2.4.2014

Älä laihduta!

Informaatioviidakossa smurffaileva ihmisparka menee äkisti sekaisin pelkästään lukemalla jatkuvia, mutta osin jo valmiiksi ristiriitaisia ravinto- ja terveyssuosituksia. Uusia neuvoja, ohjeita ja suosituksia on toki noidenkin alojen julkaisuissa keksittävä jatkuvasti, muutenhan lukijat ja ilmoittajat kaikkoaisivat.

Ruokaohjelmia pukkaa silti älyttömän paljon joka torvesta ikäänkuin nälkä olisi aina vieraanamme, vaikka Suomessa aniharva joutuu olemaan tosi nälissään. Leipäjonoissakin osa lajitovereista käy vissin tarpeen takia, mutta jotkut jonottajista käyttävät omat ruokarahansa mieluummin vaikka kaljaan ja viinaan. Loppujen laita lienee jostain siltä väliltä. No, sellaisia hömelöitä me pystyapinat olemme.

Paha nälkä saattaa yllättää esimerkiksi vanhuksen, joka joutuu virumaan jossain surkeassa, mutta taatusti kalliisti maksetussa hoitopaikassa. Huonoja hoitopaikkoja on liikaa, sillä yksikin sellainen on liian paljon.

Ehkä vanhusten nälissään pitäminen onkin tuollaisen hoitolan johtavan fasisti-bolsevikin tapa ehkäistä turhia vessareissuja?  Velliä, keitonlöröä tai puuroa saa, jos jaksaa tai enää osaa itse lusikoida.

Miten tuollaisessa vajaalla henkilöstöllä toimivassa rahastus- ja säilöntälaitoksessa mahtaa olla edes asiakkaiden pesulle pääsemisen laita? Muista vanhusten inhimillistä tarpeista kai huolehditaan tai ne jätetään väliin samaan tyyliin? Nuoremmatkin ihmiset menisivät moisella pakkolaitosrääkillä nopeasti heikkoon kuntoon.

Niinpä meidän vielä itsekseen pärjäävien immeisten pitäisikin huolehtia siitä, ettei ainakaan vaarallinen laihtuminen pääse yllättämään. Ruokapuolesta on syytä pitää hyvää huolta. Ellei eväs vaikka budjettisyistä ole kovin monipuolista, sitä on ainakin oltava riittävästi.

Oheisessa terveysjutussa todetaankin, että lihavuus voi olla syynä moniin sairauksiin, mutta liika laihuus on tappavaa. Lisäys: Sopivasti tai lievästi lihavana oleminen on vanhemmiten miltei terveyden edellytys.

Intrigöörin käytännön neuvo on, että paha laihtuminen on selätettävä ennalta syömällä riittävästi ravintoarvoltaan tuhtia ruokaa. Henkisestikin topakassa fyysisessä kunnossa pysyminen on jatkuvan vireydelle ja tasapainoisuudelle tarpeellista. Makkara- ja tomaattikausi on tässä sopivasti alkamassa! 

Lihavat ovat muutenkin lepposia, eivätkä keksi pahoja kepposia. Tosi on, sillä mikä olisikaan tarttuvampaa kuin sopivasti lihavan ihmisen hersyvä ja syvältä vatsasta kumpuava nauru?

Suomessa on nykyisin paljon ongelmia, joista suurimman osan tuottavat vasiten riesaksemme nuo mainiot poliitikomme. Kuitenkin suuri syyllinen kansalliseen ankeuteemme on oma asenteemme eli yksinkertaisesti se, että nipotamme kuin hullut ja nauramme ihan liian vähän! Näin on!

Tänään luin jostain, että semmoistakin vietetään kuin "Älä laihduta -päivää", mikä on ensi tiistaina 6.5. Niin sitä tulee joskus vahingossa kirjoittaneeksi melkein oikeista asioista, mutta haetanneeko tuo mittään.


***

Ei kommentteja: