneksiä pyörittäessä joutuu puhumaan totta ja ainakin pitää pyrkiä pitämään puheensa?

Mutta kyllä Siperia opettaa. Sipilässä on tietysti ministeriainesta ja ehkä piäministeriksi asti, jos kepun perälauta muuten pitää. 

Omat ajatuksensa tästä on tietysti Timo Soinilla ja persujen jytkyjoukkueella. Demaribemari on tainnut jämähtää johonkin kiveen pohjapellistä kiinni? Mutta vielä on kovin aikaista laittaa pelipanoksia, katsotaan ensin pari talvea.

***
Kepulla ja maaseudun väellä on muuten hyvä ja hyödyllinen 4H-kerhonsa lapsille ja nuorille. Persuilla ja jytkyillä on oma isojen poikien 3H-kerho: Halla-aho, Hakkarainen ja Hirvisaari. Nyt on  pitempään ainakin näyttänyt siltä, tässäkin 3H:ssa, että kyllä Siperia opettaa. 

***
Intrigöörin mielestä tuo kauhian iso ja vaikea terveyspuoli pitäisi käsitellä sote-rytäkässä ihan erikseen. Sosiaalipuolen käytännön uudistukset kansalaisille riippuvat mm. tulevasta kuntien määrästä. Tulevista sosiaaliuudistuksista onkin kuultu harvinaisen vähän tai ei mitään.

Pitäisikö tässä vaiheessa edes toimeentulotukien perusosien hoitaminen siirtää kunnilta Kelalle? Siten saataisiin maahan lisää tasa-arvoa asuinpaikasta riippumatta. Sosiaalihuollon tarve ainakin lähivuosina kasvaa, sitä ei ole vaikea ennustaa. Mutta voihan olla, että moinen köyhien ongelma on liian mitätön tärkeille poliitikoille?

Omat ongelmansa tuo tämä tietoyhteiskunta. Pienissäkin nykyisissä kuntakeskuksissa on kirjastot. Kirjastoissa on tietokoneita kuntalaisten käytettäväksi, eikä uusien hankkiminen lie ongelma. Pikkukylistä palvelut karsiutuvat, eikä kaikkialla ole ole edes R-kitkaa, mikä maksusta auttaisi pakollisten laskujen kanssa.

Siis kirjastot ja muut kunnantuvat avuksi! Ehkä kunnissa kannattaisi palkata nohevia työttömiä nuoria tukitöihin opastamaan ja avustamaan vanhuksia ja muita tarvitsevia nettipalvelujen käytössä? 

Kaikilla pitäisi olla edes jokin mahdollisuus verkon tärkeimpiin palveluihin, vaikka omaa nettiyhteyttä ei olisikaan. Läppäri vanhuksia varten kulkisi kotipalvelunkin mukana. Voisi ehkä  siinä olla euron, parin palvelumaksukin per kerta? Olisiko tuo tuommoinen liian käytännöllistä?

***

Ei kommentteja: