Etelä-Somalian alueeltakin öljyä voisi arvioida löytyvän, sillä maakaasua löytyy alueen lähimaista, kuten Tansaniasta ja Mosabikista. Viime vuosina on tehty useita öljylöytöjä Etiopiasta, sekä Turkanan alueelta Keniasta, Madagaskarista ja Ugandasta. Keniasta tulee Itä-Afrikan ensimmäinen öljynviejä.
Somalian öljyvarojen hyödyntämistä helpottaisi maan sijainti rannikolla. Myös maan mannerjalusta kiinnostaa öljyn etsijöitä. Vakavana haittana on tietysti kolmeen pääosaan jakautuneen maan epävarma turvallisuustilanne. Vakain on pohjoisin alue Somalimaa, yli 20-vuotias käytännössä oikea itsenäinen valtio, minkä itsenäisyyttä mikään toinen valtio ei ole kansainvälisen politiikan kiemuroiden takia tunnustanut. Puntlandissakin on jonkinlainen oma hallinto.
Suurten öljylöytöjen mahdollisuus on jo lisännyt suurten kansainvälisten toimijoiden mielenkiintoa Somalimaahan ja Puntlandiin. Toimintaa Puntlandissa on jo ainakin kanadalaistaustaisella Africa Oililla.
Turkki etsii Somalian rannikolta öljyä ja lisää vaikutusvaltaansa maassa, linkki 11.7.2020.
***
Somalia on kiertelevien paimentolaisten tai puoliksi paimentolaisten maa, sekä maatalousmaa. Maatalous työllistää 65 prosenttia väestöstä. Somalian kauppiaat toimivat Wikin mukaan merkittävästi Arabian niemimaalla karjan ja lihan kaupassa. Maassa on myös erilaista kulutushyödykkeiden tuotantoa. Maailmanlaajuisesti Somalia on tärkeä suitsukkeiden ja mirhan toimittaja.
Televiestintä Somaliassa on runsaan diasporankin vuoksi nousussa, teletiheys on afrikkalaisittain suuri ja rahansiirrot toimivat. Ulkomaille asettuneiden sukulaisten rahalähetykset (hawalas) ovat arviolta ainakin 1,6 miljardia dollaria vuodessa, mikä on toistaiseksi maassa merkittävin valuuttojen suora tulovirta. Merkittävä osa somaleista, miljoonia heistä, elää omassa maassaan vain noin yhdellä taalalla päivässä.
***
Somalian tulevaa kehittymistä ja öljyvarojen hyödyntämistä odotellessa voi haaveilla, että siellä voisi sitten joskus olla suomalaisillakin mahdollisuuksia, ainakin yrityksillä ja duunareilla olisi työmaata. Käytännössä edessä olisi kokonaisen maan infran jälleenrakentaminen. Tai se taitaisi olla pääosin perusrakentamista. Voisi luulla, että saatavilla olisi myös suomentaitoisia somalinkielen tulkkeja.
Somaliassa etelästä pohjoiseen on tuhansia kilometrejä tyhjiä hiekkarantoja. Maassa on vasta muutama pieni hotelli. Matkailua tukisi se, että Somaliassa pärjäisi kaiketi hyvin suomalaisella peruseläkkeellä, vaikka sitäkin jouduttaisiin vielä euroherrojen talouskurituksen keskellä tiputtamaan. Kauanko eläkkeestä ehtisi nauttia laajoilla lämpimillä rannoilla, se vähän arveluttaa.
Toisaalta monethan ovat nykyisin kuulema työkykyisiä ainakin 80-vuotiaiksi asti, joten kyllä siellä uutta siirtokuntaa rakentaessa ja heikompia hoivatessa puuhastelua riittäisi. Suomi voisi ratkaista polttavan pieneläkeläisongelmansa, jos valtio kustantaisi halukkaille oikein pitkän etelämatkan ja järkkäisi sinne vähän kämppiä ja peruspalveluita. Annetaan sitä miljardi vuodessa kehitysapuakin, siis joka vuosi.
Äkkiäkös sinne Somalimaahan uusia asuinsijoja ja peruspalveluita rakennettaisiin, muualle Somaliaan ei toistaiseksi uskaltaisi mennä. Lämmintä siellä riittäisi, mutta ilmastointia tarvittaisiin. Miten lie sitten paikallisesti uskonnollisen suvaitsevaisuuden laita vai pitäisikö mennä Etiopiaan? Joku höperömpi mummo kun saattaisi kaivaa joutessaan virsikirjansa esille ja aiheuttaa ties mitä hässäkkää.
Isommilla eläkkeillä pärjännee vielä Suomessakin työllistämässä kansainvälistä hoivabisnestä ja yksityisiä lääkäriveronkiertoasemia. Pahin päänsärky hallituksillemme ovat tietysti viimeisinä vuosinaan ehkä kallista hoivaa tarvitsevat köyhät vanhukset, jotka uhkaavat vielä jäädä heitteille.
Somalimaa! Täältä me dementsaurukset ehkä vielä tullaan maanne kansantuotetta rikastuttamaan! Sitten vaaditaan, että Somalimaa on heti tunnustettava, muuten me tullaan takaisin Suomeen ruikuttamaan ja ihmisoikeuksista EU:lle valittamaan!
***
Ps: Voisi luulotella, että merkittävät öljylöydöt Somalian alueelta kohdistaisivat maailman mielenkiinnon yhteen pahimmista pysyvän kriisin pesäkkeistä ja se auttaisi lopulta klaanien maan rauhoittamisessa. Niin ei välttämättä kävisi, taistelu maan hallinnasta ja uudesta vauraudesta voisi vain koventua ja raaistua?
Islamilaisissa maissa maan sisäiseen rauhoittumiseen tarvitaan hyvin kova ja luja hallinto nykyisen Saudi-Arabian tai Saddamin ajan Irakin tapaan. Klaanien pirstomassa Somaliassa ei tulevaisuus satunnaisen ihmettelijän mielestä hyvältä näytä, oli öljyä tai ei. Kaikkiaan ehkä kymmenmiljoonaisen väestön virta maasta ulos jatkuu ja jatkuu. Mitkään ulkopuoliset puuttumiset eivät näytä Somaliassa johtavan hyviin tuloksiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti