13.2.2014

Havaintoja rekisteröitäviksi

Valppaat kansalaiset ovat jo viime vuosituhannelta lähtien tehneet lukuisasti havaintoja kaupungilla sinne sun tänne rumilla pakettiautoilla ajelevista haalariasuisista miespareista. Tällaisia havaintoja on tehty eri puolilla maata, mutta toistaiseksi niitä ei ole kirjattu mihinkään varsinaiseen rekisteriin.

Sinisiin työasuihin pukeutuneista ja ihmisiä kyttäävistä miespareista huolestuneet kansalaiset ovat panneet merkille, kuinka nämä henkilöt suorittavat jatkuvaa suoranaista tai vaivihkaista tarkkailua tai havainnointia kaduilla, toreilla ja puistoissa. 

Tarkkailu kohdistuu paitsi toisiin autoilijoihin, myös keihin tahansa ihmisiin, kuten jalkaisin, pyörällä tai mopolla liikkuviin naisiin, lapsiin, nuorisoon ja tietysti myös aikuisiin mieshenkilöihin. Sanotaan, että ainakin autoistaan käsin nämä vaiteliaat tarkkailijat valokuvaavat ja ehkä videoivatkin sivullisia ihmisiä ja heidän ajokkejaan.

Erityisen huolestuneina on laitettu merkille, että tällaiset miesparit liikkuvat aina aseistettuina. Aseitaan he eivät jätä vyöltä pois edes lounaskuppilassa käydessään. Joskus toinen tällaisista kaikkea kaikkialla tarkkailevista henkilöistä on nainen, mutta harvemmin on nähty kahta naispuolista tarkkailuhenkilöä tosi toimessa kaksistaan, joten siitä voisi ehkä tehdä joitain johtopäätelmiä.

Tiettävästi huolestuneet asukkaat eri puolilla maata ovat aloittamassa nettisivustolla pidettävää avointa kansalaisten havaintorekisteriä. Jos ja kun samoista henkilöistä, siis esimerkiksi tuollaisista pakettiautoilevista partiopareista tehdään riittävästi havaintoja oudoissa tai muuten vain epäilyttävissä ympäristöissä, havainnoista laaditaan profiloinnit vapaaehtoisin asiantuntijavoimin, sekä tehdään ilmoitus ainakin sosiaalitoimistoon, sekä tasa-arvo-, lapsiasiain- ja vähemmistövaltuutetulle. Paikallisesti ilmoitus tehdään ainakin mielenterveys- ja alkoholitarkastajille.

Onhan enemmän kuin todennäköistä, että myös vähemmistöjen edustajat  joutuvat edelläkuvatunlaisen erityisen, mutta puolittain salaisen tarkkailun kohteiksi. Se olisikin sitten oikein kovasti vakavampi juttu, mistä saatettaisiin rangaista kovemmin kuin Tapsa Rautavaaran kaveria korttipakasta kirkossa. 

Myös heikomman sukupuolen edustajien eli huonosti pukeutuvien tai liian iloisten ja kovaäänisten miesten pelätään kansalaisten havaintojen perusteella olevan salaperäisten tarkkailijoiden erityisinä kohteina. Pelkästään ihmisten salakatselu tai tirkistely vaikkapa ajoneuvosta käsin olisi laissakin kutakuinkin tuomittavaan tekoon ryhtymistä. 

Joskus ihmisiä saatetaan tarkkailijoiden toimesta jopa siepata kaduilta pakettiautojen perälle. Siepattuja on kyllä enimmäkseen palautettu, mutta heidän on sanottu olleen hieman sekavassa tilassa. Ilmiö lienee vastaavaa sorttia kuin mustat helikopterit siellä jossain?

Päätän raporttini tästä tähän, satunnaisten havaintojen rekisteröinti saattaa jatkua.


***
Ps. Isovelikin on taas asialla. Mitä jos me kaikki tekisimme naapuristamme ystävällisesti ilmoituksen polliisin uuteen vihirekisteriin? Ilmoittaisimme vaikka, ettei naapurista ole juuri nyt tehty mitään epäilyttäviä havaintoja.

Ei kommentteja: