21.4.2014

Pienkoneen laskuvarjo

Monenlaisia teknisiä ratkaisuja vaaratilanteisiin on pyörinyt meikäläisen päänupissa siitä asti, kun minulle pienenä luettiin Jules Vernen kirjoja. Lisää sytykettä sain, kun opin itse lukemaan Aku Ankkoja. Jonkinlainen suosikkihahmo oli Roope Ankan pilotti, Heimo Huima.

No, tulihan sitä vähän jotain muutakin lueskeltua, kun kerran aikoinaan senkin taidon kansakoulussa opettivat. Joskus sitä huomaa, etenkin nyt netin aikakaudella, että jotkut noista omista hiljaisista ajatuksista onkin jo toteutettu. 

Yksi tällainen mielessä joskus pyörinyt aatos oli lentokoneen laskuvarjo, joka voisi tuoda rikkoutuneen pienen lentokoneen kohtalaisen rauhallista vauhtia maahan silloin, kun muunlainen pakkolasku ei onnistu.

Jos pienkoneesta tilttaa moottori ja korkeutta on jokunenkin sata metriä, sillä voi laskeutua melko turvallisesti vaikka pellolle tai tienpätkälle, kuten purjekoneellakin. Intrigööri oli kerran itsekin kyydissä, kun tällaista pakkolaskua harjoiteltiin pikku Piperillä, toki vain moottori tyhjäkäynnillä ja melkein lentokentän päällä. Se sujui oikein nätisti.

***

Kuljetuskoneista pystytään pudottamaan laskuvarjoilla ehjinä alas painavia esineitä, kuten tavarasäiliöitä, jeeppejä ja tykkejä. Jopa 20 tonnin painoisia avaruusraketin osia on tuotu ehjinä alas kevlar-varjoilla. Siitä läksi koko ajatus lentokoneen hätävarjosta. Pieni lentokone tai ultrakevyt kone matkustajineen ei paljon paina. Koneen päälle liitety laskuvarjo tai kaksikin laukaisumekanismeineen ei olisi järin vaikea tai hullun kallis tekninen ratkaisu.

Jokin aika sitten näin muistaakseni BBC:n nettisivuilla kuvan pienkoneesta, joka oli laukaissut oman laskuvarjonsa. Lentokoneiden hätävarjoja on siis jo olemassa ja niitä on käytettykin joissakin harvoissa tositilanteissa.

Jämijärven kamalasta onnettomuudesta on voi, enkä aio sanoa muuta kuin sen että jotain äkillistä ja rajua siinä on tapahtunut. Joskus asiat vain menevät kerralla oikein pahasti pieleen. Lisää tietoa saanemme aikanaan koneesta pelastuneilta, erityisesti lentäjältä.


Lentokoneiden eli käytännössä pienkoneiden laskuvarjoista laitan tähän muutaman linkin. Asiaa on pohdiskeltu laajemmin tässä ja myös tässä

Tositilanteista kerrotaan tässä ja tässä.

Pienkoneen matkustajat pelastuivat hätävarjon avulla. IS:n juttu.

Turvallinen pienlentokone - sähkömoottorilla!

Lisää lentokoneen laskuvarjoista:

linkki 1.

linkki 2.



***

Ei kommentteja: